У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Охорона надр і довкілля у процесі видобування газу і конденсату

7.1 Охорона надр

Охорона надр передбачає здійснення комплексу заходів, які направлені на запобігання втрат газу, конденсату, нафти, а також супутніх корисних копалин в результаті неякісної проводки свердловин, порушення технологічних режимів видобутку вуглеводнів, які спричинюють передчасне обводнення або дегазацію пластів, перетоків флюїдів між продуктивними і сусідніми горизонтами, руйнування колектора, обсадної колони і цементного кільця.

7.1.1 Охорона надр в процесі розробки

Охорона надр в процесі розробки передбачає систему мір, спрямованих на повне видобування корисних копалин, запобігання забруднення і здійснення контролю за охороною надр.

Головними ускладненнями в процесі розробки горизонту С-3-4-5 Матвіївського родовища можуть бути:

- обводнення продуктивного горизонту і накопичення води в привибійній зоні свердловин;

- утворення піщано-глинистих та глинисто-соляних пробок;

- міжпластові перетікання і міжколонні газопрояви, які можуть привести до значних втрат вуглеводнів та виникненя аварійних ситуацій.

Для профілактики та боротьби з ускладненнями рекомендується:

- роботу свердловин проводити на встановлених технологічних режимах, які забезпечили б цілісність скелету пласта і недопускали до передчасної

зупинки свердловин;

- систематично (не менше одного разу на місяць) робити заміри об'ємів видобутої продукції;

- забезпечити постійний контроль втрат видобуваємої продукції;

- проводити заміри пластових, статичних та устьових тисків та аналізи хімічного складу продукції і на основі результатів дослідження здійснювати постійний контроль за розподілом тисків покладу, гідродинамічним зв'язком, характером просування пластових вод і положенням контактів "газ-вода" і "газ-нафта";

- приймати міри по захисту від корозійного і ерозійного впливу та інших ускладнень у роботі свердловин;

- застосування поверхнево-активних речовин для видалення рідини з привибійної зони свердловин і механічних методів виносу рідини;
- проведення ізоляційних робіт по обмеженню або ліквідуванню припливу води.

Особливу увагу слід звернути на приповерхневу зону стовбура свердловин, що найбільш зазнає різного роду впливів. Важливість охорони цієї зо-ни очевидна і у зв'язку з приуроченістю до неї запасів прісних і мінеральних вод, зв'язком з грунтом, гідрогеологічною сіткою та ін.

Якщо у процесі розробки з'явились ознаки газопроявів, або міжпластових перетоків газу і води, які спричиняють втрати вуглеводнів і забруднення надр, газовидобувне підприємство зобов'язане виявити причину і ліквідувати некерований рух флюїдів.

У свердловинах, де виявлені припливи води в продуктивний пласт з інших горизонтів, повинні проводитись ремонтно-ізоляційні роботи.
Експлуатація аварійних свердловин (порушена герметичність експлуатаційної колони, фланцевих з'єднань та ін.) не дозволяється.
Контроль за правильністю проведення розробки родовища повинен будуватись на регулярних спостереженнях, які проводяться відповідно до правил розробки.

7.1.2 Охорона надр в процесі інтенсифікації

Основними умовами забезпечення охорони надр при збільшенні про-дуктивності свердловин шляхом впливу на привибійну зону продуктивного пласта є:

- зберегання обсадних колон і цільність цементного кільця в зацементованому інтервалі;

- недопущення руйнування продуктивного пласта в привибійній зоні;

- запобігання неочікуваного прискореного переміщення контактів "газ-вода", або "газ-нафта" внаслідок передчасного утворення конусів обводнен-ня.

Забороняється проводити інтенсифікацію в технічно-непридатних све-рдловинах, свердловинах, які розташовані поблизу контактів "газ-вода" та
"газ-нафта", в свердловинах з невеликими розмежуваннями між газоносними
і водоносними, або водоносними і нафтовими пластами.
Всі несправності або дефекти свердловин та обладнання повинні бути ліквідовані до початку робіт по інтенсифікації.

7.2 Охорона навколишнього середовища

Заходи по охороні навколишнього середовища в процесі розробки родовища повинні бути спрямовані на попередження забруднення землі, поверхневих і підземних вод, атмосферного басейну нафтогазопродуктами, промисловими стічними водами, хімреагентами, а також на раціональне викорис-тання землі і прісних вод. Матвіївське родовище розташовано у лісостеповій місцевості, що являє собою горбисту рівнину. Поблизу родовища розташовані с.Милорадово, сільськогосподарські угіддя і протікає р. Мерла. Слід забезпечувати попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей, а також збереження флори та фауни.В період видобутку вуглеводнів навколишнє середовище зазнає впливу механізмів та

продуктів їх діяльності. До числа основних забруднювачів на-вколишнього середовища відносяться:

- природний газ, газовий конденсат і продукти їх згорання;

- попутні промислові води;

- хімреагенти, які використовуються при експлуатації свердловин.

Джерелами забруднення навколишнього середовища у виробничому процесі є такі об'єкти як свердловини, шлейфи, газопровід, установка очист-ки газу (УОГ) та ін.

7.2.1 Охорона атмосферного повітря

Основними забруднювачами атмосфери при видобутку вуглеводнів є легкі вуглеводні, оксиди вуглецю, азоту і тверді частини продуктів згорання.

Забруднення атмосфери може мати місце при:

- роботі двигунів внутрішнього згорання (в їх викидах присутні такі шкідливі речовини як окис азоту NO, двоокис азоту NO2, окис сірки SO4, окис вуглецю СО, сажа) і підігрівачів;

- випробуваннях, дослідженнях і ремонтах свердловин;

- продувках свердловин і газопроводів (шлейфів) в атмосферу;

- витоку газу через нещільність технологічного обладнання на УКПГ і свердловинах;

- аварійних викидах газу в атмосферу.

Для зниження негативного впливу на атмосферу повинні бути розроблені спеціальні заходи, в яких необхідно передбачити:

- інвентаризацію джерел викидів;

визначення складу викидів, дебіту, можливу періодичність і ін.; виконання критерію неперевищення гранично-допустимих концент-рацій (ГДК) всіх інградієнтів, які викидаються від газопромислових об'єктів; обмеження шумового впливу (не більш 60 Дб).

Випробування та дослідження свердловин в процесі їх експлуатації

повинні здійснюватися тільки в промисловий колектор з повною утилізацією вуглеводнів (без випуску газу в атмосферу).

3 метою запобігання можливих викидів видобувної продукції через негерметичне обладнання і наземні комунікації, необхідно здійснювати систематичний візуальний контроль. В свердловинах з міжколонними або заколонними газопроявами слід передбачити проведення дебітометрії та термометрії у комплексі з радіоактивним каротажом з метою виявлення місцезнаходження негерметичності обсадних колон.

7.2.2 Охорона водного середовища

Заходи по охороні водного середовища повинні передбачити охорону горизонтів з прісними водами у верхній частині геологічного


Сторінки: 1 2