У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Блювання
8



Блювання - це мимовільне викидання через рот шлункового вмісту

Блювання - це мимовільне викидання через рот шлункового вмісту. Блювання виникає внаслідок захворювання органів травлення, центральної нервової системи. Воно супроводжується відчуттям загальної слабкості, пітливості, блідністю обличчя, прискорення пульсу.

Причини

Загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої киш-ки, отруєння недоброякісною їжею.

Загальні симптоми кишкової кровотечі.

У випадку явної шлункової кровотечі розвивається запаморочен-ня, збліднення шкірних покривів, охолодження кінцівок, порушення зору.

Тактика медичної сестри

Хворого потрібно зручно посадити на стілець, закрити груди і коліна рушником або клейонкою. Потрібно хворого похилити над тазом або підставляють під підборіддя лоток. Медична сестра повинна однією рукою підтримати голову хворого поклавши долоню на лоб, другою рукою тримати лоток. При виникненні блювання у лежачого хворого його голову похилити на бік і трохи опустити вниз до рота під підборіддя підставити миску, розміщуючи її на клейонку. При виникненні блювання у хворого в непритомному стані, потрібно ват-ним тампоном видалити з рота блювотні маси, що залишилися, а також слину, щоб ця маса не потрапила в дихальні шляхи. Для видалення мас із носової порожнини використовують гумового грушевидного балона. Балон стискають у руці, вводять його у носову порожнину, відпускають балон і тільки після цього виймають його з ротової порожнини. Після закінчення блювання хворому обтирають лице, підборіддя, губи і дають переварену воду для полоскання рота. У дуже ослаблених хворих щоразу після блювання необхідно протирати порожнину рота ватою змоченою теплою водою або одним з дезинфікуючих розчинів 2% борної кислоти, 0,011 калію перманганату.

Промивання шлунка

Промивання шлунка проводять при отруєннях лікарськими препара-тами, недоброякісними харчовими продуктами, грибами.

Підготовка хворого

Проведіть психологічну підготовку хворого. Поясніть, як хво-рий повинен поводитися в цей період.

Тактика медичної сестри

Потрібно посадити хворого на стілець. Надягніть хворому фар-тух. Між ногами поставте миску для промивних вод. Потрібно взяти продезинфікований зонд довжиною 100-120 см. і виміряти відстань на яку потрібно ввести зонд хворому. Змочуємо кінець зонда водою перекип’яченою. Просите хворого відкрити рот. Кінець зонда кладемо на кінець язика, попросіть хворого здійснити ковтальні рухи і зонд проведіть до потрібної позначки. Ввівши зонд, до вільного кінця приєднують скляний перехідник, гумову трубку і скляну лійку. Піднімають лійку вище голови хворого. При наближенні рівня води до вічка лійки її опускають униз у вихідне положення і тримають на цьому рівні поки вода з шлунка з домішками слизу і їжі не заповнить її. Процедуру повторюють до того часу поки промивні води не будуть абсолютно чистими.

Застосування газовідвідної трубки

Причини:

Скопичення великої кількості газу в кишках.

Підготовка хворого:

Проведіть психологічну підготовку хворого.

Необхідно підготувати: газовідвідну трубку, судно, клейонку, вазелін. Трубу кип’ятять.

Хворого вкладають на лівий бік. Під таз хворого стелять кле-йонку, а на неї кладуть тепле судно. Кінець трубки змазують вазеліном. Розводять сідниці хворого і обертальними рухами вводять в анальний отвір трубку. Газовідвідну трубку вводять у пряму кишку на 20-30 см., а інший кінець опускають у судно. Трубка може знахо-дитися не більше ніж 2 години. Після витягання трубки шкіру навко-ло ануса протирають або обмивають теплою водою, а потім змащують вазеліном.

Використання клізм

Клізма - це введення в нижній відрізок товстої кишки різних рідин з лікувальною та діагностичною метою.

Постелять під таз пацієнта клейонку, край якої опустить у відро. Покладіть хворого на край кушетки на лівий бік з підведеними до живота ногами. Кухоль черпака підвісьте на штатив над хво-рим, налийте 1-1.5 л. води потрібної температури, відкрийте кран, заповніть гумову трубку і закрийте кран. Змастіть наконечник вазеліном. Розведіть сідниці й обертальними рухами обережно введіть в анальний отвір наконечник спочатку в напрямку пупка на 3-4 см, а потім паралельно до хребта на 8-10 см. Відкрийте кран. Регулюйте інтенсивність поступання рідини, щоб не викликати сильного болю.

1. Підготовка хворого

Проведіть психологічну підготовку хворого. Поясніть хворому, що він повинен полежати на спині й глибоко дихати 5-7 хв. для кра-щого розрідження калових мас. Запропонуйте пацієнтові випорожнити кишечник у туалеті.

2. Очисна клізма

Застосовують при запорі, родів, рентгенологічного дослідження шлунка, тонкої та товстої кишок, жовчного міхура, нирок, при підготовці хворого до планових операцій.

Використання сифонної клізми

Покладуть пацієнта на край кушетки на лівий бік із зігнутими в колінах і підведеними до живота ногами або на спину. Під таз підстеліть клейонку. Біля кушетки поставте таз чи відро для зли-вання промивних вод, відро з водою та кухлем. Сліпий кінець гумово-го зонда змастіть вазеліном і введіть зонд у пряму кишку на глиби-ну 20-30 см. Прослідкуйте щоб зонд не звернувся в прямій кишці. Контролюйте положення зонда пальцем Приєднайте наконечник, гумову трубку та лійку. Тримаючи лійку на рівні тіла хворого в нахиленому положенні, поступово наповніть їх рідиною. Підніміть лійку над хворим на висоту 1-1.5 м. При цьому вода переходить із системи в кишку. Як тільки рівень води досягне звуженої частини лійки, ос-танню опустіть над тазом, не перевертаючи до того часу поки вода з кишечника не заповнить лійку. Вміст лійки злийте в таз і знову наповніть лійку водою. Процедуру повторюйте доти поки з кишечника не припиниться відходження газів і калу. Закінчуючи процедуру ще раз промийте кишечник, від’єднайте скляний наконечник, гумову трубку та лійку, а лійку і гумовий зонд залиште в кишечнику на 15-20 хв. Опустіть кінець зонда в таз щоб стекли залишки рідини з кишечника. Витягніть гумовий зонд з кишечника, сифонну клізму застосовують при відсутності ефекту від


Сторінки: 1 2