У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сучасне виробництво — це, перш за все, гігантський споживач

Стан навколошнього середовища України

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………3

1.Екологічне становище України……………………………………………..4

2.Види забруднень……………………………………………………………12

3. Забруднення атмосфери……………………………………………………15

4. Забруднення ґрунту…………….…………………………………………..17

5.Забруднення водних об'єктів….…………………………………………....20

6.Радиоктивне забруднення навколишнього середовища………………….27

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………...30

ЛІТЕРАТУРА………………………………………………………………….31

ВСТУП

Сучасне виробництво — це, перш за все, гігантський споживач. Та матеріальне ви-робництво неминуче супроводжується утворенням речовин, що є побічним результатом тієї чи іншої технології. Виникають відходи і в процесі споживання виробленої продукції.

Споживацька концепція виробництва привела до того, що відходи та побічні продукти, незалежно від їхньої шкідливості, протягом багатьох десятиліть просто викидалися в навколишнє середовище. Тільки починаючи з другої половини XX століття стали застосо-вувати різні засоби для зв'язування та знешкодження промислових, сільськогосподарських та побутових відходів. У країнах Європейського Союзу відходи розділяють на три категорії:

1) «зелені» — безпечні;

2) «жовті» — шкідливі, і на їхнє складування потрібен спеціальний дозвіл;

3) «червоні» —дуже небезпечні, що знаходяться під суворим контролем. Але далеко не всі сучасні промислові та сільськогосподарські технології передбачають знешкодження відходів, а якщо й передбачають, то найчастіше ефективність цього проце-су низька.

1.ЭКОЛОГІЧНЕ СТАНОВИШЕ УКРАЇНИ

 

Яка сьогодні екологічна ситуація в Україні? Як взаємодіють су-спільство і природа в умовах НТР? Які способи і шляхи розв'язання найгостріших соціально-екологічних проблем в Україні?

Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техні-ки, поява нових технологій, енергоджерел і матеріалів призвели до ре-волюційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху нау-ково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на при-роду. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. З одного боку, вдосконалення технологій і зростання виробництва сприяють більш повному задоволенню потреб людей, раціональному користуванню природними ресурсами, збільшен-ню виробництва продуктів харчування та інше. З іншого — забруднюється природне середовище, знищуються ліси, посилюється ерозія грунтів, випадають кислотні дощі, зменшується озоновий шар землі, погіршується стан здоров'я людей тощо.

Зростаючі потреби суспільства і виробництва обумовлюють подаль-ше прискорення темпів науково-технічного прогресу. Поглиблення і розширення масштабів такої діяльності мо-жуть призвести до глобальних суперечностей у розпитку цивілізації, які можна подолати лише шляхом проведення докорінних змін у рамках розвитку самого суспільства.

Сучасна екологічна ситуація складалась стихійно в ході діяльності людей, спрямованої на задоволення їхніх потреб. Людина досягла висот сучасної цивілізації завдяки тому, ідо постійно змінювала природу у відпо-відності зі своїми цілями. Люди досягали цілей, які розраховували, але одержували наслідки, яких не чекали.

Науково-технічна революція змінює стосунки людини з природою, створює нові умови її існування, помітно впливає на спосіб її життя і праці. Використовуючи сучасні засоби виробництва, людство впливає па природу в планетарному масштабі. Різке збільшення масштабів тако-го впливу загострило проблему передбачення наслідків людської діяль-ності. Екологічне прогнозування стало необхідною умовою оптимізації процесу взаємодії суспільства і природи. Тому важливо мати еколого-економічну оцінку науково-технічного прогресу. Ця суперечливість по-в'язана з нерівномірністю розвитку різних галузей виробництва, науки і техніки. Подальше вдосконалення техніки має здійснюватись із враху-ванням її негативного впливу на стан природного середовища. В умовах структурної перебудови економіки України, заміни застарілої техніки і технології новими відкриваються широкі можливості для помітного змен-шення негативного впливу виробничої діяльності на природу.

У сучасній екологічній ситуації важливо при оцінці економічної ефек-тивності науково-технічного прогресу враховувати екологічні наслідки впровадження нової техніки, проводити комплексні еколого-економічні експертизи нової техніки. Такій експертизі мають підлягати не тільки створені техніка і технології, а й технічні ідеї, розробки, проекти нових технічних засобів. Саме під цим кутом зору розглянемо стан навколиш-нього середовища в Україні.

Україна є однією з найбільш неблагополучних в екологіч-ному відношенні країн Європи. Чого варта лише одна ЧАЕС Це — резуль-тат непродуманої і екологічно необгрунтованої господарської діяльності

керівних структур колишнього СРСР. Адже економіка України форму-валась без урахування об'єктивних потреб та інтересів її народу, в той час як фінансування природоохоронних заходів здійснювалось за залиш-ковим принципом. Внаслідок цього її економіка перенасичена хімічни-ми, металургійними та гірничорудними виробництвами із застарілими технологіями і значним руйнівним впливом на навколишнє середовище.

Деформована галузева структура виробництва спричинила деформо-вану його територіальну організацію. Виникли гігантські центри надмір-ного зосередження промисловості, що характеризуються високим ан-тропогенним впливом на природне середовище. Це насамперед Донбас і Придніпров'я — найбільш забруднені регіони в Європі. В даному регі-оні, а він займає 18% території з 28% населення України, виробляється 40% загального обсягу промислової продукції.

Географічне положення України сприятливе у природно-ресурсному відношенні. За різноманітністю і багатством мінерально-сировинної бази Україна може забезпечити збалансований розвиток базових галузей про-мисловості і агропромислового комплексу. Україна виробляє близько 5% світового обсягу мінеральної сировини. На її території розвідано близь-ко 8 тис. родовищ майже 90 видів корисних копалин. Потребують про-мислового освоєння такі нові види мінеральної сиропний, як золото, поліметали, деякі рідкісні метали (літій, скандій), алуніти, флюо-рити, абразивна сировина, апатити, фосфорити, цеоліти. Багато родо-вищ залягають у вигідних географічних і еколого-економічних умовах, що підвищує їхню цінність.

У складному стані перебувають земельні ресурси та грунти України. Її земельний фонд (60,4 млн га) характеризується високим рівнем освоєності.

Одночасно мають місце значні втрати угідь і відведення земель для несільськогосподарських потреб. За 1981—1990 рр. для державних і гро-мадських потреб відведено 360,5 тис. га земель, в тому числі 117,4 тис. га сільськогосподарських угідь, з них 67,3 тис. га ріллі. На зміну земель, що вибули з обігу, освоювались місця розкорчованих багаторічних насаджень, сінокоси, пасовища, осушені заболочені і перезволожені угіддя, рекульти-вовані території. Якісний склад орних земель при ньому погіршився, тому що з обігу були виведені більш родючі землі.

Внаслідок екстенсивного розвитку сільського і лісового господар-ства,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8