У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОПОЛОГОВИЙ ПАТРОНАЖ

ДОПОЛОГОВИЙ ПАТРОНАЖ

В умовах села успішне зниження захворюваності та смертності дітей раннього віку багато в чому залежить від правильної орга-нізації профілактичної роботи з дітьми. Робота фельдшера, аку-шерки, патронажної медичної сестри, пов'язана з організацією медичного нагляду за дітьми, здійснюється під керівництвом за-кріпленого за ФАПом дільничного педіатра районної поліклініки, сільської лікарні або лікарської амбулаторії.

Профілактичний нагляд за майбутньою дитиною починається задовго до її народження патронажними відвідуваннями вагітної з 8—10 тиж вагітності Патронажна сестра (акушерка) повинна відвідувати вагітну не менше ніж 3 рази.

Пщ час першого відвідування (допологовий патронаж) патронажна медична сестра (акушерка) ознайомлюється з умовами життя вагіт-ної та її сім'ї, фіксує увагу на особливостях перебігу даної вагітності, захворюваннях, наявності хронічних вогнищ інфекції, шкідливих звичок та інших шкідливостей, з'ясовує, чи є туберкульозні й інші інфекційні хворі серед членів сім'ї та найближчих сусідів.

Патронажна сестра перевіряє виконання вагітною приписів ліка-ря щодо режиму дня, сну, дієти, догляду за молочними залозами, санітарно-гігієнічного режиму, лікувально-оздоровчих призначень, запрошує вагітну на заняття школи материнства при ФАПі

Основна мета другого допологового патронажу полягає у по-дальшій підготовці вагітної, створенні сприятливої обстановки у сім'ї для приймання новонародженого, контролі за виконанням вагітною жінкою гігієнічних порад і рекомендацій з питань до-гляду за грудною дитиною. Другий допологовий патронаж здійс-нюється на 32-му тижні вагітності.

Показаннями до проведення третього допологового патрона-жу є обтяжений акушерський анамнез, перенесені вагітною важкі соматичні захворювання, токсикоз вагітних, а також несприятли-ві соціально-побутові умови.

Результати допологових патронажів записують у певній по-слідовності на окремих аркушах, які потім включають до історії розвитку дитини (ф 112/у). Історію розвитку дитини краще заво-дити безпосередньо у пологовому відділенні та вручати її завіду-ючому ФАПом, під наглядом якого надалі перебуватиме новона-роджений.

Беручи новонароджену дитину на облік, завідуючий ФАПом повинен відразу повідомити в дільничну лікарню та в дитячу консультацію центральної районної лікарні про її стан.

Медичне обслуговування здорових новонароджених дітей здійснюється вдома.

Завдання під час патронажного відвідування:

подання допомоги матері в організації правильного вигодову-вання та гігієнічного догляду за новонародженим, здійснення контролю за виконанням матір'ю медичних при-значень та гігієнічних порад лікаря і фельдшера, акушерки, пат-ронажної медичної сестри:

залучення всіх членів сім'ї до активної участі в створенні оп-тимальних умов життя для матері і дитини

Під час патронажу молодший медичний спеціаліст ретельно оглядає дитину, стан її шкіри, слизових оболонок, пупкової ран-ки, вимірює температуру тіла, перевіряє виконання матір'ю порад і рекомендацій, які вона одержала раніше.

Патронажна сестра (акушерка) протягом 1-го місяця життя відвідує дитину не менше ніж 2 рази спільно з дільничним ліка-рем-педіатром і не менше ніж 5 разів самостійно. Результати пат-ронажних відвідувань новонароджених дітей записуються в істо-рії розвитку дитини.

Новонароджені діти, які постраждали під час пологів від ас-фіксії і пологової травми, недоношені, із двійнят або народжені від матерів з патологічним перебігом вагітності та пологів по-винні патронуватися фельдшером, акушеркою чи патронажною медсестрою не менше ніж 12 разів протягом 1-го місяця життя.

Під час патронажу дітей 1-го року життя молодші медичні спеціалісти ФАПу повинні звертати особливу увагу на питання правильного вигодовування, суворе дотримання режиму і догля-ду за дитиною, загальногігієнічних правил, загартовування, про-паганду природного вигодовування, профілактику рахіту.