У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Купання

Купання

Розпочинати купання можна в день вашого прибуття з пологового будинку.

Здорове маля купають щодня впродовж першого півріччя життя. Ця процедура, перш за все, підтримує чистоту шкіри, стимулює кровообіг, сприяє загартовуванню.

Час купання - це момент, коли ви можете найретельнішим чином оглянути малюка. Не забувайте про це.

Радимо, аби щоденне купання відбувалося в одні й ті самі години дня. Найзручніше купати ввечері між годуваннями (18-19 година). Пізніше цього терміну дану процедуру виконувати не бажано, бо купіль дещо збуджує маля, і тому воно буде погано засинати. Хоч іноді навпаки, після ванни

діти легко і швидко засинають. І тут знову зверніть увагу на індивідуальні особливості вашого малюка.

Серед загальних правил стосовно вибору часу, коли краще купати дитину, зважте, що не варто робити це як відразу після годування (небезпека блювання), так і перед годуванням (малюк буде знервований очікуванням годування).

Якщо пупкова ранка ще має шкірочки або ж помірні виділення, то до кип'яченої води, в якій купатимете малюка, додайте кілька кристаликів перманганату калію (марганцівки). Після купання підсушіть шкіру біля пупка стерильною серветкою.

Очищення вух.

Один раз на 3-4 дні малюку треба почистити вушка. Для цього використовуйте джгутики, скручені із стерильної вати. Трішки відтягнувши раковину вуха, джутик обертовими рухами вводять у слуховий канал. У жодному разі не застосовуйте сірників, зубочисток, пінцетів, зондів.

Догляд за очима

Здійснювати його потрібно щодня, особливо, якщо з'явилося "закисання" очей. Окремими для кожного ока ватними тампонами, змоченими або розчином фурациліну, або відваром ромашки або звичайною кип'яченою водою, проводять у напрямку від зовнішнього кута ока до внутрішнього. Таку процедуру можна здійснити після купелі. Але якщо у маляти були гнійні виділення, то промивання обов'язково виконайте до купання, аби не інфікувати інші ділянки тіла.

Догляд за порожниною носа

Здійснюють його за допомогою стерильних ватних паличок, які змочують у кип'яченій воді або фізіологічному розчині, що продається в аптеках. Якщо ж у носових ходах е шкірочки, їх можна видалити, крапнувши попередньо в кожен хід по краплі фізрозчину і згодом обробивши ватними паличками.

Догляд за нігтями

Якщо нігті на ручках малюка надто довгі, він може легко подряпати собі обличчя. Тому періодично обрізайте нігті на руках, заокруглюючи їх, а на ніжках -залишаючи під прямим кутом. Найкраще це виконувати після купелі, змастивши ручки і ніжки малюка дитячим кремом або олією, поміряти довжину тіла, обводи голови, грудей, а при потребі (наприклад, у разі підозри на розвиток якогось захворювання) проконсультувати дитину в спеціаліста (невролога, ортопеда, оториноларинголога).

Отож, ще раз акцентую: будьте завжди уважними до своєї дитини, намагайтеся максимально її зрозуміти і допомогти.

Догляд за пупком

Кукса пуповини в нормі відпадає на 5-7 день. Саме в цей час ви й повертаєтеся додому. Як правильно доглянути пупок у цей період? Часто саме неохайність у догляді призводить до інфікування пупка з виникненням омфаліту (запалення пупка) і, що часто трапляється, до поширення інфекції по всьому організму з виникненням септичних станів (генералізація інфекції з попаданням збудника в кров та інші органи). Тому пригляньтеся пильніше: чи немає кров'янистих чи будь-яких інших виділень із пупка дитини? Чи нормальна шкіра навколо пупка? В період новонародженості пупок у нормі може випинатися. Він стане втягнутим лише на 2-3 році життя, коли з'явиться підшкірно-жировий прошарок на животі.

У нормі, якщо виділення з пупка відсутні, після виписки з пологового будинку кілька днів його можна обробляти 2% розчином зеленки. Якщо ж ви помітили виділення ("мокнучий" пупок), то обов'язково повідомте про це свого лікаря. Такий пупок обробляється, як правило, 3% розчином перекису водню, а згодом або 5% розчином йоду, або ж 2% розчином зеленки. Можна накладати мазь із поліміксином або бацитрацином.

Пупкова грижа

Після того, як пупкова ранка загоюється, при промацуванні відчувається кільце, де проходили пупкові судини. Коли малюк плаче, цей простір виповнюється вмістом петель кишечника, що виштовхує пупок вперед. У нормі пупок має виступати на 0,5 см. Таке пупкове кільце закривається через 1 -2 місяці після того, як з'явиться достатньо підшкірно-жирової клітковини. Якщо ж пупкове кільце велике, пупок виступатиме на 1 см і більше. Закритися воно може через 1 або 2-3 роки.

Ніякого бинтування живота або заклеювання пупка (ще й з монетами, як це люблять радити бабусі) в жодному разі робити не рекомендується. По-перше, це може спричинити подразнення, намокання і, врешті, інфікування пупка, що є набагато небезпечнішим від пупкової грижі. По-друге, ви ще більше послабите м'язи черевної стінки і поглибите прояв грижі. Краще за все помасажувати животик дитини (за годинниковою стрілкою), практикувати раннє викладання малюка на живіт між годуваннями. Дуже рідко, але трапляється защемлення грижі при великому пупковому кільці. Проявиться це різким неспокоєм малюка. Тоді терміново викликайте лікаря.

Пліснявка порожнини рота

Це досить частий атрибут дітей першого року життя. З'являється він іноді й в періоді новонародженості. Загляньте до ротика малюка: ви бачите білі плямки на слизовій ротової порожнини, які виступають над поверхнею, наче шматочки звурдженого молока? Це пліснявка або молочниця. Виникає вона внаслідок недостатнього догляду за ротом маляти. Аби запобігти появі пліснявки, після кожного годування дайте дитині попити ковток кип'яченої води, бо гриби роду Candida, які найчастіше е збудниками молочниці, дуже добре розмножуються саме на молочному середовищі. Іншим запобіжним і лікувальним заходом при пліснявці є обробка ротової порожнини розчином питної соди. Одну чайну ложку соди розведіть у склянці води і цим


Сторінки: 1 2 3