У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОБРОЯКІСНІ ТА ЗЛОЯКІСНІ ПУХЛИНИ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ ТА ПІХВИ

ДОБРОЯКІСНІ ТА ЗЛОЯКІСНІ ПУХЛИНИ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ ТА ПІХВИ

Доброякісні пухлини зовнішніх статевих органів

Доброякісні пухлини зовнішніх статевих органів (фіброма, міома, ліпома, фіброміома, гідраденома, міксома, ангіофібробластома) у будь-якому віці спостерігаються рідко, перебіга-ють безсимптомно. Вузли пухлини на широкій основі або ніж-ці досягають великих розмірів, інколи звисають між стегнами. Можливе злоякісне переродження пухлини, при порушенні кровообігу розвиваються набряк, крововилив, некроз, приєд-нується вторинна інфекція.

Лікування хірургічне (видалення пухлини).

Кіста великої залози присінка піхви (бартолінової залози)

Кіста великої залози присінка піхви (бартолінової залози) утворюється внаслідок перекриття її вивідної протоки, розта-шовується в нижній третині великої статевої губи. Утвір має діаметр 2-4 см, круглу чи овальну форму, еластичну консис-тенцію. Часто ускладнюється нагноєнням, яке супроводжуєть-ся симптомами гострого запалення (біль, набряк, гіперемія, ін-фільтрація тканин, порушення загального стану, підвищення температури тіла).

Лікування хірургічне — над місцем найбільшого випинан-ня роблять розріз шкіри завдовжки 2-3 см, тупим і гострим шляхом залозу вилущують і видаляють, проводять гемостаз і накладають шви.

Кіста гартнерового ходу

Кіста гартнерового ходу (поздовжньої протоки придатків яєчника). Походження ембріональне, розвивається із залиш-ків поздовжньої протоки придатків яєчника. Розміщується на боковій стінці піхви. Має діаметр до 3-4 см, щільну чи м'яко-еластичну консистенцію. Діагностують при гінекологічному огляді. У деяких випадках потрібно диференціювати від сарко-ми піхви, а при розташуванні кісти під сечівником — від його дивертикулу.

Лікування хірургічне. Піхву оголюють у дзеркалах і надрі-зують її стінку у найопуклішій частині кісти, яку вилущують.

Крауроз вульви

Крауроз вульви — захворювання, яке проявляється атрофі-єю великих і малих статевих губ, клітора, зморщуванням шкі-ри зовнішніх статевих органів, випадінням волосся. Шкіра стає сухою, легко травмується, набуває тьмяного перламутрового забарвлення з сіро-голубим відтінком. Хворі скаржаться на свербіння, печію і біль під час сечовипускання. Крауроз нале-жить до передракових захворювань.

Лікування. Загальнозміцнювальна терапія, ванночки із від-вару квіток ромашки, преднізолонова мазь, оксикорт, мазь із анестезином. Лікування не завжди ефективне. Із немедикаментозних методів призначають магнітолазерну терапію з вико-ристанням газових та напівпровідникових апаратів.

Рак зовнішніх статевих органів (вульви)

Рак зовнішніх статевих органів (вульви) — злоякісна епіте-ліальна пухлина, яка виникає у жінок під час менопаузи у виг-ляді інфільтратів, щільних вузлів або сосочкових розростань;

можливе утворення виразки. Виникненню новоутворення пе-редують крауроз вульви, лейкоплакія (передракові стани). Для хворих на рак вульви характерні пізнє статеве дозрівання, ран-ня менопауза і висока фертильність. Нерідко рак вульви поєднується із ожирінням та цукровим діабетом. Основні симпто-ми: свербіння, печія, біль, гнійно-кров'янисті виділення. Оста-точний діагноз встановлюють на основі гістологічного дослі-дження. Метастазування відбувається у лімфовузли пахово-стегнового колектора.

Лікування оперативне та комбіноване. Його проводить онкогінеколог.

Диспансерне спостереження за хворими повинно проводи-тись упродовж усього життя хворої.

Рак піхви

Рак піхви буває первинний і метастатичний. Частіше хворі-ють жінки у клімактеричному періоді та в менопаузі. Спосте-рігається екзофітний (у вигляді цвітної капусти) або ендофітний інфільтруючий ріст.

Клініка. Гнійно-кров'янисті виділення, біль, порушення се-човипускання, ознаки загальної інтоксикації. При розпаді пух-лини бувають кровотечі, що можуть з'являтися зненацька. Якщо пухлина поширюється на підлеглі тканини, навколовагінальну клітковину, стискаються і руйнуються нервові стовбу-ри, і виникають болі. Раковий процес може переходити на су-сідні органи — сечовий міхур та пряму кишку. Розпад пухлини може призводити до утворення міхурово-вагінальних та ректовагінальних нориць. Якщо перетискаються сечоводи, може розвиватись гідро- і піонефроз, а згодом — уремія.

Метастазування йде лімфатичними шляхами — з верхньої третини піхви в клубові та підчеревні лімфовузли; з середньої третини — в крижові; з нижньої третини — в пахвинні лімфо-вузли. Остаточний діагноз виставляють після біопсії.

Рак піхви слід диференціювати від пролежнів, сифілітичної та туберкульозної виразки, кондилом, ендометріозу, хорінепітеліоми, метастазів раку тіла та шийки матки у вагіну.

Лікування хірургічне та променеве.