У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Світ навколо нас – і я його частинка. Еколого-психолопчний тренінг.

Найактуальніша проблема сьогодення - виховати молоде покоління фізично і психічно здоровим. Гостро постає проблема здорового способу життя, який формує звички, переконання й характер дитини, забезпечує гармонійний розвиток і зміцнення здоров'я, підвищення працездатності. Здоровий спосіб життя має стати не лише запорукою міцного здоров'я, а й нормою щоденного життя, важливою потребою дошкільника. Дитині слід усвідомити, що вона — невід'ємна часточка природи, її існування пов'язане з довкіллям і залежить від нього. Наставник має навчити малюка розуміти мову довкілля, відчути себе його частиною.

В наш час велику увагу варто придавати ознайомленню дітей з природою. Під час цієї роботи формуються перші естетичні переживання, передбачається комплексна реалі-зація всіх завдань екологічного виховання. У дош-кільному закладі розпочинається виховання у дитини поваги й любові до себе, оточення, світу природи, залучення її до спільної з дорослими екологічно доцільної діяльності.

В еколого - валеологічному вихованні дошкільнят метою є не тільки дати їм широке коло знань, а й збудити в дітей емоційний відгук на різноманітні явища та об'єкти природи, відчути себе дітьми матінки - Землі, викликати в них бажання милу-ватися й насолоджуватися нею та виражати свої почуття. Саме тому треба навчити дитину любити життя, природу, себе, активно пізнавати світ, дбати про своє здоров'я.

Виховання в дитини поваги та любові до себе самої, до людей, до світу природи розпочинається з родини та дошкільного закладу. У цей період починає пробуджуватись інтерес і любов до при-роди, до пізнання її через різні об'єкти та яви-ща. Завдяки розвиткові емоційно - чуттєвої сфе-ри конкретні об'єкти з природного оточення мають стати для дитини суб'єктами спілкуван-ня. Поступово формується цілісний образ дов-кілля як основи духовного зв'язку зі світом при-роди.

Система роботи з ознайомлення дошкіль-ників з природою, валеологією передбачає ком-плексну реалізацію всіх завдань еколого - валеологічного виховання, починаючи з молодшого віку. Успіх цієї роботи значною мірою залежить від вдало дібраних та ефективно використаних форм і методів. Насамперед це екологічні спос-тереження, під час яких діти дістають можливість поспілкуватися з живим об'єктом, от-римати певні знання про нього. В цей час ми намагаємося пояснити взаємозв'язки, що існу-ють в природі між цим об'єктом та іншими, за-класти основи для формування емоційно - позитивного турботливого ставлення до всього жи-вого. Ефективність спостереження, його еколо-гічна цінність залежить від того, чи ми зуміли правильно організувати виховний процес, чи за-безпечить він оптимальні умови для первинно-го сприймання дитиною об'єкта

Наступна форма роботи — досліди екологіч-ного змісту. Організовуючи експериментальну роботу дошкільнят, слід пам'ятати: нові знан-ня, які дитина здобуває в результаті власних «відкриттів», мають спиратися на раніше засвоєні знання. Досліджуючи, дитина викликає в об'єкті чи явищі певні зміни, а результати роз-кривають перед нею нові якості досліджувано-го. Набуті під час досліду знання породжують нові запитання, спонукають дитину до наступ-них кроків — нових відкриттів.

Ми дбаємо про послідовний добір тематики еколого - психологічних знань, максимальне уна-очнення на таких заняттях: використовуємо таб-лиці, схеми, яскраві ілюстрації. На заняттях час-то звертаємось до аналізу реальних життєвих ситуацій: «Андрій зібрав яблука, які лежали на землі біля дерева, і з'їв кілька. Якими можуть бути наслідки такого недбалого ставлення до свого здоров'я? Як би ви поводилися, якщо б теж захотіли з'їсти яблуко або інші фрукти?» «Дівчата зірвали багато фіалок, щоб зробити гарні букети для своїх лялечок. Якої шкоди вони завдали природі?»

У своїй роботі з еколого - психологічного ви-ховання для підсилення уваги та інтересу дітей, для активізації їх мислення використовуємо прийоми ТРВЗ: оживлюємо предмети, складаємо «екологічні ланцюжки». У своїй роботі інтегрує-мо психологічні та екологічні відомості не тільки під час занять, а й у повсякденному житті.

Великого значення надаємо бесідам повчаль-ного змісту з дітьми: «Що краще для здоров'я?», «Бережи себе і все навколо», «Врятуй і збере-жи», діти люблять вирішувати проблемно - логічні ситуації: «Чому сумує дерево?» «Що за-бруднює повітря?», «Чому зрадів метелик?». За-лучаємо дітей до рольових ігор: «Лікар і хворий», «Айболить».

Велике розважально - пізнавальне та виховне значення мають свята, розваги: «Зелена аптека», «Свято здоров'я», в яких пропагується і утверджується здоровий спосіб життя.

Важливе місце в нашій роботі займають еко-логічні та психологічні тренінги. Діти під час та-ких тренінгів вправляються у встановленні різноманітних взаємозв'язків та залежностей, що існують в екологічних та валеологічних сис-темах. Мета таких тренінгів — формування у дітей еколого- психологічного відчуття, запобі-гання екологічним помилкам, долучення дітей до світу природи, формування в них моральної відповідальності за кожну живу істоту.

Екопсихотренінг доречний як в індивіду-альній роботі з дітьми, так і в колективних різно-видах. Під час групових занять влаштовуємо різноманітні конкурси, змагання між команда-ми. Організовуємо конкурс на знання правил поведінки у природі, правил догляду за власним тілом.

Засвоєння дошкільнятами кожного прави-ла має грунтуватися на осмисленні його еколого - психологічної суті та наслідків, до яких може призвести порушення норми. Діти роз-в'язують якусь моральну (екологічну, психо-логічну) проблему, самостійно обирають спосіб поведінки.

Ми вважаємо, що основою еколого - психологічного виховання дошкільнят мають стати формування емоційної сфери, розвиток естетичного почуття, любові до довкілля, піклу-вання про власне здоров'я. Дитина має бачити себе позитивним героєм і другом природи. А формування естетичних почуттів до неї є ос-новним показником еколого-психологічної свідомості, культури.

Мета еколого - психологічного виховання:—

формувати у дітей: поняття «природа», її значення для життя рослин, тварин, людей; адекватні екологічні уявлення; суб'єктивне став-лення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6