У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

В наш час однією з багатьох проблем є забруднення навколишнього природного середовища. А одним з основних питань є зменшення забруднення ґрунтового покриву свинцем, акумульованим з випускних газів автотранспорту.

Мета курсового проекту – навчитись складати моделі розповсюдження шкідливих факторів від джерела забруднення в навколишньому просторі.

Курсовий проект включає в себе математичне і картографічне моделювання. Їх проводимо з метою забезпечення практичних навичок по проведенню роботи з моделями.

На основі відібраних моделей можна спрогнозувати розвиток екологічної ситуації в ґрунтовому покриві міста Івано-Франківська, моделі створені з метою:

Вивчення міграційних процесів свинцю – забруднювача по ґрунтовому профілю.

Вивчення завантаженості вулиць автотранспортом.

Моделювання проведено з метою прогнозування забруднення вулиць випускними газами автотранспорту.

В основу картографічної моделі покладено::

Побудувати карту даної території, тобто вулиці Вовчинецької (мал. 1.1)

Побудувати карту вулиці Вовчинецької і позначити на ній точки відбору проб. Початковим етапом цієї великої роботи і в той же час важливої роботи є побудова математичної моделі ґрунтового покриву, з метою прогнозування забруднення його свинцем, акумульованим з випускних газів автотранспорту.

1. ОСНОВНА ЧАСТИНА

1.1 Характеристика ґрунтового покриву м. Івано-Франківська

оцінка стану навколишнього природного середовища при екологічних дослідженнях обумовлює необхідність моделювання відповідно об’єкту літосферного простору. При цьому точність моделі на досліджуваному об’єкті навколишнього природного середовища прямо залежить від кількості інформації та мети моделювання. Особливу роль відіграє процес моделювання при економічних дослідженнях.

Сучасна урбанізація знаходиться в тісному взаємозв’язку з навколишнім природним середовищем. Антропогенне навантаження веде до зміни природних компонентів. Не тільки зникають цінні санітарно-гігієнічні, рекреаційні зони, сільськогосподарські угіддя, а й затруднюється нормальне функціонування самого міста.

Саме в містах антропогенний вплив на довкілля максимальний, адже тут зосереджено найбільше промислових підприємств. На значних територіях атмосферні повітря, водні ресурси, ґрунти забруднюються шкідливими речовинами.

Івано-Франківськ – великий індустріальний центр, на території якого зосереджено 49 промислових підприємств, 36 підприємств будівництва і виробництва будівельних матеріалів, 28 автотранспортних організацій, 6 підприємств побутового обслуговування.

Сучасний економічний і соціальний розвиток міста можливий тільки з урахуванням екологічних проблем.

Грунт – це особливе природне утворення, що має властивості живої і неживої природи та сформувалась в результаті довготривалого перетворення поверхневих шарів атмосфери під спільним впливом атмосфери, гідросфери і живих організмів.

Грунт – це одна з найважливіших складових навколишнього середовища, яка забезпечує сільськогосподарське виробництво. Тому, головною задачею є збереження ґрунтового покриву, підтримка родючості та створення умов для відтворення втрачених властивостей з метою забезпечення постійно зростаючих потреб населення у продуктах харчування. Зруйновані грунти відновлюються дуже повільно, а іноді і зовсім втрачають здатність до самовідновлення.

На території міста Івано-Франківська в залежності від складу ґрунтоутворюючих порід, форм рельєфу і клімату сформувався ґрунтовий покрив переважно підзолистого і деревного типів.

Грунти першого типу поширено фрагментарно в північно-західній частині міста, другого на решті території. Механічний склад ґрунтів коливається від супіщаного до суглинистого.

За допомогою статистичних замірів можна розробити модель навколишнього природного середовища м. Івано-Франківськ а по вул. Вовчинецька. На території вул. Вовчинецької розміщені промислові об’єкти (мал. 1.2).

Серед них завод “Позитрон”, птахофабрика. Крім цього в межах вулиці є: житлові будинки, магазини, а також автозаправна станція. Вздовж вулиці, по обидві сторони є зелені насадження, які в деякій мірі мають обмежений доступ світла в результаті прямого затемнення на вулиці, а саме це спостерігається по вул. Шевченка.

Розвиток рослин в містах значно сповільнюється у порівняння із тими ж видами, які є природних умовах.

Сухість повітря, нестача вологи, перегрівання листків, приводять до зменшення вмісту води в тканинах.

По вулиці Вовчинецькій здійснюється інтенсивний рух автотранспорту, а саме: вантажні автомобілі, автобуси і мікроавтобуси, які здійснюють перевезення.

По вулиці Шевченка розташований парк відпочинку ім. Т.Г.Шевченка, народний дім, факультети від Прикарпатського університету та житлові будинки. На початку вулиці здійснюється односторонній рух автотранспорту, що пов’язано з тим, що вулиця знаходиться в місці відпочинку.

Автомобільний транспорт завдає шкоди також життєдіяльності людей через тісний просторово-часовий контакт людини і автотранспортних засобів.

Інтенсивний ріст чисельності автомобілів на дорогах м. Івано-Франківськ а призводить до забруднення рослин і ґрунтів продуктами, які поступають в атмосферу з відпрацьованими газами. На прикладі м. Івано-Франківськ а вивчено забруднення біосфери продуктами, які містяться у відпрацьованих газах автотранспорту.

В м. Івано-Франківськ у дороги мають малу пропускну здатність. Рух транспортних засобів супроводжується частими поворотами і зупинками. Але навіть в час максимальної нагрузки на найбільш активних дорогах кількість транспортних засобів не досягають межі пропускної можливості вулиць. Вузькі вулиці шириною 10-15 м, обложені по боках 3-5 поверхневими будинками, які протидіють обміну повітря.

В м. Івано-Франківськ у грунти і рослини характеризуються підвищеними гідроновими концентраціями свинцю. Середній вміст цього елементу складає 20-30 мг. на 1 кг ґрунту.

Техногенне забруднення ґрунту свинцем спостерігається до глибини 10 см і рідко до 20 см. На досліджуваному участку в ґрунті акумульовано 5,8 кг свинцю-забруднювача, а в зеленій масі рослини, всього лише 1,6 г, що складає 0,028% його загальної маси.

Орієнтовано можна сказати, що по обидва боки від дороги в техногенній полосі шириною 100 м акумульовано 11,6 кг свинцю. Стільки свинцю містить 30,4 тис. л. бензину А-76.

Комплексний показник розходу палива для вітчизняних автомобілів, віднесений до 1 т маси автомобіля в загруженому стані, складає в середньому 10 л на 100 км. Враховуючи ці вихідні дані при умові накопичення свинцю в техногенній полосі впродовж останніх 40 років, можна визначити, що рух на дорозі, прилеглій до досліджуваного участка, в середньому складав 416 умовних транспортних одиниць за добу.

Свинець, який забруднює


Сторінки: 1 2