У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Охорона навколишнього середовища в автотранспорті

курсова робота з екології

ЗМІСТ

Вступ

Автотранспорт дає 70% усіх токсичних викидів у атмосферу та 90% шумового забруднення. Велике транспортне навантаження несуть міста України. В Україні зареєстровано більше 1 млн. вантажних автомобілів та 2,5 млн. легкових (за даними 1993 року). Доля автотранспортного забруднення атмосфери в загальній їх кількості складає в Ужгороді 91%, Ялті, Полтаві – 88%, Сімферополі – 83%, Львові – 79%, Києві – 78%, Чернівцях – 75%.

Прогресуючому забрудненню навколишнього середовища в містах сприяє велика питома вага власних автомобілів. Наприклад, в Японії з 1950 до 1990 року їхнє число зросло у 4 рази. Для зниження екологічних збитків від автотранспорту робиться чимало. Запобігання смогу досягається зниженням шкідливих викидів у вихлопних газах автомобілів. Для цього їх забезпечують спеціальними конверторами. Японія вже перейшла до випуску легкових автомобілів, обладнаних такими конверторами. На 50% менше шкідливих викидів дають автомобілі, що працюють на природному газі. Впливає на загазованість повітря і стан доріг: чим він кращий, тим менше шкідливих викидів додають автомобілі. Для певних груп працюючих вводяться спеціальні графіки роботи, що зменшує число поїздок населення, ряд підприємств з цією же метою подовжують робочі зміни та додають ще один неробочий день тижня.

Захист побутових та службових приміщень від шуму, як правило, продуманий погано, хоча тут є прості рішення. Вздовж автодоріг, які є основним джерелом шуму, споруджуються на віддалі 10 – 20 м протишумові бар'єри. Поблизу джерел шуму на віддалі не менше 30 м від проїжджої частини доцільне розміщення тільки малоповерхових будівель. Житлові будинки повинні споруджуватися закритими або напівзакритими кварталами. Не в повній мірі використовуються протишумові можливості зелених насаджень. Рідко застосовуються спеціальні шумопоглинаючі цегла, подвійні рами.

Екологічною проблемою стало і придорожнє сміття – пакувальний матеріал, банки, пляшки, залишки продуктів харчування і все те, що викидається з транспортних засобів. У 1989 році група німецьких вчених провела облік всього цього сміття і виявилося, що в містах його є 147,7 кг на кожні 500 м шляху, а в сільській місцевості – 124-170 кг.

Міський автомобільний транспорт не тільки забруднює повітря продуктами згорання палива та створює шум, він сприяє зростаючому надходженню свинцю в навколишнє середовище. У принципі сучасна промисловість у змозі вирішити цю проблему шляхом заміни етилованого бензину на малоетилований та зовсім неетилований. В Україні поки що використовують бензин із вмістом свинцю 0,36 г/л, тоді як в Англії, Німеччині та США – 0,013-0,15. Постанова Кабінету Міністрів України орієнтує на постачання неетилованого бензину, і його в 1991 році було вже поставлено 51% від загальної кількості.

Отже, охорона навколишнього середовища від забруднень, яке чинить автотранспорт є дуже актуальною в наш час, як в Україні так і в усьому світі. Дослідженню даної проблеми і присвячена дана курсова робота.

Розділ 1. Забруднення довкілля автомобільним транспортом та шляхи його зменшення

1.1. Автомобільний транспорт – одне з основних штучних джерел забруднення довкілля

Основними штучними джерелами забруднення довкілля, що виникають в результаті діяльності людини, є об'єкти транспорту, промисловості, енергетики, сільського та комунального господарств. Переважаючим серед цих джерел є саме транспорт.

Вплив транспорту на екосистеми полягає у:

забрудненні атмосфери, водних об'єктів і земель, зміні хімічного складу ґрунтів і мікрофлори, утворенні виробничих відходів, шламів, замазучування ґрунтів, котельних шлаків, золи і сміття. Забруднюючі речовини, окрім шкідливого впливу на живу природу, негативно впливають на створені людиною системи – особливо на будівельні матеріали, історичні архітектурні і скульптурні пам'ятники і інші витвори мистецтва, викликають корозію металів, псування шкіряних і текстильних виробів; споживанні природних ресурсів – атмосферного повітря, яке необхідне для перебігу робочих процесів в ДВЗ транспортних засобів, нафтопродуктів і природного газу, які є паливом для ДВС, води для систем охолодження ДВЗ і мийки транспортних засобів, виробничих і побутових потреб підприємств транспорту, земельних ресурсів, відчужених під будівництво автомобільних доріг і залізниць, аеродромів, трубопроводів, річкових і морських портів і інших об'єктів інфраструктури транспорту; виділенні теплоти в довкілля під час роботи ДВЗ і установок, в яких спалюють паливо в транспортних виробництвах; створенні високих рівнів шуму і вібрації; можливості активації несприятливих природних процесів таких як водна ерозія, заболочення місцевості, утворення сольових потоків, зсувів і обвалів; травмуванні та загибелі людей, тварин, нанесення великих матеріальних збитків внаслідок аварій і катастроф; порушенні ґрунтово-рослинного покрову і зменшенні врожайності сільськогосподарських культур.

Рис. 1.. Розподіл споживання різних видів палива галузями транспорту

Розрахунки шкідливих викидів різними галузями транспорту України показують, що автомобільний транспорт є основним З огляду забруднення навколишнього середовища він набагато перевищує викиди інших видів транспорту. Розподіл викидів основних шкідливих речовин, які містяться у відпрацьованих газах двигунів внутрішнього згорання, між основними видами транспорту України в 1995 p. наведено на рис. 1.2.

Рис. 1.. Шкідливий вплив автомобільного транспорту на навколишнє середовище

За розрахунками вчених за всю свою історію автотранспорт спожив 170 млрд. м3 кисню і викинув в атмосферу 250 млрд. м3 СО2, що складає 60…70% від діяльності людини за остання 100 років.

Про роль автомобільного транспорту в забрудненні атмосфери в Україні можна зробити висновок з рис 1.3, де показані викиди різних шкідливих речовин автотранспортними засобами.

Викиди автотранспортних засобів складають біля 40% всіх шкідливих речовин, що потрапляють в атмосферу. Для ряду міст України (Київ, Львів, Чернівці, Полтава та інші) ця величина перевищує 70%.

Рис. 1.. Динаміка викидів шкідливих речовин автомобільним парком України

Незважаючи на значне зменшення шкідливих викидів, їх величина залишається


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18