У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Екологічний стан каналізаційної системи підприємств м. Луцька

курсова робота з екології

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Розвиток промисловості, недосконалість транспортних засобів, надмірне ущільнення забудови, нераціональне використання природних ресурсів, незначне фінансування на сучасному етапі природоохоронних програм – все це негативно вплинуло на навколишнє середовище і призвело до екологічної кризи. Не дивлячись на погіршення екологічної ситуації, урбанізація не припиняється, а, навпаки, прогресує.

Урбанізація – це соціальне явище, так як місто є наслідком суспільного розвитку і цивілізації нації. Місто – це невелика автономна екогеосистема, що являє собою відкриту систему, елементи якої пов'язані між собою і з зовнішнім середовищем потоками енергії, речовини та інформації. Місто використовує природні ресурси у вигляді викопного палива, їжі, води, а також інформаційних ресурсів, що надходять ззовні. Результат функціонування міської системи проявляється не тільки у виробництві матеріальних і духовних цінностей, але і в накопиченні та викиді відходів, що є забруднювачами навколишнього природного середовища і негативно впливають на стан здоров'я людей.

Стан і стійкість урбосистеми, включаючи її здатність до самоочищення, залежить від розмірів міської території і її особливостей (характеру ландшафту, міської забудови, наявності відкритих просторів, водойм, зелених насаджень, кліматичних умов, кількості забруднень, що надходять).

Водопостачання і водовідведення м. Луцька відбуваються далеко не безслідно для навколишнього природного середовища. Десятиліття експлуатації водогосподарських систем наклали свій відбиток на кількісний та якісний стан водних ресурсів району м. Луцька, рельєф, клімат, ландшафти. Тобто, для водокористування м. Луцька характерні ті ж еколого-географічні проблеми, що й для інших міст України. В загальному вигляді вони полягають у виснаженні водних джерел, зниження якості води у них і об'єктивній необхідності підвищення екологічної безпеки водокористування [1]. Спільними рисами водокористування м. Луцька та інших міст є також зменшення обсягів водозабору і водовідведення, починаючи з 1992 року, фізична зношеність і аварійність водогосподарських споруд, хронічний дефіцит коштів для підтримання в належному стані комплексу інженерних комунікацій, будівництва нових об'єктів, стабільне відставання від передового інженерно-технологічного досвіду і т.д.

В той же ж час існують і проблеми, що є специфічними для м. Луцька. Випливають вони, перш за все, з орієнтації комунально-побутового, господарсько-питного і, частково, виробничого водопостачання виключно на ресурси підземних вод. Частка забору поверхневих вод доволі низька (1-2%). Окрім промисловості і комунального господарства свій "вклад" у зниження якості водних ресурсів вносять і інші галузі, зокрема, військові об'єкти (військовий аеродром і авіаремонтний завод). Ще одна специфічна проблема водокористування пов'язана з існуванням в межах окремих частин міста роздільної системи каналізування комунальних стічних вод і стоків з міської території (дощових, талих, поливо-мийних). В одних районах міста ці стоки відводяться окремо (в р.р. Сапалаївку, Стир, Жидувку), в інших частинах міста ці води відводяться спільно, ще в деяких – взагалі відсутня каналізація дощового стоку.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об'єктом дослідження курсової роботи є екологічні проблеми водних ресурсів.

Предмет дослідження – екологічна ситуація каналізаційної системи підприємств м. Луцька.

Метою курсової роботи є дослідження екологічної ситуації каналізаційної системи підприємств м. Луцька.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

дослідити системи і схеми водовідведення промислових підприємств, особливості будови каналізаційних сіток; охарактеризувати особливості водопостачання та водовідведення міста Луцька; дослідити екологічний стан каналізаційної системи підприємств м. Луцька.

Розділ 1. Системи і схеми водовідведення промислових підприємств, особливості будови каналізаційних сіток

1.1. Системи водовідведення промислових підприємств

Системи водовідведення промислових підприємств підрозділяються на загальносплавні і роздільні. Вибір системи водовідведення для підприємств дуже важливий, оскільки на окремих з них можуть утворюватися до 5-10 різних видів стічних вод, що відрізняються за витратами, складом і властивостями забруднень, що містяться в них.

При виборі системи водовідведення необхідно враховувати наступні можливості:

сумісного і роздільного очищення окремих видів (від окремих цехів) стічних вод; видобування і використання цінних речовин, що містяться в стічних водах; повторного використання виробничих стічних вод без очищення або після часткового очищення в системі; оборотного водопостачання або для технічних потреб іншого цеху або виробництва; використання для виробничих цілей очищених побутових і дощових вод; використання виробничих вод для зрошування сільськогосподарських і технічних культур [17].

Крім того, необхідно мати на увазі потужність водоймища, в яке передбачається скидання очищених стічних вод, кількість води в ньому, вид водокористування і його самоочисну здатність.

Загальносплавну систему водовідведення (рис. 1.1, а) доцільно застосовувати для невеликих промислових підприємств (з малою витратою води), якщо виробничі стічні води близькі по складу до побутових стічних вод і можливе попадання в дощові води забруднень, характерних для виробничих вод.

Загальносплавна система водовідведення має одну водовідвідну мережу. Виробничі води від усіх цехів спільно з побутовими і дощовими водами по цій мережі відводяться на єдині очисні споруди.

Роздільні системи водовідведення можуть бути різними. Особливості їх залежать від виду стічних вод, що утворюються на підприємстві.

Рис. 1.. Системи водовідведення промислових підприємств [17]:

а – загальносплавна система; б – роздільна система з локальними очисними спорудами; в і г – роздільна система відповідно з частковим і повним оборотом виробничих вод; д – роздільна система з повним оборотом виробничих і побутових вод; е – роздільна система з повним оборотом всіх стічних вод

І, ІІ, ІІІ – цехи промислових підприємств; ЛОС – локальні очисні споруди; ОСВВ – очисні споруди виробничих вод; ОСПВ – очисні споруди побутових вод; УОВ – установка охолоджування води;

1 і 2 – дощові і побутові стічні води від промислового підприємства;
3 – виробничі води від окремих цехів; 4 – повернення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12