У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

з лісознавства на тему:

«Типологічна характерстика вологої грабової діброви в Чернелицькому лісництві Коломийського держлісгоспу Івано-Франківської області»

2

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………......

1.1. Значення лісоекологічної типології для теорії і практики лісівництва..

1.2. Основні напрямки лісотипологічних досліджень в Україні…………..

РОЗДІЛ 2 РАЙОН ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

РОЗДІЛ 3 ПРИРОДНІ УМОВИ РАЙОНУ ДОСЛІДЖЕНЬ

3.1. Геологія, геоморфологія і гідрографія

3.2. Кліматичні умови

3.3. Характеристика ґрунтів

3.4. Фітоценотичний покрив

РОЗДІЛ 4 ТИПОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВОЛОГОЇ ГРАБОВОЇ

ДІБРОВИ.

4.1. Типологічна оцінка типоутворювальної породи

4.2. Лісівничо-таксаційна характеристика деревостанів

4.3. Встановлення фактичної і потенційної продуктивності насаджень

4.4. Розподіл деревостанів на корінні та похідні

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТОК А

3

ВСТУП

Найважливішим завданням лісового господарства України є раціональне та ефективне використання земель державного лісового фонду з метою отримання максимальної кількості деревних, а також не деревних ресурсів з одиниці лісової площі, покращення стану, оптимізація структури, охорона біорізноманіття лісів з одночасним збереженням та відтворенням їх багатогранних захисних та середовищетірних функцій. Успішна реалізація цих завдань можлива за умови ведення лісового господарства на типологічній основі. Весь комплекс лісогосподарських заходів - поновлення лісу, лісорозведення, лісовирощування, захист лісу від шкідників та хворіб, рубки головного користування і т.д. необхідно проводити з врахуванням наукових принципів лісівничо - екологічної типології. Лісова типологія - це вчення про класифікацію типів лісу, тобто класифікація лісових ділянок, однорідних за комплексом кліматичних, ґрунтово-гідрологічних та лісорослинних потенційних можливостей, однакових за лісівничими ознаками і які вимагають однакових лісогосподарських заходів. Лісова типологія розробляє питання діагностування, виділення та класифікації типів лісу, типів лісорослинних умов як природної основи ведення лісового господарства, вивчає причини різноманітності природних лісів, враховуючи фактори навколишнього середовища та біоекологічні властивості деревних порід.

Актуальність теми. У даний час лісівничо-екологічну типологію успішно застосовують у трьох лісорослинних зонах України, вона є основою гірського лісівництва в Карпатах та Криму. Однак, практичне використання лісової типології поки що відстає від її теоретичних досягнень. Слід відзначити недостатню ефективність використання лісорослинного потенціалу лісових земель, внаслідок чого спостерігаються втрати ліквідної

деревини у віці стиглості. Недотримання наукових засад та принципів лісової типології нерідко призводить до формування низькопродуктивних похідних деревостанів. В зв'язку з цим актуальним завданням лісової типології на сучасному етапі є проведення кваліфікованого типологічного аналізу, який має на меті об'єктивну лісівничу оцінку типів лісу на підставі визначення фактичної та потенційної (максимальної) продуктивності деревостанів в розрізі вікових груп та обґрунтування заходів щодо більш раціонального ведення лісового господарства шляхом формування корінних деревостанів.

Мета роботи : провести типологічний опис та типологічний аналіз вологої грабової діброви в Чернелицькому лісництві Коломийського держлісгоспу.

Завдання досліджень : ознайомитися з науковою літературою по даній темі; дати типологічну оцінку дуба звичайного; виконати діагностичну характеристику вологої грабової діброви; визначити фактичну та потенційну продуктивність лісових насаджень аналізованого типу лісу; провести розподіл деревостанів на корінні та похідні.

Об'єкт досліджень : волога грабова діброва Чернелицького лісництва Коломийського держлісгоспу.

Предмет досліджень : типоутворююча роль породи, діагностична характеристика, фактичний стан та потенційні можливості насаджень аналізованого типу лісу.

Робота складається із: вступу, чотирьох розділів: огляду літератури, методів та методики досліджень, природних умов району досліджень, типологічного аналізу вологої грабової діброви, а також висновків списку використаних джерел та додатків.

РОЗДІЛ 1

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Значимість лісоекологічної типології для теорії та практики лісівництва.

Враховуючи вищезгадане, перед лісівниками Карпат була поставлена мета -вивчити можливості застосування лісівничої типології П.С.Погребняка ~ Д.В.Воробйова в гірських умовах Українських Карпат і використання її принципів у практичній діяльності лісових підприємств. Довгий час існувала помилкова думка, що головною умовою успіху лісівничої типології в лісогосподарській практиці с простота типологічної класифікації. Варто визнати позитивне значення її простоти, проте, головне не тільки в її простоті. Важливість у даному випадку полягає в пізнавальній, науковій, теоретичній глибині типологічної класифікації. Власне від цієї глибини і залежить успіх типології на виробництві. Це - не простий опис типів лісу, а їх класифікація, яка аналізує і узагальнює об'єкт (ліс) звідусіль, перш за все - з екологічного боку, тобто з розгляду важливіших зв'язків між рослинністю і середовищем. При цьому - не простий опис і формальна класифікація за едифікаторами деревостану і ґрунтовою покриву, а класифікація, яка пояснює екологічне походження лісу, як відображення впливу кількості елементів середовища - вологи, поживних речовин грунту, кліматичних чинників на склад, продуктивність, відновлення і стійкість лісу П.С.Погребняк та Д.В.Воробйов були яскравими послідовниками ідей Г.Ф.Морозова та Є.В.Алексєєва, в яких чітко викладена нова пізнавальна сторінка лісознавства, покликана розширити і поглибити його теорію, його науку, важливішою функцією якої власне і є пояснення явиш. При цьому в гірських умовах підтвердилась необхідність застосування порівняльно -екологічної методики, яка дає можливість для правильної організації стаціонарних досліджень та інтерпретацій отриманих результатів. Особливо це стосується типологічних робіт па сучасній фазі, яка включає стаціонарне дослідження лісових природних (корінних) деревостані і заповідних ділянок

де ще можна дослідити загальну біологічну продуктивність та використання ними ґрунтово - кліматичних умов середовища у порівнянні з нарушеними господарською діяльністю людини лісовими екосистемами. Відзначимо, що важливою ланкою підвищення ефективності лісового виробництва на основі єдиної технічної політики с розробка системи лісо-господарських заходів з врахуванням лісорослинних умов у розрізі природно - економічних районів і категорій лісів, а в їх межах - по типологічних господарствах і господарських секціях. Розробка таких господарств і секцій для кожного типу лісу зокрема, практично неможлива і непридатна для практики лісового господарства. Тому одним Із важливих завдань лісової типології є розробка комплексних заходів з підвищення продуктивності


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8