У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Збирання сечі для лабораторних досліджень:

Збирання сечі для лабораторних досліджень:

1. Для загального клінічного аналізу зберіть у хворого 150— 200 мл сечі, краще з першого сечовипускання після ночі, тому що вона найбільш концентрована.

2. Для дослідження сечі на наявність цукру запропонуйте хворому збирати її протягом доби в спеціально виділений нічний сечоприймач. Тримати наповнений сечоприймач слід у прохолод-ному місці. Перед відправленням до лабораторії визначте й за-пишіть добовий діурез, перемішайте добову сечу, щоб рівномірно розподілився осад, що містить кристали солей і формені елемен-ти, і лише після цього відлийте в чистий сухий флакон 200 мл сечі для дослідження.

3. Для дослідження на визначення кількості діастази зберіть 50 мл сечі, але обов'язково щойно випущеної, теплої. Для визна-чення кількості формених елементів в осаді сечі (лейкоцитів, еритроцитів, циліндрів) застосовують метод Амбурже, Аддіса— Каковського, Нечипоренка.

4. Для дослідження сечі за методом Амбурже до лабораторії відправте порцію сечі, зібрану за 3 год. Запропонуйте хворому вранці звільнити сечовий міхур у туалет, а сечу, виділену протя-гом наступних 3 год, зберіть у чисту посудину й відправте до лабораторії. За цим методом визначають хвилинну лейкоцитурію, тобто кількість формених елементів, що виділяється з сечею про-тягом 1 хв. У нормі за 1 хв з сечею виділяється до 2000 лейкоци-тів і до 1000 еритроцитів.

5. Для збирання сечі за методом Аддіса — Каковського за-пропонуйте хворому о 22 год звільнити сечовий міхур і протя-гом ночі, якщо це можливо, не мочитися. Всю сечу, виділену о 8-й годині хворим, зберіть у чисту посудину і відправте до лабораторії на дослідження. Якщо хворий протягом ночі виді-ляє сечу, її потрібно збирати у визначену посудину, додавши в неї 4—5 крапель формальдегіду, щоб запобігти розпаду фор-мених елементів.

При дослідженні сечі методом Аддіса — Каковського підра-ховують виділену кількість формених елементів у добовій сечі. У здорової людини за добу виділяється: еритроцитів до 1 * 106, лей-коцитів 2 * 10е, циліндрів до 2 * 104.

6. Для дослідження за методом Нечипоренка сечу хворий може зібрати в будь-який час доби в кількості 3—5 мл із «серед-ньої порції». Визначають кількість формених елементів в 1 мл осаду сечі. У здорової людини в 1 мл осаду сечі міститься до 2000 лейкоцитів і 1000 еритроцитів.

7. Для бактеріологічного дослідження достатньо 10 мл сечі, зібраної в стерильну пробірку з ватно-марлевим корком. Поясніть хворому, щоб він ретельно виконав туалет зовнішнього статевого органа, обережно відкрив пробірку і заповнив й на 2/3 об'єму «середньою порцією» сечі, а потім одразу ж закрив пробірку ватно-марлевим корком Процедуру потрібно провести швидко й охайно, щоб пробірка залишалася відкритою якомога менше часу і не торкалася зовнішнім отвором нестерильних поверхонь (рук хворого, статевих органів)

1. Підготуйте 8 чистих сухих флаконів ємкістю 250— 400 мл

2 До кожного з них приклейте етикетку із зазначенням назви дослідження (аналіз сечі за Зимницьким), прізвища та ініціалів хворого, відділення, палати, номера порції та часу, протягом яко-го хворий має заповнити флакон (6—9, 9—12, 12—15, 15—18 і т.д). Сечу хворий збирає протягом доби.

З О 6-й годині хворий звільняє сечовий міхур (цю порцію се-чі не збираєте)

4. Протягом кожних трьох годин хворий мочиться у відповід-ний флакон один або декілька разів

5. Прослідкуйте, щоб хворий заповнив усі флакони О 24, З та 6-й годинах розбудіть його для випорожнення сечового мі-хура

6. Якщо в разі поліурії не вистачає об'єму одного флакона, видайте додатковий із зазначенням на ньому прізвища хворого та номера порції

7. Вранці наступного дня відправте всі флакони до лабора-торії.

8. Ті флакони, що не були заповнені, також відправте до ла-бораторії.

Визначення результатів проби.

Результат проби за Зимниць-ким вважають добрим, якщо

1) добовий діурез достатній (приблизно 1,5 л) і становить 65—75% від кількості випитої хворим рідини;

2) денний діурез, тобто сеча, виділена з 6-ї до 18-ї год, має становити 2/3—3/4 від добового, нічний — 1/3—1/4 від добового діурезу;

3) при здорових нирках питома вага різних порцій сечі коли-вається в значних діапазонах (1,003—1,030)

Що нижча, монотонніша і рівномірніша питома вага сечі, то важче уражена паренхіма нирок.