У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Прикарпатський національний університет

1.1. Загальна характеристика природного заповідника та його організаційної структури.

Природний заповідник „Горгани” створено згідно з Указом Президента України від 12.09.1996 р. № 831/96 на території Бистрицької та Зеленської сільських Рад Надвірнянського району Івано-Франківської області з включенням земель Надвірнянського держлісгоспу на загальній площі 5344,2 га.

Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами та об’єктами вилучаються з господарського використання і надаються заповіднику у постійне користування в порядку, встановленому чинним законодавством України.

Заповідник є неприбутковою, науково-дослідною, природоохоронною установою загальнодержавного значення, входить до складу природно-заповідного фонду України і охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

Межі заповідника виносяться в натуру з встановленням необхідних державних інформаційно-охоронних знаків затвердженного зразка, наносяться на планово-картографічні матеріали органів Держкомзему України та землекористувача, обов’язково враховуються при реконструкції та розвитку прилеглих територій.

Право користування землею оформлюється відповідними документами.

Організаційно-правові засади функціонування заповідника визначаються Конституцією України, законами України „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про природно-заповідний фонд України”, іншими законами України, підзаконними актами та нормативно-правовими актами, його проектом організації території та положенням про природний заповідник „Горгани”.

Заповідник є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Держказначейства, печатку з зображенням Державного герба України і свого найменування, штампи, бланки та офіційну емблему, що реєструється в установленому порядку.

Заповідник підпорядковується Міністерству екології та природніх ресурсів України. Оперативне управління діяльністю заповідника здійснює Державна служба заповідної справи.

Адміністрація заповідника розташована в Івано-Франківській області, м. Надвірна, вул. Визволення 22.

Мета створення та завдання.

Заповідник створений з метою збереження в природному стані гірських ландшафтів Карпат з типовими та унікальними природними ресурсами, що мають важливе природоохоронне та естетичне значення.

Основними завданнями заповідника з:

збереження природних комплексів та об’єктів на його території;

проведення наукових досліджень та спостережень, спрямованих на вивчення та розробку наукових основ охорони, збереження і відновлення біогеоценозів Карпат;

охорона умов відтворення, відновлення чисельності, збереження генофонду рідкісних та типових рослин і тварин;

забезпечення охорони території заповідника з усіма його природними обєктами, додержання режиму території;

організація протипожежної охорони природних комплексів;

підтримання загального екологічного балансу в регіоні;

Проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

1.2. Характеристика наукової діяльності заповідника.

Науково-дослідна робота на території заповідника проводиться з метою вивчення природних процесів, забезпечення постійних спостережень за їх змінами, екологічного прогнозування, розробки наукових основ збереження, охорони, відтворення і використання природних ресурсів та особливо цінних об’єктів.

Науково-дослідна діяльність включає:

проведення наукових досліджень;

участь в екологічних, регіональних, державних, загальнодежавних, міжнародних програмах тощо;

формування фондів наукових матеріалів (поповнення гербарних і колекційних матеріалів, фонотек тощо);

видання наукових публікацій, монографій, посібників, збірників, підручників тощо;

проведення наукових конференцій, симпозіумів, конгресів тощо, та участь у них тощо.

Історія природного заповідника „Горгани”. Наукова діяльність заповідника.

Природний заповідник „Горгани” на Прикарпатті було створено, згідно Указу Президента України, 12 верес-ня 1996 р. Основні напрямки наукових досліджень на території заповідника визначаються «Положенням про природний заповідник «Горгани», а також у програмах та планах науково-дослідних робіт, які затверджуються Національною Академією наук та Міністерством охо-рони навколишнього природного середовища України. Перед заповідником стоїть завдання збереження в природному стані ділянок типових лісових ландшафтів та унікальних природних об'єктів, охорони рідкісних ви-дів рослин і тварин, ведення регулярного обліку чисель-ності фауни та обстеження флори, проведення фено-логічних спостережень. Важливим є поєднання завдань розвитку заповідної справи з системою освіти, еколо-гічного і патріотичного виховання населення. Основним є також поглиблення співпраці, спілкування та обмін досвідом в сфері заповідної справи із заповідниками та національними парками, інститутами та університетами, зарубіжними колегами.

Першими дослідженнями на території заповідни-ка стали інвентаризація флори та фауни, які проводили співробітники наукового відділу Годованець Б.Й., Клімук Ю.В. та Лахва С.І., під керівни-цтвом Шпільчака М, Б. Саме тоді було проведено перші екскурсії з учнями шкіл міста; закладено наукові фонди за-повідника: перші гербарні зразки рослин та знімки фототеки. В цей час Го-дованцем Б.Й. було проведе-но облік лісо-вих звірів і пта-хів, складено кадастр орні-тофауни запо-відника.

З перших місяців роботи заповідника Лахвою С.І. та інспекторами природоохо-ронних науково-дослідних відділень проводяться фено-логічні спостереження за явищами природи, тваринним та рослинним світом і ведеться календар природи запо-відника.

З приходом в 1998 р. Олексіва Т.М., одного з ініціато-рів створення заповідника, розпочато дослідження лісів-ничого напрямку: вивчення сосни кедрової європейської та методів її розмноження, облік дерев, закладено лісо-насінну плантацію. По всій території закладаються по-стійні пробні пло-щі і прокладаються стаціонарні науко-ві профілі. У ви-конанні цих робіт протягом 1999-2006 рр. брали участь працівни-ки наукового відділу заповідника Богуславець Я.Л., Клімук Ю.В., Лахва С.І., Романюк В.І., Шпитко Т.В., Корчук А.В., Косюк Р.Д. та Глистюк Ю.С, а також працівники Горганського та Черниківського ПОНДВ.

Керуючись основними завданнями, які поставлені пе-ред заповідником, одним з яких є проведення інвентари-заційних робіт та вивчення раритетної компоненти фло-ри, з 2003 р. Клімук Ю.В. розпочато ін-вентаризацію ценотичної різноманіт-ності заповідника, а з 2004 р. Міскевич У.Д. - вивчення ста-ну популяцій видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Еколого-виховна робота в заповіднику з 1997 р. проводилась Свиридою Р.В. і Клідом В.В., а з 2000 р. по теперішній час - Кравчук Л.П. Особливий ефект мають такі заходи, як прове-дення екскурсій, конкурсів та ві-кторин, виставок екологічних ма-люнків, новоріч-них композицій, літніх таборів з учнями шкіл, кон-сультацій членів Малої Академії Наук України, ор-ганізація «круглих столів», випуск буклетів та листівок. Всі роки заповідник плідно співпрацює з Надвірнянським районним еколого-натуралістич-ним центром, ди-ректором якого є Андрусяк Л.В.

Щороку, починаючи з 1999 р., на засіданнях науково-технічної


Сторінки: 1 2