У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст

Вступ

1.Рекреаційні ресурси України:

1.1Визначення рекреаційних ресурсів; . . . . .. .. .. . . . . . . .. . . . . . . . . . . 4

1.2Мінеральні води та лікувальні грязі; . . . . . . . . . . .. . . .. . .. . . .. . . . . 5

1.3лісові,водні та туристично-пізнавальні ресурси; .. . . .. . .. . .. . . . . . . 8

1.4Заповідні території України; . .. . . . . . . . . . .. . . .. . . . . . . .. . .. . .. . 11

2.Рекреаційні ресурси Івано-Франківської області:.

2.1Загальна характеристика ресурсів; . . .. . . . . . . . . .. . . . . . . . .. . . . . . 13

2.2 Кліматолікувальні ресурси; . . . . . . . .. .. . . .. . . .. . .. . .. . .. . . . . . 16

2.3 Ландшафтний потенціал та мінеральні води; . . . . … . . . . . . . . . .. . . 19

3.Рекреаційні ресурси Богородчанського району,рівень

застосування,перспективи розвитку. . . . . . . . . . . . . .. . .. . .. . . . . . . . . .. 22

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

У період розвитку і становлення ринкової економіки,роль рекреаційних ресурсів значно зросла,оскільки вони являються чи не найважливішою ознакою і запорукою успішного розвитку і функціонування держави,визначаючи її місце на світовому ринку,частину ринкового сегменту,що вона займатиме а також її співвідношення і дольову участь у реалізації світових проектів щодо екології, агротуризму,туризму,відпочинку та рекреації.Фундаментальні зміни,що відбулися в суспільстві практично змінили і ускладнили застосування рекреаційних ресурсів,а це в свою чергу зумовило формування багатьох чинників що ґрунтовно впливають і протидіють на них,зокрема на фоні світових прикладів,хоч і вони мають недоліки свого застосування.

Дуже важливим фактором,істотний вплив якого відчувають не тільки об’єкти рекреації,а й туристичні ресурси,являється державна політика та ряд соціально-економічної інформації,яка дає змогу правильно приймати управлінські рішення в даній галузі і розвиватись в правильному напрямку.

На характер використання рекреаційних ресурсів надзвичайно сильно впливає екологічний стан території - чистота або забруднення вод, повітря, грунтів, порядок чи безладдя в соціально-політичному житті суспільства, економіці країни. Нині до найболючіших екологічних проблем багатьох держав світу слід віднести забрудненість повітря, поверхневих вод, морів і океанів, тероризм, осередки великих і малих воєнних конфліктів, що не припиняються.

В Україні є значний потенціал різного роду рекреаційних ресурсів .Кожна область,кожен район по-своєму унікальні і багаті,та природній потенціал не завжди спрямований на раціональне їх застосування, не є вийнятком і Богородчанський район,про який далі піде мова.

Тобто на основі сказаного можна визначити основну мету курсової роботи-праналізувати наявні рекреаційні ресурси не тільки в Богородчанському районі,а й в Україні,дізнатися їх види та вивчити загальні поняття рекреології,державну політику щодо даної галузі,а також шляхи удосконалення ефективності застосування.

Завданнями будем вважати слідуюче:

1.з’ясувати наявність кліматолікувальних ресурсів та мінеральних вод;

2.розглянути ресурси Івано-Франківської області;

3.дослідити рекреаційні ресурси Богородчанського району та рівень їх застосування.

Суб’єктом рекреаційної діяльності є людський фактор,що забезпечує діяльність об’єктів рекреації-профілакторіїв,відпочинкових комплексів,курортів та інших функціональних структур.

1.Рекреаційні ресурси України.

1.1 .Визначення рекреаційних ресурсів

Рекреаційні ресурси - сукупність природних та антропогенних об'єктів і явищ, що їх можна використовувати для відпочинку, лікування й туризму. Природні рекреаційні ресурси - це особливості природи, природні та природно-технічні геосистеми, об'єкти і явища природи, їхні компоненти й властивості, природоохоронні об'єкти, пам'ятки історії, архітектури, етнографічні особливості території.

Загальний обсяг світових рекреаційних ресурсів не може бути визначений повністю якісно або кількісно. Для оцінки світових рекреаційних ресурсів треба враховувати географічне положення, особливості клімату і ландшафтів. До основних видів рекреаційних ресурсів належать: узбережжя теплих морів; береги річок, озер і водосховищ; лісові та лучні масиви; передгір'я та гірські країни; міста - столичні та історичні центри; міста-курорти або курортні місцевості; релігійно-культові комплекси та окремі споруди, розташовані поза межами населених пунктів; давні міста, фортифікаційні споруди (печерні міста, фортеці тощо), каменярні.[12]

На характер використання рекреаційних ресурсів надзвичайно сильно впливає екологічний стан території - чистота або забруднення вод, повітря, грунтів, порядок чи безладдя в соціально-політичному житті суспільства, економіці країни. Нині до найболючіших екологічних проблем багатьох держав світу слід віднести забрудненість повітря, поверхневих вод, морів і океанів, тероризм, осередки великих і малих воєнних конфліктів, що не припиняються.

1.2 Мінеральні води та лікувальні грязі

Одним з найважливіших факторів лікувальної рекреації є наявність природних мінеральних вод. За існуючою класифікацією їх поділяють на 8 основних бальнеологічних груп:

Група А: мінеральні води без специфічних компонентів та властивостей. Їхня лікувальна дія зумовлена іонним складом та загальною мінералізацією, азот та метан містяться у них у розчиненому стані в умовах атмосферного тиску тільки у незначних кількостях. Води цієї групи виведені на земну поверхню свердловинами, вивчені та використовуються на курортах Миргорода (Полтавська область), Куяльника (Одеська область), Трускавця (Львівська область), Феодосії (Крим), Очакова (Миколаївська область) та інших.

Група Б: вуглекислі. Їх лікувальна дія зумовлена наявністю у великих кількостях розчиненого вуглекислого газу, який становить 95-100% газів, а також іонним складом та загальною мініралізацією. Вони є дуже цінними у лікувальному відношенні. Найбільше відомих джерел цих


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8