У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Клініка туберкульозу

Клініка туберкульозу. Часто туберкульоз перебігає під маскою таких інфекційних захворювань як грип пневмонія, малярія черевний тиф хронічний бронхіт Його початок здебільшого невиразний У такому випадку на перший план виступають функціональні зміни. яких хворий не помічає Хворий тривалий час почуває себе задовільно, тому лише рентгенологічне можна пересвідчитися про наявність хвороби. Загальними скаргами вважаються нездужання, швидка втома, пониження працездатності, підвищене потовиділення, втрата апетиту, схуднення, ломота в суглобах та субфебрильна (підгарячкова до 38 °С) температура тіла) Лише при казеозній пневмонії, міліарному тубер-кульозі легень та при гострому плевриті температура тіла сягає до 40 °С

Потовиділення при туберкульозі турбує хворого зде-більшого під час нічного сну Піт має неприємний, проте своєрідний запах — прілого сіна Інтоксикація організ-му при туберкульозі виникає внаслідок життєдіяльності мікобактерій та утворення продуктів тканинного розпаду.

Серед легеневих скарг виділяються кашель з харкотинням, кровохарканням, біль у грудній клітці.

Збільшуються шийні і підщелепні лімфатичні вузли, іноді — брижові Тубер-кульоз у дітей нерідко проявляється ураженням вух та очей При ураженні очей виникає світобоязнь, сльозо-теча, незначний набряк внутрішньої поверхні повік, а вран-ці після сну у внутрішніх кутах очей скупчується неве-лика кількість гною При розвитку легеневого туберку-льозу температура тіла може тривати 2—3 тиж, згодом вона знижується, кашель буває не завжди, бо діти не вміють відкашлювати харкотиння і проковтують його Якщо туберкульозний процес починається кашлем, то він стає коклюшоподібним, гнітючим. а в деяких випадках викликає навіть блювання.

Профілактика туберкульозу поділяється на специфіч-ну і на роботу у туберкульозних вогнищах. Специфічна профілактика включає в себе щеплення вакциною БЦЖ і хіміопрофілактику.

Ревакцинацію (повторне щеплення) дітям здійс-нюють у віці 6—7 років (учні перших класів). Другу ре-вакцинацію здійснюють у віці 11—12 років (учні 5-х кла-сів) і третю—дітям 16—17 років (учні 10—11-х класів).

Наступні ревакцинації проводять з інтервалами 5-7 років (тривалість поствакцинального імунітету) у 22-23 і 27-30 років.

До неспецифічної профілактики туберкульозу відносяться санітарно-гігієнічні заходи, флюорографічні обсте-ження населення, виявлення бактеріоносіїв та прове-дення туберкулінових проб. Із санітарно-гігієнічних за-ходів слід відзначити загальні гігієнічні: нагляд за пра-цівниками харчової промисловості, дошкільних та шкіль-них дитячих закладів, молочно-тваринницьких ферм, промислових підприємств, які працюють у шкідливих умовах, та особами, котрі в минулому працювали або мешкали у місцевості з підвищеною радіацією.