У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Обґрунтування економічної доцільності створення підприємства з переробки відходів

Розвиток населених пунктів області перетворив санітарне очищення в значну екологічну проблему. В населених пунктах щорічно утворюється більше 400 тис.м3 твердих побутових відходів, які знешкоджуються на 29 звалищах і надзвичайно великій кількості несанкціонованих звалищ в приміській зоні, на берегах річок, в лісах.

Якщо органічна частина відходів, а це близько 50% маси, достатньо легко знешкоджується в результаті природних процесів, то полімерні матеріали, а їх приблизно 5-6%, розкладаються на протязі десятків років. Це призводить до передчасного перевантаження полігонів, відведення все нових земельних ділянок. Є і інша небезпека. Часто полігони починають горіти і тоді в результаті горіння пластичних мас, можуть утворюватися діоксини, які надзвичайно шкідливі для навколишнього природного середовища. Тому є нагальна потреба вилучати із твердих побутових відходів так звані, ресурсоцінні компоненти, або недопускати їх попадання на полігони ТПВ.

З метою перебудови системи санітарної очистки населених пунктів області, а саме: впровадження сучасних технологій збирання, вивезення, переробки, утилізації, знешкодження ТПВ, підвищення екологічної безпеки відповідно до стратегії визначеної у Законі України "Про відходи", Постанови Верховної Ради України від 5 березня 1998 року "Про основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки" в області затверджена (Рішення обласної ради від 18.10.2001 р. № 554-2272001р.) "Програма санітарної очистки населених пунктів області на 2001-2010".

Програма передбачає поетапне впровадження роздільного збирання цінних компонентів ТПВ за місцем їх утворення - у житловій забудові, підприємствах, закладах, установах, місцях загального користування. Створення системи роздільного збирання є функцією ЖЕО, які відповідають за санітарне очищення закріплених територій.

Але створення ЖЕО цієї системи не дасть бажаних наслідків, якщо зібрані відходи не будуть вчасно, оперативно перероблятися. Адже після тимчасового зберігання, ресурсноцінні компоненти все одно попадуть на

полщони. 7і^А Щ^К^/І ^Ј*еф&№* *

/О^Фчі ПГТ—ПрикарпахЈЖІреЬур.сй" вже володіючи значним переліком обладнання з переробки пластичних мас, після його встановлення в повному об'ємі заключає договори з ЖЕО на переробку зібраних відходів.

Такі самі договори передбачається заключити з ДАК "Укрекокомресурси" яка налагоджує систему збирання вторсировини в сільській місцевості, але не має переробного обладнання.

Окремо вже заключає договори з торгівельними організаціями щодо утилізації тари і упаковки, підприємствами на яких такі відходи є, а впровадження переробки нерентабельне через незначний об'єм.

Крім іншого підприємство, має ліцензію що дозволяє приймати та направляти на утилізацію за межі області акумулятори, що зменшить забруднення природного середовища важкими металами, лугами, кислотами.

Таким, чином створюється система із збирання, утилізацію і переробку відходів, які на сьогодні забруднюють навколишнє природне середовище, але мають ресурсну цінність.