У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Дипломний проект: стр., рис., таблиць, посилань.

Об’єкт дипломного проекту: забруднені грунти на території виробничої діяльності НГВУ „Долинанафтогаз”.

Мета дипломного проекту - розробити схему очистки грунтів від нафти і нафтопродуктів для умов підприємства НГВУ „Долинанафтогаз”.

Метод дослідження – обробка забруднених грунтів сорбентами, які містять термоокислені рослинні речовини з добавками біологічно-активних сполук рослинного походження.

Даний сорбційний матеріал, для очистки грунтів від нафти і нафтопродуктів, включає в себе гранульований вуглецевий сорбент рослинного походження.

Отримані результати обнадіюють, так як отримано надійний і покращений спосіб очистки грунтів від нафти і нафтопродуктів, який не завдає шкоди навколишньому середовищу. Основною перевагою є те, що цей сорбційний матеріал має досить низьку собівартість, що в перспективі дає можливість підприємству використовувати даний сорбційний матеріал без великих затрат, і без негативного впливу на довкілля.

Затрати на обробку 1 т забруднених грунтів становлять 487 грн.

Використання даних сорбентів дозволяє очищати забруднені нафтою грунти, очищений грунт використовувати для сільськогосподарських потреб і покращувати екологічну ситуацію на території виробничої діяльності підприємства.

ЗАБРУДНЕННЯ ГРУНТІВ, СОРБЕНТ, РЕКУЛЬТИВАЦІЯ, НАФТОВЕ ЗАБРУДНЕННЯ.

Зміст стор.

Вступ……………………………………………………………………………. ...

1 БАЗОВА ЧАСТИНА. ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ НГВУ „ДОЛИНАНАФТОГАЗ”

1.1 Загальна характеристика природного середовища Долинського району …..

Фізико-географічна характеристика району…………….…….....................

Кліматичні умови……………………………………………………………..

Характеристика виробничої діяльності підприємства..................................

Загальні відомості про підприємство..............................................................

Загальна характеристика виробництва...........................................................

Опис технологічного процесу розробки нафтогазових родовищ..............................................................................................................

Джерела утворення відходів та їх характеристика...........................................

Вплив виробничої діяльності підприємства на навколишнє середовище....

1.4.1 Забруднення атмосфери.....................................................................................

1.4.2 Забруднення гідросфери....................................................................................

1.4.3 Стан поводження з відходами та забруднення педосфери............................

1.4.4 Характеристика впливу на грунти.................................................................

1.4.5 Оцінка впливу діяльності підприємства на довкілля......................................

2 ПРОЕКТНА ЧАСТИНА. ПРОЕКТ ОЧИЩЕННЯ ГРУНТІВ ВІД НАФТИ І НАФТОПРОДУКТІВ НА ТЕРИТОРІЇ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НГВУ „ДОЛИНАНАФТОГАЗ”..................................................

2.1 Оцінка рівня забруднення грунтів........................................................................

2.2 Методи ліквідації забруднення грунтів від нафти та нафтопродуктів............

2.3 Природоохоронні заходи по відновленню грунтів............................................

2.4.1 Технічна рекультивація грунтів..................................................................

2.4.2 Біологічна рекультивація грунтів...............................................................

2.4 Розробка сорбційного матеріалу для очистки грунту від нафти і нафтопродукту

3 ОХОРОНА ПРАЦІ

3.1 Стан охорони праці на природоохоронних об’єктах........................................

3.2 Аналіз потенційних небезпек та шкідливостей.................................................

3.3 Забезпечення нормальних умов праці на робочому місці................................

3.4 Пожежна безпека..................................................................................................

4 ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

4.1 Розрахунок економічної ефективності та вартості запроектованої схеми поводження з відходами ................................................................................................

ВИСНОВКИ.....................................................................................................................

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ НА ДЖЕРЕЛА.........................................................................

БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА........................................................................................

ВСТУП

Нафта і газ на даний час є основними енергоносіями. Широкого вжитку вони набули тільки в XX столітті. Їх використання мало великий вплив на науково-технічний прогрес нашого часу. Практично немає такої галузі економіки, де б не використовувались нафта, газ та продукти їх переробки. На сьогоднішній день видобуток нафти ведеться майже в 80 країнах світу. Щорічний світовий видобуток досяг гігантських масштабів і складає понад 3 млрд. тон нафти та близько 2 трлн. м3 газу.

На даний час розвідано дуже багато нафтових і газових родовищ на суші, а також іде інтенсивний пошук і розробка родовищ на морі і акваторіях, де, як за прогнозами вчених, знаходяться перспективні запаси вуглеводнів. Крім того, великі надії покладають на глибокозалягаючі поклади, де можливе знаходження нафти і газу.

Нафтогазовий комплекс впливає на всі компоненти навколишнього середовища. Також відомо, що при видобутку нафти та газу значних забруднень зазнають грунти. Тому на сьогоднішній день велику увагу приділяють саме очистці грунтів від нафти та нафтопродуктів.

Метою даної дипломної роботи є оцінка рівня забруднення грунтів на території виробничої діяльності НГВУ „Долинанафтогаз”, а також розробка оптимальної схеми по знешкодженню забруднення грунтів для умов виробництва даного підприємства.

Завданням проекту є: встановити джерела утворення відходів в процесі виробничої діяльності НГВУ „Долинанафтогаз”; надати характеристику утвореним відходам; визначити вплив виробничої діяльності підприємства на навколишнє середовище; надати оцінку впливу; сформулювати актуальні питання екологічної безпеки виробництва; проаналізувати сучасний стан методів очистки грунтів від нафтових забруднень і розробити оптимальну схему проведення робіт для умоввиробництва НГВУ „Долинанафтогаз”.

1 ОСНОВНА ЧАСТИНА

Загальна характеристика природного середовища району розташування підприємства НГВУ „Долинанафтогаз”

1.1.1 Фізико-географічна характеристика району

НГВУ “Долинанафтогаз” розробляє родовища, що розташовані на території Долинського, Рожнятівського районів Івано-Франківської області і міста Болехова, яке є містом обласного підпорядкування.

За геологічним районуванням родовища розташовані у Долинському нафтогазопромиловому районі (НГПР) Карпатської нафтогазоносної провінції. Технологічно провінція пов’язана з Передкарпатським прогином, розташованим на границі альпійської складчастої структури Карпат і двох платформ.

У прогині виділяють три зони: Більче-Волицьку, Самбірську і Бориславсько-Покутську. Перші дві зони розвинуті на платформеній, а остання на геосинклінальній основі. Значна територія Долинського НГПР належть до Бориславсько-Покутської зони, насунутої у північно-східному напрямку на алохтонні відклади Самбірського покриву, який у свою чергу перекриває Більче-Волицьку зону.

Бориславсько-Покутська зона – це складно – побудований антиклінорій, утворений крейдовим і палеогеновим флішем і нижньоміоценовими моласами.

Для Бориславсько-Покутської зони характерним є багатоярусне розміщення по вертикалі антиклінальних структур. Окремі покриви утворені насувами ІІ порядку. В Долинському НГПР розвинуті в основному два окремі покриви: Бориславський і Битківський.

В межах Долинського НГПР в будові Бориславського покриву виділяються два основні елементи. На північний захід від м. Долина розвинуті крупні, шириною до 8-9 кілометри, лежачі складки з мало розвинутими північно-східними розгорутими крилами і майже горизонтально залягаючими південно – західними крилами ( Стинавська, Танявська складки).

Другий елемент Бориславського покриву розвинутий в південно – східному напрямку від м. Долини. Тут складки більш круті, товщина палеогенового флішу сильно збільшується, в ядрі стуктури розвинута потужна товща верхньокрейдових відкладів (Долинська, Північно-Долинська, та Вигодська складки).

На північному заході НГПР сейсмічними дослідженнями закаротовано ряд антиклінальних складок, які залягають під Танявськими структурами І ряду на глибинах 5500 метрів і більше. В південно-східному


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15