У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Охорона і захист природи

Ситуація в Україні є дуже складною, вирішувати її треба негайно.

Окреслимо проблеми:—

високий рівень забруднення атмосферного повітря внаслідок неконтрольованих промислових викидів. Особливо високим рівнем забрудненості повітря характеризуються Донецький та Придні-провський райони;—

наші річки та водосховища за складом хімічних речовин у не-далекому майбутньому можуть перетворитися на демонстраційну таблицю елементів Менделєєва;—

порушення рівноваги у верхніх зонах літосфери через прове-дення гірничих робіт, промислової та міської забудови призвело до активації несприятливих фізико-географічних процесів — зсувів, карсту, просідання, провалів, підтоплення;—

за останні десятиріччя істотно змінилася якість ґрунтів, змен-шилася їхня кількість, збільшилося забруднення;—

найбільшої шкоди природному середовищу завдала катаст-рофа на Чорнобильській АЕС, яка настільки порушила екологіч-ну рівновагу, що викликає хвороби і смерть людей, у тому числі маленьких дітей.

Чи є в Україні території, які хоча б умовно можна було б назвати чистими? Вважаю, що їх дуже небагато.

Негативний техногенний вплив на при-родне середовище нашої країни зумовлений відсутністю екологіч-ної політики у розвиткові промисловості, сільського господар-ства та різних видів будівництва, а також застарілими, нееколо-гічними технологіями природокористування, недосконалою галу-зевою структурою і деформованою територіальною організацією промисловості.

Що успадкувала Україна після набуття незалежності? Звернімо-ся до статистичних даних:

1986—1991 pp.:

100 млн т шкідливих

речовин потрапило до

атмосфери

ВИКИДИ 1991 p.:

тверді речовини — 1885,9 тис. т;

окис вуглецю — 2940,8 тис. т;

азот — 709,3 тис. т

НАЙЗАБРУДНЕНІШІ МІСТА (1990 p.):

Кривий Ріг (1100,9 тис. т)

Маріуполь (645,2 тис. т)

Запоріжжя (354,4 тис. т)

Макіївка (305,2 тис. т)

Донецьк (271,9 тис. т)

У країні видобувалося від світового обсягу: кам'яного та бурого вугілля — 6 %, залізної руди — 13 %, марганцевої руди — 40%, каоліну — 5%. На Україну припадало 20% ресурсного потенціалу колишнього СРСР. Щорічний видобуток вугілля ста-новить 160 млн тонн, що призводить до нагромадження поряд із шахтами величезної кількості відходів. Таким чином, найбіль-шими забруднювачами атмосфери в Україні є підприємства мета-лургії, енергетики, вугільної та хімічної промисловості. Оскільки розташовані вони переважно в містах, то промислові центри страждають найбільше.

У 49 містах України встановлено перевищення концентрації шкідливих речовин у 1,5—5 разів. Основними забруднювачами атмосфери є такі підприємства:

ПІДПРИЄМСТВА-ЗАБРУДНЮВАЧІ

МЕТАЛУРГІЯ — 30,7 %

ЕНЕРГЕТИКА — 28,9 %

ВУГІЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ — 17,2 %

НАФТОХІМІЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ -5%

Крім підприємств, забруднює атмосферу і автотранспорт. Вна-слідок цього атмосферні опади стали небезпечними, бо в них містять-ся нітрати і сульфати, що роблять опади «кислотними». Велика повторюваність кислотних опадів спостерігається на Волині, у Кіровоградській, Київській, Одеській областях, в Криму.

Забруднені не тільки ат-мосфера та атмосферні опади. За останні десятиріччя істотно зміни-лася якість ґрунтів, кількість гумусу знизилася, а мінеральні доб-рива і отрутохімікати використовували так недосконало, що вміст нітратного азоту в рослинах став отруйним для людей і тварин. Хімізація землеробства пов'язана з широким застосуванням пести-цидів, які є мутагенним чинником.

Крім того, надто забруднені всі річки та водосховища України. Останні аварії на підприємствах у Румунії призвели до заморів риби в Дунаї. Річки несуть отруєні води до морів, узбережжя яких є важ-ливими рекреаційними зонами. На Чорному морі найбільш забруд-неними є води порту Одеса. Представники нашої організації піке-тували будинок Верховної Ради, висловлюючи протест проти спо-рудження в Одесі нафтового терміналу: його вибудова може викли-кати підняття сірководневого шару Чорного моря та призвести до глобальної катастрофи. Отже, ми повинні звернути увагу уряду Ук-раїни на потребу найскорішого вирішення екологічних проблем.

На сьогоднішній день стан здоров'я населення України можна характеризувати як незадовільний. Розрив між Україною і країна-ми Європейського співтовариства щодо середньої тривалості життя укладає близько 7 років і продовжує збільшуватися. Слід зазначити, що територія України є досить забрудненою. Яскравим прикла-дом є дані Центру нагляду за станом довкілля: щорічно на кожного мешканця України припадає більше 200 кг забруднювачів атмосферного повітря, а в деяких регіонах, наприклад Придніпровсько-му, ця цифра дорівнює 500 кг і більше. Крім того, значна частина населення країни вживає неякісну питну воду.

Приголомшує вплив на природне середовище України катастро-фи на Чорнобильській АЕС, який набув глобального характеру. В Україні радіоактивними опадами дуже забруднено 5 млн гектарів. На цій території мешкає 2,4 млн чоловік. При сучасному еконо-мічному становищі важко сподіватися швидких змін у господар-ських технологіях, бо це потребує великих коштів. Але слід пам'я-тати, що здоров'я наших громадян — справа державна

Це питання неодноразово обговорювалося на засіданнях Верховної Ради. Насамперед здійснювалося оцінювання забрудненості території України за різними сумарними показниками і створено карти «Забруд-нення довкілля» (демонструє карту). У результаті виділені такі регіони:

1) відносно екологічно комфортні території з невеликим переви-щенням нормативів забруднення;

2) екологічно некомфортні території з перевищенням припусти-мих нормативів (забруднені та дуже забруднені);

3) екологічно дискомфортні території із значним перевищенням припустимих нормативів (надзвичайно забруднені та регіони еко-логічної біди).

Таким чином, карта відбиває геоекологічну ситуацію на тери-торії України в цілому і в окремих її регіонах. Синтетично-аналі-тичний підхід до відтворення на карті забруднення дозволив виді-лити інтегральні зони за екологічною ситуацією, а також визначи-ти, чим ця ситуація викликана. А це, у свою чергу, сприяє роз-робці системи заходів оздоровлення природного середовища.

Так, уже в перші роки незалежності в Україні було прийнято закони про охорону природних ресурсів та їх раціональне викорис-тання (демонструє плакат):

1992- Закон про охорону атмосферного повітря та

Закон «Про природно-заповідний фонд

України»

1993- Закон «Про тваринний світ» та Водний

Кодекс України

1994- Кодекс України про надра

У той же час геоекологічна ситуація в Україні тісно пов'язана з потребами ресурсів, технологіями їх видобування, переробки, ви-користання, утилізації відходів. Переобладнання промислових гігантів потребує великих коштів. Тому вирішення екологічних проблем безпосередньо пов'язане з


Сторінки: 1 2