У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Правова організація єдиної системи запобігання і реагування на надзвичайні екологічні ситуації

З урахуванням практики виникнення екологічної небезпеки, джерел поширення природних та техногенних надзвичайних ситуацій в Україні передбачається створення відповідних орга-нізаційно-правових систем і служб запобігання і реагування на аварії, катастрофи, інші надзвичайні ситуації та функціонуван-ня системи аварійно-рятувальних служб.

Відповідно така діяльність спрямовується на відвернення ви-никнення екологічної небезпеки або реагування на наслідки її вияву, здійснення системи заходів аварійно-рятувального харак-теру, що засвідчує готовність держави до регулювання екологіч-ного ризику на різних рівнях та стадіях здійснення екологічно небезпечної діяльності і корелювання відвернення наслідків природної стихії.

Згідно із Законом України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характе-ру" від 8 червня 2000 р. № 1809 [1] з метою забезпечення реа-лізації єдиної державної політики у сфері захисту населення і територій України від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру запроваджується Єдина державна си-стема органів виконавчої влади з питань запобігання і реа-гування на надзвичайні екологічні ситуації, яка включає тери-торіальні і функціональні підсистеми.

Такий захист передбачається здійснювати шляхом коорди-нації діяльності постійно діючих функціональних та територі-альних підсистем у межах Єдиної державної системи.

Функціональні підсистеми створюються центральними орга-нами виконавчої влади для організації роботи, пов'язаної із за-побіганням надзвичайним ситуаціям техногенного та природ-ного походження та захистом населення і територій у разі їх виникнення.

Завдання, організація, склад сил і засобів, порядок діяльності функціональних підсистем захисту населення і території ви-значаються положеннями про них, які затверджуються відповід-ними міністерствами, іншими центральними органами виконав-чої влади за погодженням із спеціально уповноваженим цент-ральним органом виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних си-туацій техногенного та природного характеру.

Територіальні підсистеми створюються в Автономній Рес-публіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі для запобі-гання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенно-го та природного походження. Правовий статус та порядок їхнього функціонування визначається положеннями про них, які затвер-джуються відповідно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держав-ними адміністраціями за погодженням зі спеціально уповнова-женим центральним органом виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і території від над-звичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Єдина державна система з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру залежно від ситуації, ступеня поширення надзвичайної ситуації за рішенням відповідно Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій в межах конкретної території може функціонувати у таких режимах:

а) режимі повсякденного функціонування;

б) режимі підвищеної готовності;

в) режимі надзвичайної ситуації.

Важливе значення у системі захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характе-ру має склад сил та засобів захисту, до яких входять професійні аварійно-рятувальні служби, спеціалізовані (воєнізовані) аварій-но-рятувальні служби та засоби центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій незалеж-но від форм власності і господарювання, єдина державна систе-ма та добровільні рятувальні формування, які залучаються для проведення відповідних робіт.

Аварійно-рятувальні служби, згідно із Законом України "Про аварійно-рятувальні служби від 14 грудня 1999 р. № 1281 [2], — це сукупність організаційно-об'єднаних органів управління, сил та засобів, призначених для вирішення завдань щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та окремих їх наслідків, проведення пошукових, ава-рійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Аварійно-рятувальна служба може бути професійною, спеці-альною (воєнізованою), спеціалізованою та службою громадських організацій.

Професійна аварійно-рятувальна служба охоплює особовий склад, який працює на постійній, а рятувальники — на професійній основі, що передбачає їхню спеціальну фізичну та психологічну підготовку.

Спеціальна (воєнізована) аварійно-рятувальна служба — професійна служба, яка заснована на принципах єдиноначаль-ності, централізації управління, статутної дисципліни, особистої відповідальності.

Спеціалізована аварійно-рятувальна служба — професій-на служба, яка має підготовлений і споряджений особовий склад для ліквідації окремих класів і підкласів надзвичайних ситу-ацій та відповідні аварійно-рятувальні засоби.

Аварійно-рятувальні служби громадських організацій — служби, які створені об'єднаннями та спілками об'єднань грома-дян для проведення аварійно-рятувальних заходів та робіт.

Водночас аварійно-рятувальні служби можуть бути держав-ними, комунальними, об'єктовими (підприємств, установ, органі-зацій).

Основні завдання аварійно-рятувальних служб передбачають проведення під час виникнення надзвичайних ситуацій на об'єктах, територіях аварійно-рятувальних робіт, ліквідацію надзвичайних ситуацій та окремих їхніх наслідків, виконання робіт із запобі-гання виникненню та мінімізації наслідків надзвичайних ситу-ацій техногенного і природного характеру та щодо захисту від них населення і територій, захисту навколишнього природного середовища та локалізацію зони впливу шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час аварій та катастроф.

Зазначені завдання обумовлюють здійснення аварійно-ряту-вальними службами системи функцій превентивного, пошуково-рятувального, підготовчо-ліквідаційного спрямування. Так, до превентивних функцій доцільно віднести:

а) участь у розробленні та погодженні планів реагування на надзвичайні ситуації на об'єктах і територіях, що ними обслуговуються;

б) участь у підготовці рішень з питань створення, розміщення, визначення обсягів матеріальних резервів для ліквідації над-звичайних ситуацій;

в) участь у проведенні експертизи проектних рішень щодо поліпшення захисту об'єктів і територій на випадок виникнен-ня надзвичайних ситуацій;

г) участь у роботі комісій з прийняття в експлуатацію об'єктів, які потребують аварійно-рятувального обслуговування;

д) пропаганда у сфері захисту населення і територій від над-звичайних ситуацій та участь у підготовці працівників під-приємств, установ, організацій і населення до дій в умовах над-звичайних ситуацій.

Функції пошуково-рятувального спостереження передба-чають:

а) пошук і рятування людей на уражених об'єктах і територіях;

б) надання у можливих випадках невідкладної, в тому числі медичної, допомоги особам, які перебувають у небезпечному для життя і здоров'я стані, на місці події та під час евакуації до лікувальних закладів.

Підготовчо-ліквідаційні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9