У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





зміст

Кваліфікаційна робота

на тему :

„Поняття, особливості та система державного управління в галузі охорони довкілля”

Вступ .....................................................................................................................3

Розділ 1. Поняття, особливості та значення державного

управління в галузі охорони довкілля......................................8

Розділ 2. Функції управління в галузі охорони

довкілля, їх види та групи...........................................................17

Розділ 3. Система державних органів в галузі охорони довкілля .......33

3.1 Повноваження державних органів загальної

компетенції....................................................................................36

3.2 Повноваження в сфері управління державних органів

спеціальної компетенції................................................................38

3.3.Перспективи розвитку системи державного управління

у сфері охорони навколишнього природного середо-

вища ................................................................................................41

Висновок ..............................................................................................................44

Список використаних джерел .........................................................................48

 

ВСТУП

Актуальність досліджуваної теми полягає в тому, що екологічні проблеми повинні займати першочергове місце в житті сучасного людського суспільства. Інтенсивне і нераціональне використання природних ресурсів, забруднення навколишнього природного середовища, все це приводить до екологічної кризи.

Екологічні проблеми в Україні можливо подолати шляхом здійснення системи науково обгрунтованих правових, організаційних, економічних і інших заходів з охорони навколишнього природного середовища. Для подолання наслідків екологічної кризи, необхідно знати її причини, щоб визначити оцінку виникаючих процесів і виробити необхідні рекомендації. Тому важливим фактором визначення стану навколишнього природного середовища, його збереження та охорони на сьогоднішній час та на майбутнє є діяльність державної системи регулювання в даній сфері.

Дослідження питань управління в сфері екології в загальній теорії права передбачає необхідність аналізу управлінської діяльності в галузевих правових науках. Зрозуміло, принципові положення вироблені загальною теорією права, повинні враховуватись при дослідженні даної проблеми в кожній галузі права. В наукових працях відзначається позитивна діяльність певних компетентних органів управління в галузі застосування норм екологічного права. Разом з цим підкреслюється, що комплексні дослідження як за сферами екології, так і за суб’єктами проводились не на повну потужність, що не в повній мірі розкривало стан управлінської діяльності, ступень досконалості законодавства про повноваження управлінських органів в галузі охорони довкілля, не виявлялися повноваження, які дублюють окремі повноваження діяльності системи різних управлінських органів в даній сфері , що викликає труднощі на практиці.

Також актуальність теми, що досліджується, обумовлена тим, що

серед пріоритетних заходів по стабілізації і поліпшенні екологічної обстановки в Україні є формування нових чи вдосконалення існуючих шляхів діяльності та розвитку системи органів державного управління в сфері екології у відповідності до сучасних умов.

Іде процес прийняття нових законів, які визначають повноваження у галузі застосування норм екологічного права відповідними органами виконавчої влади України. З утворенням незалежної держави її компетентні органи вирішують багато питань у сфері екології, зокрема в правотворчій і правозастосовчій діяльності, що також диктує необхідність наукового аналізу діяльності відповідних суб’єктів управління.

Динаміка суспільних процесів, розвиток і вдосконалення екологічної безпеки, прав і законних інтересів громадян, реформування ринкових відносин, в яких земельні та інші природні ресурси стають об’єктами особливого значення, вимагають першорядного вирішення екологічних питань. Тож не є дивним, що питання аналізу системи державного управління в галузі охорони довкілля залишається надалі актуальним.

Метою даного дослідження є створення концепції щодо особливостей та закономірностей правового регулювання суспільних відносин, які виникають в процесі здійснення державного управління в галузі охорони довкілля; дослідження проблем сучасного і перспективного розвитку правового забезпечення здійснення державного управління в даній галузі; розробка пропозицій і рекомендацій по вдосконаленню правового регулювання державного управління в галузі охорони довкілля в Україні.

Задачі дослідження зумовлені поставленою метою і полягають у тому, щоб:

здійснити науковий аналіз поняття і видів державного управління в

галузі охорони довкілля та зробити висновки щодо необхідності їх

правового регулювання;

проаналізувати фунції управління в сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні;

- визначити систему державних органів в галузі охорони довкілля;

провести історично-правовий аналіз зародження та розвитку державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні; здійснити дослідження сучасного національного законодавства, організаційно-правових та наукових засад формування і реалізації національної політики України в галузі охорони довкілля; виявити особливості системи державного управління у правовідносинах, що виникають у зв’язку з використанням та охороною довкілля; провести аналіз правових норм, що регламентують здійснення державного управління галузі охорони довкілля; запропонувати науково-обгрунтовані пропозиції по вдосконаленню законодавства щодо системи державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні.

Об’єктом дослідження є система правовідносин, що виникають у процесі управлінської діяльності .

Предметом дослідження в даній роботі є приписи нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини пов’язані з здійсненням державної управлінської діяльності, а також є суспільні відносини, які виникають в процесі здійснення такої діяльності в Україні.

Методи дослідження. Дослідження проведене на основі історичного, порівняльно-правового, формально-юридичного, системно-функціональ-ного, комплексного та деяких інших методів.

За допомогою історичного методу була досліджена періодизація становлення та розвитку правового регулювання управлінської діяльності в галузі охорони довкілля. Порівняльно-правовий метод застосовується в процесі аналізу наукових матеріалів минулих століть, де розглядалися питання розвитку державного управління в даній галузі, його правового регулювання законодавством з часів Київської Русі і до одержання Україною незалежності. За допомогою формально-юридичного методу проводиться аналіз положень нормативно-правових актів України щодо державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища. Системно-функціональний метод використовується в процесі дослідження ефективності правового регулювання управлінської діяльності в системі реалізації права людини на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище. Правове регулювання державного екологічного управління розглядається з точки зору комплексного дослідження нормативно-правових актів.

Наведені дослідницькі методи базуються на умовах об’єктивного і всестороннього аналізу процесів та явищ суспільного розвитку, що виникають у сфері управлінської діяльності в галузі охорони довкілля. Все це дало змогу всесторонньо проаналізувати правовий інститут державного управління в даній галузі, сформувати наукову оцінку законодавства України, що регулює суспільні відносини


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13