У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ВПЛИВІВ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЧОРНОГІРСЬКОГО ЛІСНИЦТВА

2.1 Вплив на атмосферне повітря

За результатами вивчення літературних джерел та власних досліджень було встановлено, що прямий вплив на атмосферне повітря відбувається через забруднення:

-вихлопними газами автомобільного транспорту;

-викидами продуктів згоряння котелень;

-транскордонними переносами.

Результати фізико-хімічних аналізів проб атмосферного повітря не встановили перевищень гранично-допустимих концентрацій в межах Чорногірського лісництва [10].

Вторинний вплив виражений у так званих парникових газах, що може викликати зміну мікрокліматичних умов території, але такі зміни на даній території не зафіксовані. Комплексний вплив скоріше всього буде відбуватися за рахунок зміни фізико-хімічних параметрів інших чинників навколишнього середовища при хімічному або руйнівному впливі атмосферних опадів.

Під час експлуатації автомобільної дороги очікується утворення тимчасових хмар пилу від автотранспорту. На ґрунтових дорогах довжина хмари пилу складає від 50 до 150 м. Концентрація пилу на дорозі, в хмарі, може перевищувати 100 мг/м , при цьому максимальне осідання пилу відбувається на відстані до З0 м від дороги [15].

2.2 Вплив на водне середовище

За результатами вивчення літературних джерел та власних досліджень було встановлено, що прямий вплив на водне середовище відбувається шляхом його забруднення скидами з приватного сектору та при вирубці лісу сусідніми лісовими компаніями.

Результати фізико-хімічних аналізів проб води, виконані лабораторією аналітичного контролю та моніторингу Карпатського НПП, не встановили перевищень гранично-допустимих концентрацій в межах Чорногірського лісництва. В цілому, результати як власних досліджень, так і досліджень КНПП свідчать про відповідність води в потоках і річках лісництва до встановлених показників якості, що регламентуються "Санітарними правилами і нормами охорони поверхневих вод від забруднення" (СанПиН 46-30-88), і вказують на її сприятливий гідрохімічний стан в межах туристично-рекреаційної зони. Потенційні впливи, що можуть виникнути в результаті використання даної території лісництва по існуючій схемі туристичного відвідування можуть включати: підвищення стоку поверхневих вод та збільшення осадів через пошкодження грунту, підвищення засоленості та зниження якості поверхневих вод, а також зміна морфології русел через реконструкцію автомобільної дороги. Ступінь впливу на водні ресурси залежатиме від розташування пошкодженої ділянки, нахилу та крутизни схилу, ступені пошкодження території, типів грунтів, а також тривалості проведення робіт по реконструкції дороги та вчасного застосування запобіжних заходів. Вплив, буде збільшуватись при збільшенні кількості відвідування цієї території та, ймовірно, зменшуватиметься з часом, через природну стабілізацію та застосування відновлювальних заходів. Можливий також випадковий вилив нафтопродуктів автотранспорту, що призведе до нетривалого забруднення поверхневих вод. Будь-яке нове будівництво, або реконструкцію існуючих об'єктів інфраструктури необхідно проводити за умови повної відповідності вимогам по захисту поверхневих вод (Водний Кодекс України). В межах території досліджень з прямих забруднювачів поверхневих вод не існує.

2.3 Вплив на геологічне середовище та ґрунтовий покрив

За результатами вивчення літературних джерел та власних досліджень було встановлено, що прямий вплив на геологічне середовище та ґрунтовий покрив відбувається при проведенні будівельних робіт, шляхом витоптування ґрунтового пориву туристами. В періоди злив та інтенсивного танення снігу має місце площинна ерозія ґрунтів.

На території досліджень Чорногірського лісництва були вивчені та зареєстровані місця розвитку ерозії, зсувних явищ та селевих проявів.

Ступінь впливу на гірсько-грунтові ресурси залежатиме від розташування пошкодженої ділянки, нахилу та крутизни схилу, ступені пошкодження території, характеру ґрунтів, а також тривалості проведення робіт по реконструкції дороги та вчасного застосування запобіжних заходів. Вплив, буде збільшуватись при збільшенні кількості відвідування та, ймовірно, зменшуватиметься з часом, через природну стабілізацію та застосування відновлювальних та заходів по рекультивації пошкоджених ділянок. Можливий також випадковий вилив нафтопродуктів автотранспорту, що призведе до нетривалого забруднення ґрунтового покриву.

2.4 Ерозійно-зсувні процеси

За результатами досліджень, практично вся територія Чорногірського лісництва, що є об'єктом вивчення ерозійно порушена в тій чи іншій мірі. Ступінь чутливості до ерозії повністю залежить від комплексу основних факторів, які характеризують стан геологічного середовища та процеси, що відбуваються в ньому. Детальний опис еродованих ділянок і рекомендовані заходи по усуненню ерозії чи стабілізації деструктивних процесів наведений нижче конкретно (для кожного пункту спостережень).

Під’їздна автомобільна дорога. Ускладнена ділянка – починається від розвилки під'їзної авто дороги, одна частина якої проходить безпосередньо до лісництва. Зліва від розвилки на відстані 50 метрів крутий обрив до ріки. В обриві тимчасові водотоки сформували два яри, що активно розвиваються. На дорозі спостерігаються водопрояви. Необхідно передбачити закладку труби для перетікання під полотном автодороги води з правого схилу через дорогу в річку. В протилежному випадку в цьому місці будуть активно прогресувати ерозійні процеси та розмив поверхні автодороги. Яри необхідно стабілізувати та провести берегоукріплюючі роботи [13,14].

Виявлена ускладнена ділянка по руслу р. Погорілець справа від дороги зі схилу спостерігається витік води, що розтікається по дорозі та спричиняє заболочення і обводнення. Стікаючи по дорозі, вода поступово переходить на протилежну сторону пересікаючи дорогу та стікає вниз по крутому лівому березі ріки. В цьому місці схил руйнується водною ерозією та формується яр. Необхідно провести комплекс заходів по припиненню ерозії. Активний ерозійний процес вже в найкоротший час призведе до втрати значної частини лісовоп фонду та нанесенню непоправної шкоди лісовій екосистемі. Відмерлі засохлі дерев падають і поступово сповзають по схилу. Це призводить до захаращення схилу складності у проведенні робіт на ньому. Необхідно терміново обсадити периметр деревостою захиснок смугою стійких видів дерев та кущів. В протилежному випадку відмирання дерев значних масштабах оголить прилягаючі частини схилу та призведе до значного розширення процесів ерозії і розвитку деструктивних процесів.

2.5 Забруднення побутовими


Сторінки: 1 2 3 4