У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Дослідження сучасної екологічної ситуації м. Калуша і визначення основних природоохоронних заходів на даному етапі техносферного розвитку є чи не найважливішим суспільним завданням.

Калуш – важливий промисловий центр, на території якого розташована значна кількість забрудників атмосферного повітря, ґрунту, водойм. Значна частка в цьому припадає на ВАТ «Оріана» та ЗАТ «Лукор».

Незважаючи на це, стан природоохоронного контролю в м. Калуші знаходиться не на належному рівні, відсутній періодичний контроль за станом грунтів, повітря. Моніторинг атмосферного повітря, запропонований у даному дипломному проекті, дасть змогу проводити періодичний контроль, попереджувати забруднення, вирішувати екологічні проблеми, пов»язані з ним.

Для написання використовувались дані районної санепідемстанції, районної екологічної інспекції, лабораторії ВАТ «Оріана», праці вчених-дослідників Калуського Науково-дослідницького інституту металургії, публіцистичні матеріали.

Проект має важливе значення для розв»язання природоохоронних завдань міста Калуша на даному етапі, висвітлює сучасну екологічну ситуацію і шляхи її стабілізації і покращення, а тому може використовуватися в конкретних директивних органах. Проект не вимагає значного фінансування, а тому є реальним для впровадження на даному етапі економічного розвитку.

1. КОРОТКИЙ ОГЛЯД ПІДПРИЄМСТВ М. КАЛУША

Калуш – місто обласного підпорядкування Івано-Франківської області, районний центр. Розташований у північній частині області.

Калуш – промисловий і культурний центр. На території міста розташовані концерн «Оріана» та ЗАТ «Лукор», дослідно-виробниче об’єднання «Карпатнафтомаш», завод залізобетонних виробів і конструкцій, експериментальний завод будівельних машин, завод комунального обладнання та ін. (10)

В місті працюють понад 20 великих промислових підприємств, більше 400 малих та приватних підприємств. В Калуші виробляється 1/3 всієї промислової продукції області і близько 1 % продукції України. Сюди відносять:

завод по виробництву хлористого вінілу, калійно-магнієвий завод, завод «Поліолефін», будівельна фірма «Аверс», СП «Вінісін», ЗАТ «Сінтра», завод «Каустик», завод по виробництву каустичної соди та хлору, завод «Техмаш», завод «Технопласт», ТЕЦ ВАТ «Оріана», ВАТ «Карпатнафтомаш», концерн «ІВО» включає в себе ВАТ «Калуський бровар» та ВАТ «Калуський харчовик», ВАТ «Керамік», комбінат будівельної індустрії «Хорс», ВАТ «Калуський завод комунального устаткування» та близько десяти будівельних організацій міста.

Завод по виробництву хлористого вінілу (ЗАТ «Лукор») є багатопрофільним підприємством. На основі етилену та хлору тут одержують дихлоретан, який переробляється у хлористий вініл з подальшою його полімеризацією полівінілхлорид різних марок. Товарним продуктом є також хлористий вініл. На цьому ж підприємстві із карбаміду та метанолу можуть виробляти карбамідно-формальдегідні смоли марок КФ-О, КФ-Ж, КФ-МТ-15. В цеху розділення повітря одержують рідкий кисень, азат, аргон.

Калійно-магнієвий завод має виробництва: гірничо-рудне, калійних добрив.

Основною сировиною для роботи всього комплексу є калійно-магнієва полімінеральна руда місцевих родовищ. Основною продукцією заводу є калімагнезія порошкова гранульована, хлорид натрію технічний, природний каїніт, вапно негашене, мука вапнякова, поліакриламід-гель технічний.

Завод «Поліолефіни» (ЗАТ «Лукор» ) – до його складу входять два виробництва: олівінів і поліетилену. Наявна сучасна технологія виробництва продукції з використанням новітньої промислової техніки. Продукцією є бензол нафтовий, етилен, пропілен, смоли нафтові типу Е і важкі піролізні, фракція бутилен-бутадієнова, суміш вуглеводнів С5 +С9, одержані шляхом пролізу нафтопродуктів, гранульований поліетилен низького тиску високої і низької

густини і лінійний. В основі технології виробництва олефінів – глибока переробка нафтопродуктів. Воно є практично безвідходним виробництвом із замкнутим технологічним циклом і мінімальним використанням тепло – енергоресурсів. Одержаний етилен переробляють на виробництві поліетилену

цього заводу, а також транспортують по трубопроводу в Угорщину.

Завод «Каустики» – об’єднання заводів «Діанат» і «Фітон». Основною продукцією заводу є натрі їдкий, соляна кислота, хлор рідкий, гіпохлорид натрію, вуглець чотири хлористий, перхлоретилен, смола поліамідна та ін. В 1996 році змонтована дослідно-промислова установка з виробництвасинтетичних нафтополімернмх смол. Модифіковані нафтополімерні смоли можуть використовуватися як замінник каніфолі у целюлозно-паперовій промисловості, як помякшувачі виробів у гумово-технічній промисловості, як замінник рослинної олії в лакофарбових матеріалах. Проти корозійні композиції на основі цих смол використовуються для захисту трубопроводів і легкових автомобілів. Автомобільна лінія призначена для виробництва гофро-картону і тари, що була введена в дію за допомогою німецької фірми «Антон Олерт».

Завод «Техмашу» є основною централізованою ремонтною базою ВАТ «Оріана». В складі «Техмашу» є механічний, котельний, ливарний цехи, цех антикорозійних складників і покриттів, ремонтно-монтажне управління. Завод оснований сучасною вітчизняною і імпортною технікою, володіє новітньою технологією металообробки, електрозварки, виконує ремонтно-монтажні роботи та антикорозійний захист устаткування і металоконструкцій, випускає вироби із гуми та пластмас, виготовляє металоконструкції, виплавляє чавунне, сталеве і кольорове литво.

Будівельна фірма «Аверс» є основним базовим підприємством по будівництву промислових об’єктів та житлових будинків для міста. Основним напрямком виробничої діяльності фірми є: будівництво, реконструкція, технічне переоснащення і модернізація промислових об’єктів; будівництво житла, об’єктів соціально-побутового призначення, виконання опоряджувальних робіт; виготовлення бетону, розчину, асфальтобетону, бетонних та залізобетонних виробів, металоконструкцій, арматурних виробів, виробів та конструкцій із дерева.

Завод «Технопласт» виробляє товари побутової хімії і народного вжитку, виготовлені на основі поліетилену, його відходів і полівінілхлориду; шпалери на паперовій основі, з нанесеним декоративним покриттям із полівінілхлориду; дезинфікуючий і відбілюючий засіб «Білизна», одержаний на основі гіпохлорид натрію; поліетиленові мішки та пакети, каністри 10-літрові, плівка, кришки для скляних банок і пляшок, електророзподільні коробки, туфлі пляжні із полівінілхлориду, труби діаметром 25 і 50 мм, відра, контейнери для яєць, кухлі та багато інших товарів народного вжитку.

СП «Вінілін»- спільне українсько-німецьке підприємство з випуску тафтингу. Поліпропіленову нитку, що є сировиною для одержання тафтингу, випускають на фабриці філаментної нитки. Виробництво сирого тафтингу здійснюється на ткацьких станках із програмним управлінням. Готова продукція СП «Вінілін» –це тафтингове покриття шириною 4м, довжиною 20-30 м,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19