У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Доброякісні пухлини

Доброякісні пухлини

У молочній залозі спостерігаються ліпоми, аденоми, фіброаденоми і молочні кісти.

Найчастіше трапляється фіброаденома—щільна об-межена пухлина, що складається із залозистої тканини та сполучнотканинної строми і має чіткі межі.

Фіброаденома буває частіше у жінок віком 20—ЗО років, росте повільно, іноді досягає значних розмірів - до 6—8 см і більше в діаметрі. Фіброаденома — перед-ракове захворювання і підлягає хірургічному лікуванню (пухлини видаляють).

Фіброаденоліатоз (кістозна мастопатія) характери-зується дифузним ураженням частини, переважно верхньозовнішнього відділу, молочної залози. При пальпації визначається дифузне ущільнення залози з дрібнозер-нистою поверхнею.

Це захворювання належить до дисгормональної гі-перплазії тканини молочної залози. Іноді відмічаються кров'янисті виділення з соска (кровотечна молочна за-лоза). Слід підкреслити, що кров'янисті виділення з сос-ка можуть бути не лише при фіброаденоматозі, а й при злоякісних пухлинах молочної залози.

Лікування. При фіброаденоматозі спочатку лі-кують гормонами (тестостерону пропіонат, метилтесто-стерон) ; якщо ж вони не дають ефекту, видаляють ура-жений відділ залози.

Рак молочної залози

Рак молочної залози (Саnсеr mаmmае) займає друге місце серед ракових захворювань у жінок після раку матки. В 1—2 % випадків рак молочної залози відмічає-ться у чоловіків.

Захворюють на рак молочної залози здебільшого жінки в передклімактеричному і клімактеричному періоді, які не родили або мали порушення лактації, що пов'яза-но з гормональними розладами в організмі, з порушен-ням функції статевих залоз.

Експериментальними і клінічними спостереженнями встановлено вплив статевих гормонів на виникнення і перебіг раку молочної залози.. Особливо злоякісне він проходить у молодих жінок, вагітних і в період лактації, що пояснюється підвищеною естрогенною насиченістю організму. Видалення яєчників і призначення андроге-нів, навпаки, сповільнює ріст раку молочної залози.

Експериментальні дослідження на мишах дали змогу виділити фактор молока — агент, який передається з мо-локом і здатний викликати в зрілому віці рак молочної залози. Деякі дослідники додержуються думки про ві-русну природу фактора молока.

Рак молочної залози звичайно розвивається з її па-ренхіми у вигляді щільної пухлини, яка відзначається швидким інфільтруючим ростом. Рідше утворюються кілька пухлин; у І—2 % випадків уражаються обидві молочні залози.

За гістологічною будовою виділяють солідний і плоскоклітинний рак. Розрізняють медулярну, скірозну і сли-зову форми раку. Медулярний рак характеризується пе-реважанням залозистої тканини, скір — сполучної; при слизовому раку—багато слизових мас, що є наслідком колоїдного переродження епітелію. Слизова форма раку здебільшого спостерігається в літньому віці і відзначає-ться сприятливішим прогнозом після операції. Медуляр-ні форми раку характеризуються швидким ростом з про-ростанням шкіри і утворенням виразок.

У 3 % випадків рак розвивається в ділянці соска і колососкового кружка; він характеризується інфільтра-цією і екземоподібними змінами шкіри з утворенням дрібних вузликів (рак Педжета)

Скірозна форма раку, що інфільтрує молочну залозу і грудну стінку, називається панцирним раком.

Діагноз раку молочної залози ставлять на підставі наявності швидко прогресуючої пухлини, яка відзначає-ться інфільтруючим ростом. При огляді виявляється випинання або втягнутість шкіри (симптом лимонної кір-ки), втягнутість і зміщення соска, іноді вкривання пух-лини виразками. При пальпації пухлина щільна, бугрис-та, часто спаяна з шкірою.

Рак здебільшого локалізується у верхньозовнішньому квадранті грудної залози. Метастазує рак спочатку лім-фатичними судинами у пахвові, потім у під - і надклю-чичні лімфатичні вузли. Гематогенні метастази спосте-рігаються в пізніх стадіях раку, переважно в печінку, легені і плевру, кістки, мозок, яєчники.

Метастази в кісткову систему — в хребет, кістки че-репа, тазові, стегнові і плечові кістки — часто бувають множинними.

Розрізняють чотири стадії раку молочної залози.

/ стадія — невелика пухлина у товщі молочної залози без проростання шкіри і метастазів.

// стадія — пухлини до 5 см в діаметрі, які спаяні з шкірою або дають поодинокі метастази в пахвові лім-фатичні вузли.

/// стадія — великі пухлини з виразками або з на-явністю множинних метастазів у пахвові, під - і надклю-чичні чи парастернальні лімфатичні вузли.

IV стадія—поширене ураження молочної залози з множинними лімфогенними і гематогенними метастазами.

Лікування. Рак молочної залози лікують комп-лексно — видалення її поєднують з променевою і гормо-нальною терапією.

Рентгенівське опромінювання проводять перед опера-цією у хворих з II і III стадіями раку, після операції — у хворих з регіонарними метастазами і при швидкоростучих пухлинах у молодих жінок.

Гормональне лікування полягає в призначенні жіно-чих або чоловічих статей гормонів залежно від стану естрогенної функції.

При порушенні естрогенної функції рекомендується видалення яєчників. Останнім часом вдаються до вида-лення надниркових залоз і руйнування гіпофіза радіоак-тивними ізотопами.