У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

на тему:

«Природничо-заповідний фонд та його оптимізація. Карпатський регіон.»

План

1.Вступ

2. Розділ 1

Формування Карпатської регіональної екологічної мережі

Розділ 2

Карпатський національний природний парк

Розділ 3

Об'єкти природно-заповідного фонду України.

Розділ 4

Природно-заповідний фонд Івано-Франківської області та його оптимізація.

Висновок

Використана література

Вступ

Українські Карпати на екологічному фоні інших природно-географічних регіонів України вважаються відносно найбільш збереженими від впливу антропогенних факторів. Але в останні 20-30 років і в цьому регіоні відбулися корінні зміни ландшафтів. Сучасна екологічна ситуація природного середовища Карпатського регіону склалася в значній мірі в результаті господарської діяльності людини. Як же покращити таке становище екосистем Карпатського регіону, який має загальноєвропейське біосферно-екологічне значення? Основними напрямами поліпшення екологічної ситуації є системний підхід до оптимізації взаємодії промисловості, транспорту, сільського і лісового господарства, соціальної сфери та інших секторів суспільних відносин, які використовують природні ресурси. Універсальним і найбільш оптимальним засобом взаємодії людського суспільства з природним середовищем є ідеологія збалансованого розвитку природних регіонів, в основу якої покладається концепція екологічної мережі.

Україна належить до країн з високою інтенсивністю використання природних ресурсів, що обумовлені їхнім багатством і приступністю разом із постійно зростаючою потребою населення в рекреації. Важливу роль у розвитку туристичної й рекреаційної діяльності грають об'єкти природно-заповідного фонду – місця організації масового відпочинку й екскурсій. В Україні створено 11 національних природних парків, 4 біосферних заповідники, 16 природних заповідників, численні дендропарки, пам'ятники садово-паркового мистецтва. Найбільш відомими є Асканія-Нова (Херсонська область, кінець ХІХ в.), Шацький національний природний парк (Волинська область), дендрологічні парки – “Софієвка” (Черкаська область), “Олександрія” (Київська область), Тростянецький дендропарк (Чернігівська область), а також пам'ятники природи – Скелі Довбуша на Івано-Франковщині і Львівщині, Кам'яні Могили в Донецькій і Запорізькій областях, Великий каньйон у Криму.

Асканія-Нова

Асканія-Нова – всесвітньо відомий заповідник, єдиний у Європі куточок типчако-ковильного степу, який ніколи не стосувався плуг. Тут створений зоопарк, де зібрані звірі і птахи майже з усіх країн світу. Дикі тварини утримуються на волі або в напівневолі. Велику частину території займає мальовничий ботанічний парк із численними штучними озерами і ставками, у якому виростають дерева і чагарники всіх кліматичних зон землі. Унікальний острівець природи на землі древньої Таврії!

Історія першого в Україні заповідника – Асканії-Нова починається з останньої чверті XIX століття, коли тут у 1898 році Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн заклав заповідну ділянку площею 520 десятин. У 1919 році був організований Народний заповідник, реорганізований у 1921 році в Державний степовий заповідник України.

У 1956 році Асканія-Нова одержала статус Українського науково-дослідного інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова.

Якщо Ви любите птахів і тварин, запах полів і квітів, відвідаєте заповідник, Вас очікують там незабутні хвилини злиття з природою.

Карпатський біосферний заповідник

Заснований у 1968 р. Загальна площа складає 57880 га. Заповідник складається з 6 окремих масивів: Угольско-Широколужанського, Кузивського, Мармаровського, Свидовецького, Чорногорського і "Доліни нарцисів" (біля г. Хуст), а також 2 ботанічних заказників державного значення – "Чорна гора" і "Юлівська гора". На території заповідника знаходяться най великі вершини в Україні, серед яких г. Говерла (2061 м).

Це один із найбільших наукових і еколого-освітніх центрів Карпатського регіону. Отут працює єдиний в Україні Музей екології гір і історії природокористування Карпат.

Карадагський природний заповідник

Гірський масив Кара-Даг (Чорна гора) знаходиться в південно-східній частині Кримського півострова. Це древній вулкан, що діяв близько 150 млн. років тому, незвичайної краси пам'ятник природи, мабуть, одне з найгарніших місць на планеті.

Дане унікальне геологічне утворення з рідким рослинним і тваринним світом більш 20-ти років тому оголошене Державним природним заповідником. Площа його невелика – всього 8,7 кв. км, включаючи прилягаючу акваторію Чорного моря. Висота Святої гори, що вінчає центральний масив – 576 м. Береговий хребет Кара-Дага обривається до моря надзвичайного виду скелями і стрімчаками, між якими знаходяться затишні, дивні по красі бухточки Сердолікова, Розбійницька, Прикордонна й інші.

У вигадливих накопиченнях природних статуй вгадуються кам'яні істукани, замки зі шпилями, вежі фортець і інших фантастичних споруджень, істукани, і навіть царствені особи. Побачать туристи і знамениті Золоті або Карадагські ворота, знайомі по фотографіях і картинам.

Усі ці фантастичні витвори природи, що утворилися в результаті вивітрювання гірських порід можна побачити, якщо зробити тур у Карадагський державний заповідник НАН України. Учені Карадагської біостанції, вони ж екскурсоводи, проводять екскурсії по так називаній Еколого-пізнавальній стежці.

У програму туру входить і відвідування чудового дельфінарію, у якому "артисти"-дельфіни і морські котики не перестають дивувати глядачем своєю майстерністю.

Якщо буде можливість, зробите морську прогулянку уздовж Кара-Дага – Ви не пошкодуєте! З моря Кара-Даг з його суворою величчю ще більш грандіозний і прекрасний. Повз вас пропливуть кам'яні статуї величних замків, Сфінкса, Лева, скелі Слон, Маяк, царствені особи Карагача. І, звичайно, знайомі багатьом по фотографіях і картинам Карадагські ворота – своєрідна візитка Кара-Дага.

Екскурсії до Кара-Дагу й у дельфінарій організують багато турфірм.

Національний природний парк "Подільські Товтри"

Найбільший природний парк у Європі заснований у 1996 р., охоплює площу 261316 га

До складу парку ввійшло 15 заказників загальнодержавного значення (у тому числі гіпсова печера "Атлантида" і каньйон річки Смотрич), а також 25 заповідних урочищ – в основному геологічних пам'ятників.

Серед історико-культурних пам'ятників на території парку розміщений комплекс Національного заповідника "Кам'янець", Бакотського печерного монастиря, ряд пам'ятників садово-паркового мистецтва.

По території парку проходять численні туристичні маршрути.

Шацький національний природний парк

Неповторність ландшафтів південно-західної частини Волинського Полісся, їх біорізноманітність стала основною причиною створення парку в грудні 1983 р. на площі 32830 га. На його


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12