У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Современные средства контрацепции существенно изменили наши понятия о любви

Сучасні засоби контрацепції істотно змінили наші поняття про любов. Вони виключили із сексуального життя фактори ризику, і чоловіка і жінки стали вільніші та розкутіші в сексуальних відносинах. Однак ця «розкутість» повинна бути заснована на повному знанні того, як зробити своє статеве життя однаково безпечним і з погляду сексуального здоров'я, і з погляду запобігання небажаної вагітності. Контрацептиви бувають бар'єрні (механічні), хімічні, ритмічний (фізіологічний), гормональні і внутрішньоматкові, перерваний статевий акт, а також полова стерилізація.

Чоловічий презерватив

Кондоми (чоловічі презервативи) виготовляються з тонкої гуми. Презерватив надягають на статевий член у стані ерекції до введення його в піхву. На зовнішню поверхню презерватива рекомендується наносити спеціальні змащення (сперміциди), які містять речовини, що руйнують сперматозоїди. Не можна застосовувати вазелін і олію, тому що вони розпушують гуму і вона частіше рветься.

Переваги:

· простий у застосуванні;
· немає протипоказань;
· попереджає не тільки небажану вагітність, але і захищає партнерів від захворювань, що передаються статевим шляхом. Не можна застосовувати презервативи з вичерпаним терміном придатності. Вони рвуться під час полового акту. Один статевий акт — один презерватив!

Ефективність — 70%.

Недоліки:

· деякі жінки вважають, що при використанні презервативом знижується інтенсивність сексуальних відчуттів;
· жінка не одержує сперму, у якій багато біологічно активних речовин, корисних для її організму.

Діафрагми і ковпачки

Діафрагми, чи ковпачки зі сперміцидами, (піхвові презервативи) являють собою кільцеподібні пристрої різних розмірів з гумовим ковпачком і металевою пружиною. Після введення в піхву пружний ободок ковпачка упирається в його стінки і тим самим перешкоджає проникненню сперматозоїдів у матку. Діафрагму, індивідуально підібрану за розміром, жінка уводить у піхву за 3 години до полового акта і видаляє через 6 годин після нього — не раніш! Навчають цим маніпуляціям у жіночих консультаціях. Метод нешкідливий, діафрагма використовується багаторазово, але при зміні маси тіла на 3 кг необхідно підібрати діафрагму іншого розміру.

Ефективність наближається до 90% при використанні в комбінації зі сперміцидами.

Протипоказання:

· запальні процеси в статевих органах;
· недорозвинена шийка матки;
· алергія на гуму.

Недоліки:

· введення представляє визначені незручності;
· іноді виникає загострення циститу;
· з'являється неприємне відчуття стороннього тіла у піхві під час статевого акту.

Сперміциди

Основна мета хімічних контрацептивів — сперміцидів — руйнування сперматозоїдів після того, як вони потрапили в піхву, але не досягли матки. Сперміциди випускаються у виді желе, паст, свіч, пінистих таблеток. Вводять сперміциди в положенні лежачи. Після їхнього введення не можна сідати в постелі, чи вставати ходити. Желе і пасти вводять за 5 хвилин до полового акту, пінисті таблетки — за 10 хвилин, а свічі — за 15 хвилин. Для кожного наступного полового акту необхідно додаткове введення сперміцидів. Після полового акту не рекомендується підмиватися.

Протипоказання:

· алергійні реакції на сперміциди.

Переваги:

· сперміциди лікувально впливають при запальних процесах у піхві і шийки матки.

Ефективність невисока, близько 70%. Ефективність підвищується до 90%, якщо сперміциди застосовувати в комбінації з діафрагмою.

Гормональна контрацепція

Гормональні протизаплідні засоби містять синтетичні гормони, що діють в організмі жінки аналогічно природним статевим гормонам, вироблюваним у яєчниках. Концентрацію гормонів підбирають таким чином, щоб викликати повну імітацію вагітності. Під їхнім впливом в організмі жінки відбувається ряд змін, що перешкоджають справжній вагітності, бо у яєчниках не дозріває яйцеклітина, тому що в період «помилкової вагітності» цей процес блокується, згущається слиз у шийці матки, що перешкоджає проникненню сперматозоїдів у порожнину матки. Тому, якщо запліднення і відбудеться, вагітність розвиватися не буде. Випускаються такі контрацептиви у виді комбінованих таблеток, міні-пігулок, ін’єкцій.

Ефективність гормональних контрацептивів близька до 100%.

Міні-пили

Міні-пили —це некомбіновані оральні контрацептиви, що містять тільки один гормон у мінімальних кількостях.

Побічні реакції:

· нерегулярність менструального циклу;
· часта поява кров'янистих виділень поза циклом;
· високий ризик позаматкової вагітності.

Можна рекомендувати:

· жінкам старше 35 років, що страждають діабетом, варикозним розширенням вен, ожирінням;

· матерям, що годують, через 6-8 тижнів після пологів.

Протипоказання до прийому:

· нерегулярний менструальний цикл;
· випадки позаматкової вагітності в минулому;
· рясні менструації.

Перерваний статевий акт

Метод полягає у тому, щоб вивести статевий член з піхви до початку сім'явивергання. Нерідко крапля сперми потрапляє на зовнішні статеві органи жінки і відбувається міграція сперматозоїдів у піхву.

Ефективність — близько 70%.

Переваги:

· абсолютна відсутність матеріальних витрат.

Недоліки:

· низька ефективність;
· порушення оргазму в чоловіків;
· розвиток імпотенції і неврозу при тривалому використанні методу.

Комбінована контрацепція

Таблетки містять два жіночих полових гормони. Починати і припиняти прийом таблеток необхідно тільки після консультації з лікарем. При вживанні оральних контрацептивів необхідно суворо дотримувати правил прийому, що зазначені у вкладиші упаковці. Тільки це може забезпечити їхню високу ефективність.

Протипоказання до прийому:

· запальні процеси полових органів;
· підвищена згортаємість крові;
· цукровий діабет;
· ожиріння;
· інтенсивне паління (більш 15 сигарет у день);
· рідкі полові зносини;
· вік старше 35 років.

Побічні реакції:

· головний біль;
· дратівливість;
· зниження сексуальності;
· судороги і біль у ногах;
· збільшення маси тіла;
· виділення поза циклом.

Традиційні чи бар'єрні методи

До даних методів контрацепції відносять застосування механічних і хімічних засобів.

Механічні засоби контрацепції перешкоджають проникненню сперматозоїдів у піхву (чоловічий презерватив) чи з піхви в порожнину матки (жіночі піхвові презервативи). 

Внутрішньоматкові засоби контрацепції

До внутрішньоматкових засобів контрацепції відносяться різноманітні спіралі, що вставляють у порожнину матки. Спирали виготовляють з поліетилену з додаванням міді чи срібла, що підсилюють протизаплідний ефект і знижують можливі ускладнення від застосування. Не впливають на


Сторінки: 1 2