У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лісівничо-типологічне обґрунтування рубок догляду у насадженнях вологої грабової діброви в Чернелицькому лісництві ( Покуття)

ЗМІСТ

РЕФЕРАТ…………………………………………………………………...3

ВСТУП………………………………………………………………………4

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РУБОК ДОГЛЯДУ (огляд літератури)……………………………………………………..7

1.1. Значення лісоекологічної типології для теорії і практики лісівництва………………………………………………… 7

1.2. Економічні, біологічні та технологічні передумови рубок догляду за лісом…………………………………………….8

1.3. Завдання, види і методи рубок догляду………………… 12

РОЗДІЛ 2 РАЙОН ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ…………………….17

РОЗДІЛ 3 ПРИРОДНІ УМОВИ РАЙОНУ ДОСЛІДЖЕНЬ……………...23

3.1. Геологія, геоморфологія і гідрографія…………………….23

3.2. Кліматичні умови……………………………………………24

3.3. Характеристика ґрунтів………………………………….....25

3.4. Фітоценотичний покрив……………………………………26

РОЗДІЛ 4 ТИПОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВОЛОГОЇ ГРАБОВОЇ

ДІБРОВИ………………………………………………………...28

4.1. Типологічна оцінка типоутворювальної породи………....28

4.2. Лісівничо-таксаційна характеристика деревостанів……..33

4.3. Встановлення фактичної і потенційної продуктивності насаджень…………………………………………………...40

4.4. Розподіл деревостанів на корінні та похідні………………43

РОЗДІЛ 5 ОБҐРУНТУВАННЯ РУБОК ДОГЛЯДУ У ЛІСОВИХ

НАСАДЖЕННЯХ ВОЛОГОЇ ГРАБОВОЇ ДІБРОВИ………... 45

5.1. Встановлення обсягів рубок догляду і характеристика ділянок, назначених у рубку………………………………45

5.2. Розрахунок річної лісосіки………………………………....49

5.3. Черговість проведення рубок догляду…………………….50

5.4. Обґрунтування організаційно-технічних показників…….53

ВИСНОВКИ………………………………………………………………...60

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ .................................................62

ДОДАТКИ......................................................................................................65

РЕФЕРАТ

Робота присвячена проведенню типологічного аналізу вологої грабової діброви та проектуванні на лісотипологічній основі рубок догляду в насадженнях даного типу лісу на території Чернелицького лісництва ДП «Коломийське лісове господарство». Типологічний аналіз проведено на підставі матеріалів лісовпорядкування, а відбір ділянок у рубки догляду на основі натурних обстежень.

В основу виконання кваліфікаційної роботи покладено методи лісівничо-екологічної типології Є. В. Алексеева, П. С. Погребняка, Д.В. Воробйова та загальноприйняті лісівничі методики. Використовуються основні класифікаційні одиниці лісової типології: тип лісорослинних умов, тип лісу та тип деревостану.

У кваліфікаційній роботі проводиться обгрунтування рубок догляду у насадженнях даного типу лісу. Встановлено обсяги рубок догляду, подано характеристику ділянок, які вимагають проведення рубок догляду, проведено визначення та обгрунтування організаційно-технічних показників розраховано річну лісосіку тощо.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: тип лісу, волога грабова діброва, корінні і похідні деревостани, фактичний і потенційний запас, види рубки догляду, інтенсивність, черговість рубок догляду, розрахункова лісосіка.

ВСТУП

Найважливішим завданням лісового господарства України є раціональне та ефективне використання земель державного лісового фонду з метою отримання максимальної кількості деревних, а також недеревних ресурсів з одиниці лісової площі, покращення стану, оптимізація структури, охорона біорізноманіття лісів з одночасним збереженням та відтворенням їх багатогранних екосферних функцій.

Для вирощування високопродуктивних насаджень лісівничою практикою передбачено догляд за лісом – систему заходів, спрямованих на покращення росту, породного складу і якості деревостанів в інтересах народного господарства. Основним лісогосподарським заходом у цій системі в зоні інтенсивного ведення лісового господарства є рубки догляду.

Основні завдання рубок догляду зводяться до: регулювання породного або якісного складу лісових насаджень; попередження природного зрідження деревостанів; покращення санітарного стану насаджень; підвищення якості деревини при головній рубці; збільшення розмірів користування деревиною з одиниці площі; скороченні термінів вирощування технічно стиглої деревини шляхом створення умов для збільшення приросту перспективних дерев; підвищення стійкості насаджень до несприятливих абіотичних та біотичних факторів; посилення водорегулюючих, ґрунтозахисних, санітарно-гігієнічних, рекреаційно-оздоровчих, естетичних та інших корисних функцій лісу.

Успішна реалізація наведених завдань можлива за умови ведення лісового господарства на типологічній основі, тобто із врахуванням теоретичних принципів лісівничо-екологічної типології. У даний час лісову типологію успішно застосовують при плануванні рубок догляду у трьох лісорослинних зонах України, вона є основою гірського лісівництва в Карпатах і Криму.

Актуальність теми. У другій половині ХХ ст. у багатьох країнах з розвиненим лісовим господарством все чіткіше почала проявлятися тенденція до збільшення обсягів рубок догляду за лісом. У 60-70-ті роки в Україні їх обсяги зросли у 2,8 рази. На сьогодні частка деревини, одержаної від рубок догляду, перевищує 40%, а разом із санітарними рубками досягає майже 60% від загальної кількості деревини, що заготовляється у нашій державі.

Рубки догляду є вкрай необхідним заходом для формування високопродуктивних корінних деревостанів оптимального складу, форми, зімкнутості, покращення якості вирощуваної деревини, попередження процесів небажаної зміни порід, підвищення біологічної стійкості лісових насаджень.

Проте, недотримання фундаментальних принципів лісової типології на практиці часто призводить до формування низькопродуктивних похідних деревостанів, зниження стійкості лісових екосистем до дії негативних абіотичних та біотичних чинників.

У зв'язку з цим, актуальним завданням лісової типології на сучасному етапі її розвитку є проведення кваліфікованого типологічного аналізу, який має на меті об'єктивну лісівничу оцінку типів лісу. Матеріали аналізу дають можливість об'єктивно охарактеризувати рівень ведення лісового господарства, планувати розміри підвищення продуктивності лісів на конкретні проміжки часу, прогнозувати наступний стан лісового фонду. Типологічний аналіз слугує теоретичною основою раціонального ведення лісового господарства, оскільки дозволяє виявити динамічні тенденції природної і штучної зміни порід та обґрунтувати ефективну реалізацію рубок догляду з метою попередження небажаних змін.

Мета роботи: на підставі типологічного аналізу запроектувати рубки догляду у лісових насадженнях вологої грабової діброви Чернелицького лісництва ДП "Коломийське лісове господарство.

 

Завдання досліджень:

ознайомитися з науковою літературою з даної теми; навести типологічну оцінку дуба звичайного; виконати діагностичну характеристику вологої грабової діброви; визначити фактичну і потенційну продуктивність лісових насаджень аналізованого типу лісу; проаналізувати співвідношення корінних і похідних деревостанів; розрахувати обсяги рубок догляду у лісових насадженнях вологої грабової діброви; подати характеристику ділянок, які вимагають проведення рубок догляду; розрахувати річну лісосіку і встановити черговість проведення рубок догляду; обґрунтувати організаційно-технічні показники рубок догляду, склад цільових деревостанів

Об'єкт досліджень – лісові насадження Чернелицького лісництва ДП ,,Коломийське лісове господарство”.

Предмет досліджень – тип лісу волога грабова діброва, рубки догляду у лісових насадженнях даного типу лісу.

Робота складається із: вступу, п'ятьох розділів: огляду літератури, район і методика досліджень, природних умов району досліджень, типологічного аналізу вологої грабової діброви, обгрунтування рубок догляду у лісових насадженнях вологої грабової діброви, а також висновків, списку використаних джерел і додатків.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РУБОК ДОГЛЯДУ

(огляд літератури)

Значимість лісоекологічної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20