У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна частина

1.1. Загальна характеристика місця розташування рекреаційного утворення.

Розташована на крайньому зааході країни, на її кордоні з польщею. Площа області становить 21,8 тис.кв.км. ( 3,6% території країни).

1.1.1. Опис ландшафту місцевості ( наявність рекреаційних ресурсів ).

Область лежить у межах лісостепової зони і українських Карпат, вона має сприятливі умови для розвитку рекреаційної галузі.

Територію області пересікає 8950 річок, що належать до басейнів Дніпра, Дністра і Західного Бугу. Тут багато невеликих озер.

Область має 400 територій та обєктів природно-заповідного фонду, в тому числі числі заповідник Розточчя.

В числі курортних та оздоровчих ресурсів Львівщини – ліси, маловничі гірські і передгірські ландшафти, мінеральні води, лікувальні грязі, озокерит.

Прикарпатський курорт Шкло, який існує з 1756р., є найстарішим в Україні.

З ХVI ст. відомі цілющі джерела і лікувальні грязі в селищі Великий Любінь. Уже в кінці 18 ст., це – популярний курорт, реконструйований у середині ХІХ ст. До цього періоду відноситься спорудження водолікарні, допоміжних приміщень, будинків для відпочиваючих. Селище перетворюється на європейський курорт, кууди приїздили на лікування європейські вельможі, і навіть сам цісар Франц Іосиф.

Великий Любінь уперше згадується на початку 13 ст. В 17 ст. тут було споруджено замок, пізніше перебудований на палац.

Селище Моршин відоме з 1482 р. В 16 ст. тут були дві соляні шахти. Про лікувальні властивості місцевої соляної ропи стало відомо на багато пізніше. В 1875 р. німецький купець Б. Штіллер відкрив тут курорт. Пізніше поблизу від Моршина були виявлені мінеральні джерела. У 1880 р. видали перші брошури – проспекти, проспекти які розповідали про новий курорт. Напередодні першої світової війни його називали в числі кращих європейських курортів.

Моршин – бальнеологічний курорт, який базується на мінеральних джерелах, лікувальних грязей, запасах озокериту. Тут лікуються переважно захворювання органів травлення.

Унікальним курортом є Трускавець, розташований у гірській долині на висоті 350-400 м над рівнем моря. Оточений лісами, курорт відзначається м”яким кліматом з відсутністю різних температурних коливань, характерних для гірських місцевостей. Чисте повітря, цілющі мінеральні джерела створюють винятково сприятливі умови для відпочинку і оздоровлення.

Трускавець входив до польських володінь. Після першого поділу Польщі він відійшов до Австрії. В 1772 р. його населення складало 990 чоловік.

З 11 ст Трускавець був відомий як центр видобутку солі. В 1784 р. австрійським урядом встановлено державну монополію на виробництво солі, і трускавецька солеварня була закрита.

В 1814 р. розпочато видобуток нафти. На початку 20 ст. Бориславському нафтовому басейну, до якого входив Трускавець, належало одно з перших місць у Європі за обсягом видобутку нафти.

В ході геологорозвідувальних робіт у цій місцевості були виявлені джерела мінеральних вод. У 1827 р. споруджене приміщення для прийняття ван і 4 пансіони для поселення приїжих.

Після 1882 р. Трускавець переходить у віданні спілки, очолюваної шляхтичами Сапєгою і Жолтовським. На її кошти споруджено нову водолікарню, приміщення для інгаляцій, готелі, впорядковано територію навколо мінеральних джерел. За рівнем благоустрою Трускавець став в один ряд з відомими європейськими курортами.

В 1895 р. над джерелами було споруджено павільйони, відкрито ресторани, впорядковано центр міста. В 1900 р. тут встановлено пам”ятник А. Міцкевичу. В 1909 р. Трускавець був зєднаний залізницею зі Львовом, Краковом, Варшавою, Познанню.

У 1911 р. Трускавець переходить у власність нової спілки, очолюваної Раймондом Ярошем. У цей період місто було електрофіковане, споруджено мережу комунікацій, збудовано залізничний вокзал.

На курорті зводилися все нові комфортабельні вілли: “Гражина”,”Гелена” та ін.

Число курортників продовжувало зростати. Якщо в 1910 р. в місті побувало близько 3500 чоловік, то в 1913 р. – понад 5 тисяч. У цьому році Трускавець за успіхи в розвитку курортної справи був удостоєний Великої золотої медалі.

В роки першої світової війни курорт призупинив свій розвиток. А після її закінчення Р. Ярошем було модернізовано водолікарню, перебудовано клуб, реконструйовано старі і споруджено нові вілли і готелі. число відпочиваючих безперервно зростало і в 1933 р. перевищило 17 тисяч.

Після приєднання території до радянської України в 1939 р. вілли, пансіонати, водолікарні було націоналізовано і на їх базі відкрито 8 санаторіїв.

 

В період фашиської окупації майже весь Трускавець був перетворений на військовий госпіталь.

У 1945 р. курорт був переданий у колгоспну власність.

У 1947 р. Трускавцю надано статус міста. В 1952 р., вийшовши з районго підпорядкування, він був перетворений на курорт всесоюзного значення. Так, у період з 1985 р. по 1990 р. сюди щорічно прибувало понад 350 тисяч відпочиваючих.

У місті функціонує 20 санаторіїв, 21 пансіонат, готель загальною місткістю понад 14 тисяч місць. Курорт має 2 бювети з мінеральною водою, 2 курортні поліклініки, 2 бальнеолікарні. Лікувальний профіль курорту – захворювання печінки, жовчних шляхів, нирок, порушення процесів обміну речовин.

Курорт Східниця також розвивався як центр видобутку нафти. В період пізнього Середньовіччя тут стояв замок, на місці якого був споруджений костьол. На сьогодні збереглися лише земляні укріплення.

Місцева вода типу “Нафтуся” має не менш цілющі властивості, ніж трускавецька.

В області діє 14 музеїв. Створено 5 державних заповідників: історико-архітектурні у Львові і Жовкві, історико-культурні – “Нагуєвичі” і “Тустань”, музей заповідник “Олеський замок”. У Львові діє найстаріший в Україні музей народної архітектури. Історичний центр Львова внесено до списку всесвітньої спадщин ЮНЕСКО.

Львівський області належить провідне місце в Україні за кількістю, різномантністю і мірою збереження архітектурної спадщини, яка представлена об”єктами в історичному діапазоні – від періоду Київської Русі до середини 20 ст. на державному обліку перебуває


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9