У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

на тему:

Договори у сфері використання природних ресурсів

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика договірних відносин в галузі використання природних ресурсів:……………………………………………..6

1.1. Поняття та види природоресурсних договорів;………………………..6

1.2. Правова природа договорів в галузі використання природних ресурсів та їх особливості;…………………………………………………………………..16

РОЗДІЛ 2. Окремі види договорів на використання природних ресурсів:……………………………………………………………………………25

2.1. Договір оренди земельної ділянки;……………………………………25

 

2.2. Договір оренди водного об’єкта;………………………………………40

2.3. Угоди про розподіл продукції; ………………………………………...49

2.4. Угоди про умови використання надр;…………………………………60

2.5 Договори у відносинах користування мисливськими угіддями;...…...71

РОЗДІЛ 3. Перспективи поширення договірних форм регулювання відносин природокористування в Україні та досвід сусідніх держав…….. 81

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..93

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….97

ВСТУП

Актуальність теми дослідження зумовлена недостатнім рівнем розробки нормативно-правової бази договорів у сфері природокористування і наявною необхідністю теоретичного осмислення окремих питань цивільних првовідносин у сфері природокористування. Протягом тривалого періоду часу дана сфера була в основному врегульована адміністративними методами. Договірне регулювання практично не використовувалося і тільки в умовах переходу до ринкових відносин особливого значення набуває договір, як підстава виникнення відносин природокористування. Екологічне законодавство досить довго розглядало договірну форму природокористування як другорядну, що зумовило недостатню розвиненість цієї сфери. Однак практика показала, що таку форму природокористування ігнорувати не потрібно, оскільки це призводитиме до незадоволення інтересів споживачів. Проблема теоретичної розробки договорів у сфері природокористування дуже широка, тому в даній роботі розглядаються лише загальні положення про договори у сфері природокористування та аналізуюються деякі види таких договорів.

Мета і завдання. Основною метою роботи є комплексне дослідження і аналіз законодавства про договори у сфері природокористування, практики його застосування і обгрунтування необхідності більш широкого застосування договірної форми в сфері природокористування. Для реалізації цієї мети були поставлені такі завдання:

- проаналізувати особливості договорів у сфері природокористування;

- визначити правову природу даної групи договорів;

- виявити і класифікувати дані договори;

- проаналізувати особливості окремих видів договорів у природокористуванні;

- визначити напрямок розвитку законодавства про договори у сфері природокористування;

- розробити рекомендації з удосконалення існуючого законодавства у цій сфері.

Предмет дослідження складає законодавство, яке регулює відносини у сфері природокористування; відносини, які виникають з приводу користування природними об’єктами і безпосередньо договори на право користування.

Об’єкт дослідження складає договір як правова підстава виникнення, зміни і припинення відносин у сфері природокористування. Більшість договорів у сфері природокористування становлять договори приватно-правового характеру, насамперед оренда. Такі особливості обумовлюють і специфіку правового режиму природних ресурсів - регулювання їх використання, відтворення та охорони забезпечується вимога-ми як публічного, так і приватного права, що дістає вияв у спеціальному еколого-правовому регулюванні правових засад природокористування.

Методологічна основа дослідження. Методологічну основу дослідження складають такі методи:

- діалектико-матеріалістичний підхід до дослідження договірної форми в природокористування в умовах формування ринкової системи в Україні. Джерелами дослідження є Конституція України, закони, підзаконні нормативно-правові акти, які регулюють договірні відносини у сфері природокористування;

- логічний метод був застосований при аналізі положень чинного законодавства, які регулюють сферу договірного природокоористування, дослідженні правової природи договорів, опрацюванні окремих видів договорів тощо;

- метод системно-структурного аналізу мав місце при групуванні договорів у природокористуванні в окремі види та визначення їх місця серед цивільно-правових договорів;

- метод правового моделювання застосовувався при конкретизації перспектив розвитку договірних форм природокористування в Україні і аналізі досвіду сусідніх держав у цій сфері.

Наукова новизна. Дана роботи є комплексним дослідженням договірних відносин у сфері природокористування, яке проведене на основі чинного законодавства з врахуванням теоретичних доробків, які стосуються даної темаатики. Обгрунтовується необхідність окреслення специфіки правової природи договорів у природокористуванні; доводиться необхідність внесення численних змін у чинне законодавство з метою удосконалення правової регламентації договірної форми природокористування.

Структура роботи обумовлена метою і завданнями дослідження. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Перший розділ присвячений загальній характеристиці договірного регулювання сфери природокористування та встановлення правової природи договорів у цій сфері. Другий розділ розглядає окоремі види договірних конструкцій, які широко застосовуються у сфері природокористування. Останній розділ стосується перспектив розвитку договірного регулювання користуваання природними ресурсами та аналізу досвіду сусідніх держав у цій сфері.

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика договірних відносин в галузі використання природних ресурсів:

1.1. Поняття та види природоресурсних договорів.

Відповідно до Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та ін-ші природні ресурси, що знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конститу-цією України. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права влас-ності Українського народу відповідно до закону. Правовий режим використання окремих видів природних ресурсів (землі, вод, лісів, надр, атмосферного повітря, тваринного світу) встановлюється законами України [1].

З прийняттям Закону України «Про охорону навколишнього природного середови-ща» законодавчо визначено дві основні форми використання природних ресурсів:

а) на титулі права власності;

б) на титулі права постійного і тимчасового користування.

При цьому, інститут права природокористування отримав достатньо повне закріп-лення у природоресурсному законодавстві України в силу його традиційності для правових систем країн пострадянського правового простору. Особливості правового регулювання використання, відтворення та охорони конкретних природних ресурсів (земель, вод, надр, лісів, атмосферного повітря, тваринного та рослинного світу) конкретизуються у нормах поресурсових законодавчих актів: Земельному, Водному, Лісовому кодексах., Кодексі про на-дра, законах "Про тваринний світ", "Про рослинний світ", "Про охорону атмосферного по-вітря".

Питання користування природними ресурсами частково регулюється Господарським кодексом України (ГКУ) [2]. Так в статті 149 ГКУ йдеться про те, що суб'єкти господарювання використовують у господарській діяльності природні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35