У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Вступ

1 Базова частина

1.1 Фізико-географічна характеристика Івано-Франківської області

1.1.1

Фізико-географічне положення і положення і розміри території

1.1.2

Загальні особливості рельєфу і кліматичні умови Івано-Франківської
області

1.1.3

Земельні ресурси, рослинний і тваринний світ

1.2

Промисловість як головний чинник забруднення атмосферного повітря

1.3

Забруднення атмосферного повітря

1.3.1 Загальні відомості про екологічний стан атмосферного повітря Івано- Франківської області

1.3.2 Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами в Івано-Франківській області

1.3.3 Хімічне забруднення атмосфери транспортом в Івано-Франківській області

1.4 Здоров'я населення Івано-Франківської області та його залежність від
стану атмосферного повітря

2 Проекта частина

2.1

Екологічний моніторинг атмосферного повітря

2.2

Визначення стану атмосферного повітря на Івано-Франківщині

2.2.1

Відбір проб атмосферного повітря

2.2.2

Моніторинг атмосферного повітря Івано-Франківської області

3 Охорона праці

3.1

Загальні відомості про охорону праці в Івано-Франківській області

3.2

Виробничий травматизм та професійні захворювання на підприємствах

3.3

Забезпечення нормальних умов праці на підприємствах

3.4

Пожежна безпека на підприємствах області

3.5

Розрахунок забруднення атмосфери окисами азоту

4 Економічна частина

Проведення оцінки екологічного стану атмосферного повітря на території

Івано-Франківської області

4.1 Розрахуни соціально-економічного ефекту проведення оцінки екологічно го стану атмосферного повітря даної території

Перелік посилань на джерела

Додаток А

Додаток В

ВСТУП

Внаслідок значного антропогенного навантаження на природу людська циві-лізація вступила у таку фазу , коли її розвиток залежить вже не від науково-тех-нічного прогресу , а від розв'язання найважливіших завдань - невиснажливого природокористування , зменшення техногенного навантаження та збереження природи . Без вирішення цих завдань у людства немає майбутнього .

Інтенсивний розвиток промислово-енергетичного комплексу на території Івано-Франківської області призвів до активного надходження в біосферу ба-гатьох елементів , причому такими шляхами і в таких кількостях ,які не влас-тиві самій природі. Перш за все забруднення довкілля здійснюється внаслідок викидів шкідливих речовин в атмосферу [1] .

Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища . Маса атмосфери нашої планети дуже мала - всього лише одна мільйонна маси Землі (6* 1024кг) .Проте ,її роль у при-родних процесах біосфери величезна. Наявність навколо земної кулі атмосфери визначає загальний тепловий режим поверхні нашої планети , захищає її від шкідливого космічного та ультрафіолетового випромінювання. Циркуляція атмосфери чинить вплив на місцеві кліматичні умови , а через них - на режим річок, грунтово-рослинний покрив, процеси рельєфоутворення . Основні фі-зичні характеристики атмосфери — її температура , тиск і густина. Значення цих величин неоднакове в різних ділянках атмосфери і безперервно змінюється [ 2 ].

Як природний об'єкт атмосферне повітря являє собою природну суміш газів , що знаходиться за межами жилих ,виробничих інших приміщень . Критерієм розподілу атмосферного повітря (як природного об'єкта) та іншого повітря є природний , непорушний зв'язок повітря з довкіллям .

Закон України від 16 жовтня 1992 року " Про охорону атмосферного повітря" не регулює відносини з приводу повітря жилих , виробничих інших приміщень .

До атмосферного повітря також не належить повітря , яке знаходиться у компресорах, балонах тощо . Цей Закон спрямований на збереження та відновлення природного стану атмосферного повітря утворення сприятливих умов для життєдіяльності , забезпечення екологічної безпеки та запобігання шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров'я людей та навколишнє природне середовище .Відносини з приводу повітря , яке знаходиться в межах приміщень , у ємностях , регулюється санітарним , цивільним, житловим та іншим законодавством [ 3 ] .

Сучасний газовий склад атмосфери - результат тривалого історичного розвитку Землі . Він являє собою газову суміш двох основних компонентів-азоту (78,09%) та кисню (20,95%) .У нормі в ньому знаходяться також аргон (0,93%), вуглекислий газ (0,03%) і незначна кількість інертних газів (неон , гелій , криптон , ксенон), аміаку , метану , озону , двооксидів сірки та інших газів. В атмосфері знаходяться також тверді частинки, які надходять з поверхні Землі (наприклад, продукти згоряння твердого палива ,вулканічний пил ,частки грунту ) та з космосу ( космічний пил ), а також різні продукти рослинного , тваринного чи мікробного походження .Крім цього , важливу роль в атмосфері відіграє водяна пара. Але все ж, найбільше значення для різних екосистем мають три гази, які входять до складу атмосфери: кисень ,вуглекислий газ і азот. На сьогодні ж , склад атмосферного повітря зазнав значних змін. Різні негативні зміни атмосфери Землі пов'язані головним чином зі змінами конце-нтрації другорядних компонентів атмосферного повітря .

Існує два головних джерела забруднення атмосфери - природне і антропоген-не.

Природне джерело - це вулкани , пилові бурі , лісові пожежі ,процеси розкладання рослин і тварин .До основних антропогенних джерел забруднення відносять підприємства паливно-енергетичного комплексу , транспорт, різні машинобудівельні підприємства [ 2 ] .

Отже , перед нами стоїть основне завдання-охорона атмосферного повітря.

Охорона атмосферного повітря-це система заходів, пов'язаних із збереженням, поліпшенням та відновленням стану атмосферного повітря , запобіганням його забрудненню та зниженням його рівня, впливу на нього хімічних сполук, фізич-них та біологічних чинників. Вона здійснюється різноманітними способами: біологічним (проведенням робіт щодо відтворення природних ресурсів та охороною їх від вичерпання); технологічним (вдосконаленням технологічних процесів ,систем очищення організацією безвідходних виробництв) ; економ-мічним ( плануванням охорони, матеріально-технічним забезпеченням , роз-витком матеріального стимулювання за виконання природо охоронних заходів); санітарним (застосуванням заходів щодо оздоровлення навколишнього природ-ного середовища); організаційним (організацією експлуатації та контролю за його станом та охороною ); ідеологічним ( проведенням еколого-виховної робо-ти , поліпшенням екологічної підготовки кадрів), правовим.

Метою охорони атмосферного повітря є забезпечення збереження сприятли-вого стану атмосферного повітря , його відтворення та поліпшення для підтримки екологічної безпеки життєдіяльності людини, а також запобігання шкідливому впливу на навколишнє природне середовище .


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10