У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Р Е Ф Е Р А Т

“Особливості рекреації малих заповідних територій”

Головною функцією природно-заповідних зон є збереження і відтво-рення генофонду живої природи в межах природно-територіальних ком-плексів. В Україні склалися сприятливі умови для рекреаційного викори-стання цих територій, що відзначаються чистотою повітря і водних ресурсів; забезпечують відпочиваючим можливість спілкування з незай-маною або малозміненою природою і тим самим сприяють відновленню фізичних і моральних сил, збагаченню духовного світу людини; передба-чають можливість будівництва на їх території чи з буферній зоні лікуваль-но-санаторних та оздоровчих установ; дають змогу успішно здійснювати просвітницьку роботу і екологічне виховання.

Природно-заповідний фонд (ПЗФ) включає ділянки гео- та акваторії і окремі об'єкти, що «мають особливу природоохоронну, наукову, есте-тичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження при-родної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного та рослинно-го світу, підтримання загального екологічного балансу, забезпечення фонового моніторингу довкілля» .Всі об'єкти ПЗФ, за винят-ком заповідників, є складовими рекреаційного потенціалу території. Ре-креаційна діяльність на природно-заповідних територіях приурочена до відповідних функціональних зон.

За 10 років площа заповідних територій зросла майже вдвічі, в ос-новному за рахунок створення біосферних резерватів, національних і ре-гіональних ландшафтних парків. При цьому заказники займають 39,7% загальної площі ПЗФ, національні парки — 22,6%, регіональні ландшафт-ні парки — 18,3%. Відсоток заповідності коливається в ме-жах країни від менше як 1% у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Харківській областях до 14% і більше в Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій і м. Київ. 30,2% площі Севастополя припадає на природно-заповідні території.

Загальна кількість об'єктів ПЗФ досягає 7 тисяч. У структурі ПЗФ України виділяють 11 категорій об'єктів, серед яких найбільш численни-ми є пам'ятки природи (2584), заказники (2552), заповідні урочища (753), парки — пам'ятки садово-паркового мистецтва (508), регіональні ланд-шафтні парки (38). 588 об'єктів мають статус загально державних: 4 біосферні резервати, 17 природних заповідників, 12 націо-нальних природних парків, 292 заказники, 132 пам'ятки природи, 88 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, 20 дендрологічних парків, 17 ботанічних садів, 7 зоологічних парків. Загально державний статус мають і де-які регіональні ландшафтні парки.

Науково-дослідними природоохоронними установами міжнародного значення є біосферні резервати. Вони створені з метою — «збереження у природному стані найбільш типових природних комплексів біосфери, здійснення екологічного моніторингу, вивчення спонтанних та глобально-антропогенних змін, що відбуваються в біосфері»" В 1984 році ЮНЕСКО оголосила природні заповідники Асканія - Нова і Чорноморський природними об'єктами світового значення. Нині цей статус мають також Карпатський і Дунайський резервати.

Найстарішим природним заповідником України (1921 р.) і одним із пер-ших, якому надано статус біосферного, є «Асканія - Нова» ім. Ф.Е. Фальц - Фейна. Фактично його заснування як заповідної місцевості відноситься до 1898 року, хоча перша вольєра з'явилась тут іще в 1874 році. З 1828 року територія функціонувала як крупне вівчарське господарство. Головна цін-ність заповідника полягає в тому, що він включає єдину в Європі ділянку ці-линного типчаково-ковилового засушливого степу площею 11054 га (загаль-на його площа — 33,3 тис. га). На території заповідника розташовані також дендропарк, зоопарк і охоронна зона. Флора Асканії - Нова представлена 1316 видами лише судинних рослин. Фауна налічує 67 видів ссавців, 172 ви-ди птахів, 958 видів комах.

Найбільший за площею біосферний резерват України — Чорномор-ський (89,1 тис. га) — також знаходиться в межах Херсонської області і включає частину акваторії Чорного моря, цінну в орнітологічному відно-шенні (гніздові та перелітні птахи). Тут під охороною перебуває 90% сві-тової популяції чорноголової чайки. Об'єктом охорони є також ландшаф-ти типчаково-полинових причорноморських степів та солончаків і гаї - колки — залишки лісів, що складаються з дуба, берези, верби, вільхи та інших порід дерев. Найцікавішими його ділянками є Ягорлицький кут, Потіївка, Солоно-Озерне, Волошин ліс, Івано - Рибальчанське.

Збереження гірських лісів Карпат є метою створення Карпатського біосферного резервату на території Закарпатської області. Його площа становить 57,9 тис. га і включає:

> Чорногорський масив (південний макросхил Чорногорського хребта з чіткою вертикальною зональністю і ялицевими, ялино-вими та буково-ялиновими лісами);

> Мармароський масив (унікальні для Європи буково-ялицево-сме-рекові та смерекові праліси);

> Угольсько-Широколужанський масив (найбільше в Європі зосе-редження букових пралісів і єдине в Українських Карпатах міс-це, де росте ялівець козацький; серед реліктових видів — тис ягі-дний (близько 10 га.));

> Кузійський масив (мішані гірські ліси);

> «Долина нарцисів» (найбільший у Європі ареал нарциса вузько-листого в околицях м. Хуст (257 га.));

> «Стужниця».

В 1998 році природний заповідник Дунайські плавні було перетворе-но на Дунайський біосферний резерват (площа — 46,4 тис. га), в якому під охорону взята екосистема дельти Дунаю з унікальним природним комплексом, що включає плавні та водно-болотні угіддя. На території за-повідника знаходиться «українська Венеція» — м. Вилкове.

Природні заповідники не входять до рекреаційної сфери, але яв-ляють собою цікаві пізнавальні об'єкти.

Серед об'єктів ПЗФ найбільш придатними для рекреаційного вико-ристання є національні парки, які включають дві зони для регульованої і стаціонарної рекреації. Національний парк є територією, на якій знахо-дяться найбільш своєрідні природні та історико-культурні комплекси, що відзначаються особливою екологічною, естетичною, оздоровчою цінні-стю. В ідеалі в національному парку мають бути представлені типові та унікальні природні об'єкти, які давали б уявлення про особливості при-роди даного регіону. Функціями національного парку, крім рекреаційної, є природоохоронна, науково-дослідна, культурно-освітня.

Мережа національних парків України включає сьогодні 12 об'єктів, які репрезентують усі природні зони країни (крім Гірського Криму та ПБК, загальною площею 631,8 тис. га, або 22,6% від усіх заповіданих


Сторінки: 1 2 3