У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Ендемічний зоб
3



ЕНДЕМІЧНИЙ ЗОБ

ЕНДЕМІЧНИЙ ЗОБ

Ендемічний зоб — захворювання, що супроводжується збільшенням щито-подібної залози, яке трапляється тільки в біогеохімічних регіонах з нестачею йоду в навколишньому середовищі (грунт, повітря, харчові продукти).

Щоб оцінити важкість зобної ендемії, визначають вміст йоду в сечі. У нормі добова його екскреція із сечею стано-вить 120—150 мг, у разі дефіциту йоду в навколишньому середовищі вона різ-ко знижена.

Етіологія. Провідним фактором, що спричинює ендемічний зоб, є недостат-нє надходження йоду в організм дити-ни з водою та продуктами харчування. Велике значення має також і вміст йо-ду в атмосфері. Про зв'язок між часто-тою зоба та дефіцитом йоду в навко-лишньому середовищі свідчили ще Ргеvost і Chatin у середині минулого століття. Добова потреба людини в йоді становить 200 мкг. Недостатність його може призвести до виникнення приро-дженого зоба в ендемічній місцевості. Великий дефіцит йоду в ранні терміни вагітності здатний порушити розвиток нервової системи плода (без виникнен-ня зоба).

Окрім дефіциту йоду, причинами

появи ендемічного зоба можуть стати:

1) недостатність у навколишньому сере-довищі інших мінеральних речовин — кобальту, брому, цинку, марганцю;

2) споживання у великій кількості про-дуктів, що справляють струмогенний вплив (капуста, редиска, бруква, ріпа, шпинат, квасоля та ін.);

3) різні хімічні (наприклад, промислові отрути, тіоціанати, тіосечовина) та сірковмісні орга-нічні високомолекулярні речовини;

4) спадкове порушення йодного обміну;

5) інфекційно-токсичні фактори.

Клініка. Клінічна картина ендемічного зоба визначається ступенем збільшення щитоподібної залози, її локалізацією, функціональним станом і формою зоба (дифузний, вузловий, змішаний зоб). Найчастіше ендемічний зоб супроводжу-ється еутиреозом або зниженням функції щитоподібної залози. Захворювання по-чинається поступово і прогресує повільно.

При еутиреоідному ендемічному зобі основною скаргою пацієнтів є припухлість у ділянці передньої поверхні шиї. Якщо залоза досягає дуже великих роз-мірів, з'являються симптоми стиснен-ня — кашель, утруднення під час ков-тання, неприємні відчуття у ділянці шиї. Щитоподібна залоза під час паль-пації збільшена, дифузна, м'яка або по-мірно щільна, рухлива під час ковтан-ня, безболісна. Рівень тироксину в кро-ві відповідає нижній межі норми, ТТГ — нормальний або дещо знижений. У ряді випадків відзначається відносно висо-кий рівень трийодтироніну в крові.

Профілактика. Розрізняють три види йодної профілактики: 1) "німу"; 2) гру-пову; 3) індивідуальну.

"Німа" йодна профілактика полягає в забезпеченні населення ендемічних ре-гіонів йодованою сіллю (25 г калію йо-диду на 1 тонну солі). У багатьох краї-нах йодують також інші продукти хар-чування (наприклад, хліб, чай, масло). Запорукою успіху "німої" профілактики служить суворий контроль за вмістом калію йодиду в солі, оскільки недотри-мання правил і терміну її зберігання призводить до втрати калію йодиду.

Під час групової йодної профілактики в організованих дитячих колективах, а також вагітним і жінкам, що годують, безкоштовно роздають антиструмін, 1 таблетка якого містить 1 мг калію йо-диду. Дітям віком до 3 років дають по 1/4 таблетки на тиждень, від 3 до 7 ро-ків — по 1/2 таблетки, від 7 до 14 — по 1, старшим за 14 років — по 2 таблетки на місяць. При цьому необхідно врахо-вувати ступінь важкості зобової ендемії в кожному конкретному районі.

Індивідуальна профілактика включає споживання продуктів моря, пиття міне-ральної води з високим вмістом йоду.

Лікування. Вибір методу лікування за-лежить від ступеня збільшення щитопо-дібної залози, її функціонального стану, форми зоба, індивідуальних особливос-тей організму.

Лікування препаратами йоду у фізіо-логічних дозах ефективне лише у разі незначного збільшення щитоподібної за-лози. При дифузному еутиреоїдному зобі III ступеня, гіпотиреоїдному зобі засто-совують тиреоідні препарати (L-тирок-син, трийодтиронін, тиреотом, тиреокомб) в індивідуальних дозах.

Оперативне лікування показане у разі вузлових і змішаних форм ендемічного зоба, неефективності тривалого ліку-вання тиреоїдними препаратами, вели-ких розмірів зоба з явищами стиснення органів шиї, а також за підозри на ма-лігнізацію зоба.