У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Демографічні показники

Демографічні показники. Ці показники характеризують чисельність населення, співвідношення в ній різних вікових та соціальних груп, особливості розселення і динаміку відповідних показників у наслідок природних та міграційних процесів .До вказаних показників належать:

· Загальна чисельність населення і його динаміка за рахунок природного руху – народжуваності , смертності , приросту.

· Щільність населення ( середня кількість населення на 1 км2 ). Числові значення цього показника мають великі розбіжності не тільки в різних країнах , а навіть у межах однієї держави і окремих регіонів та областей. Під час оцінки щільності населення слід ураховувати співвідношення його чисельності в сільській і міській місцевості.

· Народжуваність .Документом , на підставі якого розраховується цей показник , є “Медичне свідоцтво про народження “ .Показник народжуваності розраховують за формулою:

Де Кн. – коефіцієнт народжуваності , тобто кількість народження живими протягом року на 1000 населення , n – загальна кількість народжених живими, N – середньорічна чисельність усього населення .Коефіцієнт народжуваності визначають за формулою :

Де Kn – коефіцієнт плодючості , тобто кількість народжених за рік на 1000 жінок дітородного ( 15-49 років ) віку , Дn – загальна кількість народжених живими , Жд –кількість жінок дітородного віку.

· Коефіцієнт смертності вираховують за формулою :

Де Кс – коефіцієнт смертності, тобто кількість померлих за рік на 1000 населення , С – кількість померлих за рік,N-середньорічна чисельність населення.

· Коефіцієнт природного приросту населення визначають з використанням формули:

де Knn – коефіцієнт природного приросту , тобто співвідношення різниці між кількістю народжених та померлих за рік до загальної чисельності населення, Кн. – коефіцієнт народжуваності , Кс –коефіцієнт смертності.

· Коефіцієнт дитячої смертності немовлят розраховують за формулою:

де Кдс – коефіцієнт дитячої смертності, тобто співвідношення кількості дітей, померлих до 1 року , до кількості народжених за рік, р – кількість дітей у віці до 1 року , померлих за рік , Р – кількість народжених живими за рік.

· Коефіцієнт ранньої дитячої смертності визначають за допомогою формули:

 

де Крдс - коефіцієнт ранньої дитячої смертності, тобто співвідношення померлих у віці до 1 місяця до загальної кількості народжених живими протягом року , Рм – кількість померлих у віці до 1 міс., Р – загальна кількість народжених живими.

· Коефіцієнт перинатальної смертності вираховують за формулою:

де Кт – коефіцієнт перинатальної смертності, тобто співвідношення кількості мертвонароджених і померлих протягом 1-го тижня життя до загального числа народжених, Рт – кількість померлих протягом 1-го тижня життя і мертвонароджених, Рж + м – загальна кількість народжених живими і мертвими.

Група показників захворюваності має дуже важливе значення для для об’єктивної оцінки здоровя населення, обґрунтування та здійснення необхідних профілактичних і лікувальних заходів. Провідними серед показників цієї групи є такі:

1. Захворюваність ( первинна захворюваність ). Цей показник характеризує рівень захворювань, які вперше виявлені і зареєстровані у поточному році, що характеризують за формулою:

де Зn – показник захворюваності ( первинної захворюваності ), тобто співвідношення кількості захворювань, які вперше виявлені і зареєстровані у поточному році, і загальної чисельності населення; 31 – кількість вперше виявлених і зареєстрованих у поточному році захворювань; N – загальна чисельність населення.

Оцінка рівня показника | Коефіцієнт народжувааності | Коефіцієнт смертності | Коефіцієнт дитячої смертності

Низький | 11—15 | До 10 | 21—35

Нижче від середнього | 16—20——

Середній | 21—25 | 10—15 | 36—50

Вище від середнього | 26—30——

Високий | 31-40 | 16—20 | 57—75

2. Поширеність ( загальна захворюваність ). Характеризує загальний рівень уперше виявленої захворюваності серед населення, що вираховують за формулою:

де Зз – показник загальної захворюваності, З – кількість усіх захворювань,

N – чисельність населення.

3. Показник летальності . Цей показник характеризує рівень смертності від даного захворювання . Його вираховують за формулою:

де Л – показник летальності , тобто співвідношення кількості померлих від даного захворювання і кількості захворілих , n - кількість померлих від певного захворювання.

4. Показник смертності від певного захворювання, що розраховується за формулою:

Де Сз – показник смертності, тобто співвідношення кількості померлих від даного захворювання і загальної чисельності населення на 100000 населення, n – кількість померлих від певного захворювання, N – загальна чисельність населення.

Для оцінки захворюваності і травматизму працівників ви-користовують такі показники; кількість випадків з тимчасо-вою втратою працездатності на 100 працівників, кількість днів з тимчасовою втратою працездатності на 100 працівників, середня тривалість одного випадку тимчасової втрати праце-здатності, питома вага випадків тимчасової втрати працездат-ності від конкретного захворювання (групи захворювань) або травм у загальній структурі захворюваності з тимчасовою втра-тою працездатності.

На підставі вихідних даних (листки непрацездатності, квар-тальні та річні звіти, індивідуальні медичні картки та ін.) мо-жуть бути розраховані інтегральні показники для оцінки захво-рюваності працюючих. До таких показників належать; індекс здоров'я (відношення кількості осіб, які не хворіли протягом року, до загальної кількості населення або його певної групи);

індекс хворобливості (відношення кількості тих, хто хворів протягом року, до загальної кількості населення або його пев-ної групи); середня кратність (число) захворювань (відношен-ня кількості випадків непрацездатності до загальної кількості хворих).

Одним із показників стану здоров'я є рівень інвалідизації. Він може характеризуватись екстенсивними (кількість інвалідів унаслідок якогось захворювання або травми у загальній кількості інвалідів) і інтенсивними (коефіцієнт/показник пер-винної інвалідності, що вираховується як відношення кількості робітників і службовців, уперше визнаних інвалідами, до їх загальної кількості) показниками.

Під час оцінки стану здоров'я населення в цілому важли-ве значення мають інтегральні його характеристики.


Сторінки: 1 2 3