У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДРОВ’Я УКРАЇНИ

КУРСОВА РОБОТА

НА ТЕМУ:

“ Способи очищення води в сучасник умовах ”

ПЛАН

Вступ

1. Одержання води очищеної. Вимоги, що висуваються до якості і зберігання води очищеної

1.2 Хімічне дослідження води

1.3 Водопідготовка і методи усунення домішок із води

2. Методи покращення якості питної води

2.1 Освітлення і знебарвлення води

2.2 Природне відстоювання і повільне фільтрування води

2.3 Коагуляція, відстоювання і швидке фільтрування води

2.4 Технологія коагуляції

2.5 Знезараження води

2.6 Опромінення води УФ – промінням

3. Методи знезараження води при децентралізованому водопостачанні

3.1 Кип'ятіння води

3.2 Використання бактеріальних фільтрів

3.3 Спеціальні методи поліпшення води

3.4 Одержання демінералізованої води

4. Види води очищеної згідно ДФУ.

4.1 Вода очищена

4.2 Обладнання для одержання води очищеної

4.3. Вимоги, що висуваються до якості і зберігання води очищеної

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Актуальність теми. У процесі приготування рідких лікарських форм як розчинник найчастіше застосовують воду очищену і демінералізовану, до яких висуваються певні вимоги. Тому поглиблене вивчення даної теми має теоретичне і практичне значення. Вода фармакологічно індиферентна, доступна і добре розчиняє багато лікарських речовин, але в той же час у ній досить швидко гідролізуються деякі лікарські речовини і розмножуються мікроорганізми.

На якість води очищеної впливає вихідний склад питної води - конструктивні особливості дистиляторів, а також умови збирання і зберігання води.

Отже, дослідження виготовлення та якості очищеної та де мінералізованої води є актуальним питанням сьогодення.

Метою курсової роботи було дослідження вимог, що висуваються до якості і зберігання води очищеної.

При написанні курсової роботи необхідно було розкрити наступні завдання :

- охарактеризувати методи одержання води очищеної.

- висвітлити доцільність використання води очищеної у фармацевтичній промисловості.

- розкрити аспекти і перспективи щодо розвитку нових способів одержання води очищеної для виготовлення різноманітних лікарських форм.

1. Одержання води очищеної. Вимоги, що висуваються до якості і зберігання води очищеної

Міжнародний стандарт питної води

На основі численних фізіолого - гігієнічних і епіде-міологічних досліджень у нашій країні, США і деяких інших країнах опрацьовані на-ціональні стандарти якості питної води. Для країн, що розвиваються, та інших країн ВООЗ розробила Міжна-родний стандарт питної води (МСПВ-73). Він може бу-ти використаний повністю або взятий за основу для розробки національних стандартів, що враховують на-ціональні особливості. У кожному стандарті наводять-ся показники, що характеризують якість питної води, та їх нормативи. Щоб визначити відповідність питної води вимогам стандарту, необхідно провести санітар-ний аналіз води, до якого входять як мінімум органо-лептичні, клінічні та бактеріологічні дослідження. У деяких випадках за наявності показань вони доповню-ються радіохімічними, біологічними і експериментально - токсикологічними дослідженнями.

МСПВ-73 поширюється на воду, що подається гос-подарсько-питними водогонами для задоволення господарсько-побутових потреб у житлових будинках, культурних, лікувально-профілактичних, дитячих та інших закладах, для виробництва харчових продуктів і для підприємств громадського харчування, для особис-тої гігієни (душові, лазні), а також на воду, яка подає-ться населенню централізованими системами відкри-того гарячого водопостачання.

Вода господарсько-питних водогонів повинна забез-печувати можливість використання її населенням для пит-них та інших потреб без будь-якої додаткової обробки.

Якщо вода джерела централізованого водопостачання не відповідає вимогам стандарту, то вона підлягає відповід-ній обробці.

Під час проведення санітарного аналізу води визна-чають показники, які характеризують: а) органолептичні властивості води; б) хімічний склад води та її нешкідли-вість; в) епідемічну безпечність води.

Органолептичні властивості води.

Питна вода повинна бути з добрими ор-ганолептичними властивостями, тобто якомога прозо-ріша, без кольору, неприємного запаху або присмаку. Вода не повинна містити водні організми, завислі частинки або плаваючі плівки, які можна виявити не-озброєним оком.

Прозорість і мутність води. Прозорість визначається здатністю води пропускати видиме світло. Ступінь про-зорості води залежить від наявності в ній суспендованих частинок мінерального або органічного походження. Во-ду вважають достатньо прозорою, якщо через 30-сантиметровий шар її можна прочитати шрифт певного розміру (h = 4—5 мм). Якість, протилежна прозорості, на-зивається мутністю. Погіршуючи прозорість води, мут-ність знижує її органолептичні властивості, а в деяких випадках збільшення мутності свідчить про забруднення води стічними водами або про недоліки в обладнанні криниць, свердловин або каптажних обладнань джерел (каптаж — обладнання джерела, яке включає пристрій стоку для джерельної води, обробку місця виходу з ме-тою запобігання замулюванню і забрудненню його). Мут-ні води гірше знезаражуються, і в них утворюються кращі умови для виживання мікроорганізмів. Дуже мутна вода може призвести до подразнення слизової оболонки шлунка і кишечника.

Кольоровість поверхневих і неглибоких підземних вод зумовлюється наявністю в них гумінових речовин, які вимиваються з грунту і надають воді кольору від жовтого до коричневого. Крім того, колір води відкритого во-доймища може бути спричинений розмноженням водо-ростей (цвітіння) і забрудненням стічними водами.

Проводячи лабораторні дослідження, порівнюють ін-тенсивність забарвлення води з умовною шкалою стан-дартних платино-кобальтових розчинів і результат порів-няння виражають в одиницях кольоровості. Бажано, щоб кольоровість (природного походження) водопровідної во-ди складала до 5 од. МПР.

Смак і запах води залежать від багатьох чинників. На-явність органічних речовин рослинного походження і продуктів їх розпаду надає воді землистого,, мулистого, трав'янистого або болотного запаху і смаку. Унаслідок гниття органічних речовин виникає гнильний запах. На-явність і розкладання водоростей при цвітінні води на-дають їй рибного або огіркового запаху. Причиною запа-ху і смаку води може бути забруднення її побутовими і промисловими стічними водами та пестицидами.

Згідно з Держстандартом 383—96, у питній воді інтен-сивність запаху або смаку не повинна перевищувати двох балів. Якщо вода має незвичайні запах і смак, що дозво-ляє припустити можливість техногенного забруднення, то з'ясовують його походження, а потім вирішують питання про необхідність додаткових хімічних досліджень і про можливість використання води.

1.2 Хімічне


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10