У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Для запобігання розвитку негативних процесів та їх наслідків на досліджуваній території необхідно проводити постійний екологічний моніторинг з метою виявлення джерел забруднення , а також впроваджувати в дію такі екологічні заходи, як використання нових природозберігаючих технолоій виробництва, ефективні методи очистки, економічно-правові методи регулювання природоохоронної діяльності, що забезпечить оптимізацію екологічного стану території.

Окремі блоки інформації, які пов’язані між собою і утворюють структури, називають базами даних(БД). У загальному розумінні термін «база даних»(database) можна застосувати до будь-якої сукупності зв’язаної інформації , яка об’єднана за деякою ознакою.Найчастіше під базою даних розуміють будь-який набір взаємозв’язаних даних , які зберігаються комп’ютером. Будь-яка база даних складається з деякого на- бору даних , які використовуються прикладними програма- ми. Система баз даних (database system) – це комп’ютеризова- на система зберігання даних, основна мета якої – зберігати інформацію і видавати її за вимогою. Саму базу даних можна розглядати як зразок електронної картотеки, тобто сховище для деякого набору занесених в комп’ютер даних.

В екології дуже широко почали використовуватись пари БД – ГІС . Це пов’ язано з тим , що екологічна інформація має просторово-часову прив’язку. Для представлення просторово розподілених даних найкраще підходять ГІС (геоінформаційні системи). Представлення результатів в такому випадку подають у вигляді спеціальних екологічних карт, які значно легші для сприйняття і надають інформацію не лише професіоналам , а й пересічним громадянам. Використання таких систем дає змогу динамічно відображати зміни навколишнього середовища і оперативно приймати рішення щодо оптимізації його стану.

1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1 Загальна характеристика території Кіровоградської області

Розташована в центральній частині України, в межиріччі Дніпра і Південного Бугу. Площа 24,6 тис. км2.

Основну частину території області займає Придніпровська височина. У річ-кових долинах на поверхню часто виходять кристалічні породи Українського щита, що подекуди утворюють в річищах пороги і перекати.

Область багата на корисні копалини. Тут розміщений Дніпровський бурову-гільний басейн. Є родовища горючих сланців, торфу. На території області зна-ходиться частина Криворізького залізорудного басейну. Є нікелево-хромітові руди (Побужжя), золото, графіт (Завальське родовище), різні будівельні мате-ріали.

Клімат області помірно континентальний. Зима м'яка, з відлигами. Літо жарке. Середня температура січня -5,4...-6,5 °С, липня +20...+21,4 °С. Опадів 400—490 мм на рік. Трапляються посухи, пилові бурі.

Річки належать до басейну Дніпра (Цибульник, Інгулець) та Південного Бугу (Інгул, Синюха, Синиця). Найбільші водосховища — Кременчуцьке та Дніпро-дзержинське. Збудовано водовід Дніпро — Кіровоград.

Область лежить у лісостеповій і степовій зонах. У лісостеповій переважають чо-рноземи типові, опідзолені, ясно-сірі та сірі лісові ґрунти, в степовій — чорно-земи звичайні. Природна рослинність збереглася лише на схилах ярів і балок. Ліси займають 6,8 % території. Є об'єкти природно-заповідного фонду.

Економічна географія. Кількість населення 1054,3 тис. осіб, густота 43 особи/км2, частка міського населення 60,4 %. Українці становлять понад 90 %. Більша частина населення зайнята в сільському господарстві.

Область індустріально-аграрна. Дає країні сільськогосподарські машини, гідравлічні насоси, напівпровідникові матеріали, графіт, граніт, цукор, олію. Основу енергетики становлять Кременчуцька, Краснохутірська та інші ГЕС, Кі-ровоградська та Олександрівська ТЕС. Найбільші машинобудівні підприємст-ва: акціонерне товариство «Червона зірка», виробничі об'єднання «Радій», «Друкмашйна», заводи «Гідросила», ремонтно-механічний, підйомно-транспо-ртного устаткування, локомотиворемонтний, тепловозоремонтний.

Розвинуте видобування і переробка бурого вугілля, видобувають також гра-фіт і будівельні матеріали.

Працюють підприємства чорної і кольорової металургії. Однією з провідних галузей є харчова промисловість: цукрова, молочна, маслосироробна, м'ясна, сухого молока, олійно-жирова та ін. Є підприємства легкої промисловості.

Сільське господарство має зерново-буряківничо-олійний напрям у поєднанні з молочно-м'ясним тваринництвом.

Головні зернові культури — озима пшениця, кукурудза, ячмінь, бобові, гре-чка, просо. Розвинуті овочівництво, садівництво, ягідництво. У тваринництві переважають скотарство м'ясо-молочного напряму, свинарство. Є також птахів-ництво, вівчарство, бджільництво, шовківництво.

Головні залізничні магістралі зв'язують область з Києвом, Донбасом, півднем України. Залізничні вузли: Знам'янка, Помічна, Долинська, Гайворон. Тери-торією області проходять траси газопроводів «Союз», Кременчук — Кривий Ріг, нафтопроводу Кременчук — Кривий Ріг. Велике транспортне значення має Дніпро.

1.2 Екологічна ситуація в Кіровоградській області

Кіровоградська область розташована в центрі України . між Дніпром і Південним Бугом зі сходу на захід , від лісостепової Черкащини до степової Миколаївщини з піночі на південь, на площі 24,6 тис.кв.км. простягається хвиляста рівнина.

По території області протікає 438 річок загальною довжиною 5558 км. Найбільші з них – Дніпро, Південний Буг, Інгул, Інгулець, Синюха, Велика Вись, Чорний Ташлик. На річках та вбалках збудовано 84 водосховища та 2185 ставків загальною площею 25629 га. Лісистість території області складає 7.2%. Водойми та болота займають 69.8 тис.га, рілля – 1775,6 тис. га. Розораність території області – одна з найбільших в Україні. В надрах Кіровоградщини є алмази, золото, графіт, уран, залізна та нікелева руда, буре вугілля, горючі сланці, каоліни, різноманітні будматеріали.

Екологічна ситуація в Кіровоградській області протягом останніх років у цілому залишається стабільною. Основні проблеми, які потребують першочергового вирішення такі:

1. Приведення стану полігонів твердих відходів, а також сільських сміттєзвалищ у відповідність до вимог чинного законодавства. Питання поводження з твердими побутовими відходами вирішується на обласному рівні – від збирання і транспортування до розміщення твердих побутових відходів.

Ефективне вирішення комплексу питань, пов’язаних з побутовими відходами,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6