У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КОСМЕТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВОЛОССЯ

КОСМЕТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВОЛОССЯ

Процедури по лікуванню волосся містять у собі утирання лікарських препаратів у шкіру волосистої частини голови, масаж волосистої частини голови, кріомасаж. Процедури по лікуванню волосся провадяться медсестрою-косметичкою по призначенню лікаря.

Показаннями до лікування волосся є жирна себорея, надмірна сухість, ламкість волосся, облисіння, дифузійне й осередкове, передчасне випадання волосся.

Пацієнта саджають у крісло, покривають пеньюаром, розчісують волосся і по проділах у поперечному і подовжньому напрямках утирають тампоном або руками, одягненими в гумові рукавички, призначений лікарський засіб. Після утирання препарату пацієнт повинний знаходитися в зручному положенні 30-40 хв.

При проведенні хворому масляних утирань (рослинні олії) після процедури голову зав'язують поліетиленовою косинкою і поверх махровим рушником.

Кріомасаж шкіри волосистої частини голови проводиться за допомогою рідкого азоту. Процедура проводиться по призначенню лікаря. Пацієнта покривають пеньюаром, зручно саджають на стілець, розчісують волосся і паралельно розчесаним проділам тампоном із рідким азотом проводять швидкі обертальні прямування. Тампон періодично опускають у термос із рідким азотом. Час кріомасажа кожної ділянки - 3-5 із; загальний час кріомасажа всієї поверхні голови - 10-20 хв.

Епіляція. Видалити волосся можна шляхом їх стриження, збривання, висмикування. Але всі ці засоби дають лише короткочасний ефект, і волосся стають ще більш грубими і жорсткими. Позбутися від волосся можна тільки в тому випадку, якщо цілком зруйнувати волосяний сосок. Цей ефект дає застосування електроепіляції за допомогою апарата «Бревіфлюкс». Електрод (тонка голка) вводиться у волосяний мішочок, при вмиканні апарату відбувається руйнування волосяного сосочка. Включивши апарат, волосся висмикують пінцетом. При цьому засобі відразу все волосся видалити неможливо, тому призначають визначену кількість процедур.

Протипоказання до електроепіляції: серцево-судинна недостатність, гіпертонічна хвороба II-III стадії, вагітність, хвороби шкіри в області епіліруємої ділянки.

Апарат для електроепіляції працює від мережі перемінного струму з напругою 110-127-220 В, частотою 50- 60 Гц. Апарат повинний бути обов'язково заземлений. Вмикання апарата здійснюється натисканням на педаль.

Голку вводять у фолікул при включеному апараті. Час коагуляції фолікула -2-3 с. Сила струму встановлюється за допомогою регулятора по шкалі, що знаходиться на панелі апарата (2-3 розподіли). Тривалість процедури не повинна перевищувати 30 хв.

По закінченні процедури шкіру епіліруємої ділянки обробляють етиловим спиртом (70 %) і припудрюють тальком. У перші 1-2 дня після електроепіляції шкіру обличчя мочити не рекомендується.

Черговий сеанс епіляції призначають через 3 тиж.. Через 2-3 міс ріст волосся різко зменшується, а з атрофією фолікулів припиняється. Надалі кількість процедур і їхньої тривалості значно зменшується (1 раз на місяць, 1 раз у 3-4 міс по 10-15 хв.).

Крім радикального методу видалення волосся (електроепіляції) , застосовують і інші засоби, особливо для видалення волосся в області гомілок. Для цього застосовують різноманітні депіляторії (частіше усього суміш смоли з парафіном або воском).

Суміш розігрівають і наносять на покриту волоссям ділянку шкіри. Після охолодження затверділу масу сильним ривком знімають із шкіри, із нею виддаляється і волосся.

Видалення волосся за допомогою пемзи. Цей засіб також застосовується для видалення волосся на ногах і руках. Спочатку готують розчин (3 % розчин перекису водню і мило). Розчин щіточкою для бриття наносять на шкіру до утворення великої піни і лишають на 10 хв. Потім гладким шматком пемзи колоподібними рухами труть волосисту поверхню шкіри протягом 2-3 хв. По закінченні сеансу шкіру обмивають теплою водою. Волосся стає тонким, знебарвлюється, і через декілька сеансів ріст його значно зменшується.

Цю процедуру рекомендується виконувати 1 раз у тиждень протягом 4-6 тиж.

Знебарвлення волосся. При наявності негустого, темного волосся на обличчі, руках і ногах їх можна знебарвити. Для цього використовують розчин перекису водню. Для знебарвлення волосся на обличчі застосовують 3 % розчин перекису водню, в області гомілки -6-8 % розчин, котрим щодня протирають покриту волоссям поверхню шкіри до знебарвлення.

Можна застосовувати аплікації з перекисом водню. Для цього необхідно взяти 10 мл 3 % розчину перекису водню, 2 краплі нашатирного спирту і трохи муки і розтерти до одержання густої тягучої маси. Отриману масу на 10 хв накладають на шкіру, потім змивають теплою водою (підкисленою), а шкіру змащують одним із кремів.

Масаж волосистої частини голови. Масаж волосистої частини голови застосовують для профілактики випадання волосся, при випаданні волосся, сібореї, головної болі. Масаж голови покращує кровообіг шкіри волосистої частини голови, послаблює надмірну напругу шкіри голови.

Протипоказання: сильне випадання волосся, гнойничкові, грибкові захворювання, екзема волосистої частини голови, гостра травма голови, гіпертонічна хвороба 11-111 стадії.

Масаж голови проводять ритмічно, повільно, кінчиками пальців. Рухи (поглажування, розтирання) проводиться в основному в області чола, скроневих областей.

Волосиста частина голови масажується штовхаючими і зрушуючими шкіру голови рухами, разминанням і невеличкою вібрацією.

Положення пацієнта - сидячи в кріслі. Положення косметички - стоячи позаду пацієнта

Перед масажем голови пацієнта необхідно роздіти (зняти верхній одяг, звільнити шию); груди, плечі і спину закривають пеньюаром.

Починається масаж із розчісування волосся (краще щіткою) у всіх напрямках протягом 2-3 хв.

Методика масажу, розроблена в МНІИ косметології Мінздраву РСФСР, включає в основному рухи, що погладжують, разминання і розтирання шкіри голови.

Разминання шкіри в області надбрівних дуг. Першими фалангами I і II пальців рук захоплюють у товсту складку шкіру надбровних дуг від міжбровного простору і роблять 8 м'яких щипкових натискувань до зовнішньої частини брови

Розтирання скроневої області і сосцевидного віростку. Розтирання роблять спіралеподібними рухами. Поверхнею долоні II-IV пальців обох рук роблять по 4 рухи в кожній області.

Поглажування чола. Рухи роблять у


Сторінки: 1 2