У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Алкоголь — лютий ворог здоров’я

Алкоголь — лютий ворог здоров’я. Зловживання ним негативно позначається на здоров'ї та зовнішньому ви-гляді людини. Дехто вживає спиртне для того, щоб «за-спокоїти» свої «розхитані» нерви. Люди, які прагнуть розслабитися в такий спосіб, часто потрапляють в ситу-ацію, коли вживання алкоголю стає для них шкідливою звичкою.

Досить поширеною є думка, що одна чарка — навіть корисна для здоров'я. Людям, які її поділяють, слід па-м'ятати про те, що «100 грамів» вивільняють майже 700 калорій, які організм не в змозі використати.

Зловживання алкоголем негативно позначається на зовнішньому вигляді людини: обличчя набрякає, очі втрачають блиск, під ними з'являються мішки. У п'я-ниць часто синіє ніс, кровоносні судини обличчя постійно розширені у зв'язку з втратою еластичності стін-ками судин і постійною кисневою недостатністю.

Зловживання спиртним негативно впливає на роботу серця і нирок, сильно ушкоджує нервову систему. Воно призводить до розпаду вітаміну В1, що ще більшою мі-рою погіршує стан нервової системи у тих, хто п’є.

Боротьба з пияцтвом має велике соціально-економіч-не, морально-виховне, правохоронне, соціально-гігієнічне значення. За розрахунками вчених «витверезення» забез-печило б підвищення продуктивності праці на 10 % у сфері матеріального виробництва. Лише це могло б пе-рекрити ті кошти, які нині виручаються від продажу ал-когольних виробів.

Спиртне справляє різноманітну й різнобічну дію на людину і, зокрема, на її нервову систему. Ефект дії по-лягає насамперед у впливі алкоголю на нервову систе-му, а відтак і на весь організм.

Однак передусім слід пам'ятати, що алкоголь діє на нервові клітини кори головного мозку, тобто на ті елементи, які й «вивели мавпу в люди», а також на нер-вові клітини нервового стовбура мозку, які забезпечують саморегуляцію найважливіших життєвих функцій людського організму.

Той, хто вживає алкоголь, частіше страждає на за-хворювання серцево-судинної системи, шлунково-киш-кового тракту, печінки, органів дихання. При цьому в таких людей, як правило, переважають хронічні форди захворювань з тимчасовою втратою працездатності.

Отже, поряд з негативними медичними і соціальними наслідками, для питущого (скорочення тривалості жит-тя, соматоневрологічні захворювання, деградація особи, алкогольні психози, нещасні випадки, промисловий, побутовий і транспортний травматизм, асоціальність пове-дінки), значних втрат зазнає і суспільство в цілому.

Алкоголізм, на відміну від інших захворювань, опо-середковано негативно впливає як на здоров'я людей, яким доводиться спілкуватися з особами, які зловжива-ють спиртним, так і на соціальні психологічні установки членів суспільства.

Вважають, що алкоголізм, який розвинувся у одного члена суспільства, стосується не тільки хворого, а й не менше 7—10 чоловік з його найближчого оточення, які мають з ним сімейні, родині, побутові або професійні стосунки. Отже, кожний випадок зловживання алкого-лем затримує, гальмує розвиток суспільства і завдає шкоди його членам.

У нашій країні протягом багатьох років здійснюється комплекс адміністративних, правових і медичних захо-дів, спрямованих на попередження пияцтва й алкоголіз-му. Однак за наказом вони не припиняться. Потрібна на-полеглива, тривала робота, щоб повсюдно утвердити тверезість як норму, закон нашого життя. Необхідно ви-ховувати в людині такі якості і створювати такі умови, за яких зловживання спиртним стало б неможливим.

Наркоманія і токсикоманія — катастрофа людства. В останні роки набула актуальності проблема наркоманій і токсикоманій— хвороб, які в себе штучно викли-кає людина. Переважна більшість хворих починають зловживати наркотиками в молодості, тому наркоманію слід розглядати у зв'язку з психологічними особливос-тями цього вікового періоду.

Схильність до зловживання наркотиків спостеріга-ється у осіб морально нестійких, навіюваних, психічно незрілих, нездатних до спрямованих вольових зусиль, оцінки наслідків своїх дій, позбавлених усвідомлення відповідальності перед суспільством.

Найбільш схильні до наркотиків люди з слабкою во-лею, з дефектами виховання, позбавлені чітких ідейних і моральних переконань, ті, які живуть безтурботно та добре забезпечені матеріально.

Часто наркомани з'являються в сім'ях, де діти по-збавлені ласки та уваги батьків. Опинившись у мікро-середовищі, де зловживають наркотиками, вони не здат-ні протистояти йому.

Незалежно від першопричин прийому наркотиків (цікавість, наслідування, необхідність і т. ін.), причи-ною наступних прийомів стає бажання повторно відчути стан ейфорії — не виправданого об'єктивними умовами піднесеного настрою.

Буває досить лише один раз прийняти препарат, щоб виникла потреба в повторних прийомах, неперебор-ний потяг до наркотику. Дуже часто навіть після одно-разового прийому спостерігаються явища, які називають-ся «психозом».

Наркомани — це тяжко хворі люди, які захворіли з власної вини. Немає такого органа чи системи в людському організмі, які б не руйнувалися від дії нарко-тиків.

Особи, які вживають наркотики, ведуть паразитич-ний спосіб життя, стають баластом для суспільства. Своєчасне і цілеспрямоване формування у підростаючо-го покоління і молоді гігієнічно адекватних навичок і звичок, у тому числі вироблення у них стійкого і усві-домленого негативного ставлення до вживання наркопрепаратів — один із ефективних способів протинаркотичного виховання, основна мета якого — розвіяти ат-мосферу «романтики» і «таємничості», показати, що нар-комани калічать себе, примушуючи ненормально функ-ціонувати мозок.

Це нездорове захоплення особливо-негативно позна-чається на організмі в період фізичного та розумового розвитку. Тому прагнення до «ризику», «експерименту», що так притаманне молоді, Стосовно наркотиків не є ви-правданим, а навіть дуже небезпечним.

Майбутнє наркомана, якщо його вчасно не виліку-ють,— це психічне зубожіння, недоумство, деградація особи, різке погіршення фізичного здоров'я і скорочення тривалості життя. Враховуючи велику шкоду самостій-ного прийому наркотиків для здоров'я людини, негативні соціальні наслідки наркоманій, в нашій країні законодав-чо передбачена кримінальна відповідальність за вжи-вання, зберігання і поширення наркотиків. До неї при-тягаються особи, яким на момент скоєння злочину ви-повнилося 14 років і старші. Таким небезпечним яви-щам не повинно бути місця в нашому суспільстві, адже наркоманія —


Сторінки: 1 2