У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Азбука здоров’я
9



Азбука здоров'я

Реферат на тему:

а з б у к а з д о р о в ’ я

Розробити індивідуальну оздоровчу систему ви зможете, спираючись на наукові знання про людину та природу. Щоб уникнути серйозних помилок при її створенні, слід керуватися основними принципами побудови систем. Правильно розроблена індивідуальна оздоровча система – запорука духовного, психічного, фізичного та соціального благополуччя.

Учень: Сторінка І: “Азбука здоров’я”.

План розкриття:

Твій організм і середовище.

Що таке здоров’я?

У здоровому тілі – здоровий дух.

Здоров’я – категорія соціальна.

Не шкодь собі.

Учні виступають з короткими повідомленнями, власними думками, судженнями).

Ми глибше ознайомилися з особливостями людського організму і здоров’я, принципами, на яких тримається розумне ставлення до себе. Для того, щоб вимогливо стежити за своїм здоров’ям, ми повинні засвоїти азбуку здоров’я.

Пам’ятай: регулярна нестача свіжого повітря не лише підточує здоров’я, а й знижує ефективність праці;

кожен повинен правильно користуватися цілющими властивостями повітря – ліками, які завжди корисні. Намагайтеся якомога частіше бувати на відкритому повітрі і влітку, і взимку.

Дихати треба рідше, але глибоко, якомога глибше.

Оволодій правилами загартування. Їх два – щоденність і поступовість. Повітряні ванни слід приймати щоденно, поступово збільшуючи ступінь дії.

Найкраще починати приймати повітряні ванни при температурі 20о у приміщенні. Тривалість процедур першого тижня – 10 хвилин. Кожного наступного тижня знижуйте температуру в кімнаті на один градус і додавайте по 5 хвилин часу, поки не доведете тривалість процедури до 35-40 хвилин.

Ще один метод загартування – ходьба босоніж. Спершу навчись ходити босоніж дома, а влітку по траві й піску, починаючи з 1-2 хвилин і збільшуючи щодень ходьбу на хвилину.

Подружись з “королевою здоров’я” – холодною водою. Загартувальна дія її на організм найсильніша.

Починають водні процедури поступово після ранкової зарядки. Температура води має бути 28-30 о.

Кожні наступні 2-3 дні роби її холоднішою на один градус, поки не доведеш до 12 градусів, а то й нижче – в залежності від індивідуальних особливостей організму. Температура в приміщенні, де ти загартовуєшся, не повинна перевищувати 17-20 градусів.

Обтирання роблять губкою або мокрим рушником, починаючи з рук, плечей, шиї, тулуба. Відтак швидко витирають досуха і надягають білизну.

Ще сильніше діє обливання. Тому температура води спочатку має бути не нижче 30 градусів. Її також, поступово знижуючи, доводять до 20-15 градусів і нижче.

Роби: лусочки, шкірний жир, пил змішуються, перетворюються на бруд. Він збирається у порах, борозенках, складках. І бруд цей не лише робить шкіру непривабливою, а й шкідливою і небезпечною.

Брудна шкіра погано дихає, утруднює роботу сальних і потових залоз.

Вода, мило і губка – твої помічники у боротьбі за чистоту шкіри. Під час миття шкіра також масажується, поліпшується постачання її кров’ю, вона стає еластичною. І не забувайте золоте правило – митися треба якомога частіше.

При догляді за шкірою, крім правил для всіх, існують правила для кожного. Вони залежать від того, яка шкіра: нормальна, суха чи жирна.

Якщо шкіра у тебе нормальна, менш за все тобі знадобляться особливі рекомендації для догляду за нею. Вона не потребує кремів, лосьйонів, а лише свіжого повітря, води й мила.

Жирна шкіра вимагає додаткового догляду, особливо обличчя. Вранці і ввечері вмивайся теплою водою, масажуючи лице м’якою щіточкою. Запам’ятай: жирна шкіра не любить кремів. І не забувайте головного: при жирній шкірі організму необхідні вітаміни С і В. Тому боротися за чистоту шкіри треба ще й “зсередини” – постачаючи організм цими вітамінами.

Тим, у кого суха шкіра, передусім слід пам’ятати, що це ніжна і чутлива шкіра, вона найбільше полюбляє воду. Тому для неї корисні прогулянки під дощем, у тумані, купання, душ.

Доглядай: свої зуби. З маленької дірочки в зубі – крихітного вогнища інфекції – може початися захворювання. Додайте до цього, що відсутність кількох зубів порушує овал обличчя і призводить до дефектів мови.

Захворюванням зубів можна і треба запобігти. Лікарі рекомендують чистити раз на добу, краще вранці, зубним порошком або пастою, а ввечері лише щіткою, не забуваючи полоскати рот після того, як попоїсте.

Коли ж на зубах утворився темний наліт, який не знімають ні зубний порошок, ані паста, допоможе таблетка активованого вугілля. Подрібніть її і почистіть зуби – вони стануть сліпучо-білими.

Порівняй, як ти харчуєшся, з рекомендаціями фахівців, щоб виробити для себе правильні навички харчування.

Та яким би важливим не був кількісний бік харчування, обов’язково слід враховувати його якісний бік, те, що лікарі називають збалансованим харчуванням. Під цим терміном розуміють правильне співвідношення в раціоні харчових речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Учені встановили, що для практично здорової людини, котра займається розумовою і легкою фізичною працею, до якої практично можна зарахувати й учнівську молодь, доцільно рекомендувати такі продукти на день: хліб – 400 г, крупа і макарони – 60 г, нежирне м’ясо – 150 г, риба – 100 г, масло – 20 г, олія – 30 г, 1 яйце, молоко або кефір – 200 г, сир – 100 г, (або 50 г, скажімо, голландського сиру), сметана – 30 г, цукор – 50 г, картопля – 400 г, фрукти – 200 г. Самі бачите, нормальне харчування аж ніяк не схоже на “голодне існування”. Навіть люди з хорошим апетитом не можуть на нього поскаржитися.

До речі, про апетит. Лікарі висловлюють своє ставлення до нього у таких далеко не жартівливих словах: поганий апетит – недобре; надто хороший


Сторінки: 1 2 3