У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Правильна постава і нормальна статура відносяться до числа критеріїв, що визначають стан здоров'я

Правильна постава і нормальна статура відносяться до числа критеріїв, що визначають стан здоров'я.

Неправильна постава ще в дитинстві обумовлює розвиток різних захворювань, що впливає на моральний і психічний стан людини. Діти з поганою поставою під час ходьби опускають голову, сутуляться. Хода в них важка, незграбна, що супроводжується поганою координацією роботи рук і ніг.

Виникненню неправильної постави сприяють такі шкідливі звички, як сидіти з підверненою ногою чи закинутої за спинку стільця рукою, стояти з відставленою убік ногою. При цьому таз знаходиться в похилому положенні, а хребет викривляється.

Негативно впливає на поставу сидіння за занадто низьким чи високим столом. У дітей, що сидять за високим столом, розвивається грудний сколіоз — одне плече піднімається, а хребет у грудному відділі викривляється. Низький стіл змушує дитину нахиляти тулуб, унаслідок чого збільшується вигин хребта в грудному відділі.

Постава не передається в спадщину, її формують у родині, дитячих закладах, у побуті і на роботі.

Постава в дітей і підлітків має ряд специфічних вікових особливостей. Так, до початку полового дозрівання особливо виражений поперековий лордоз. Зміна постави в дітей у процесі росту і розвитку зв'язано із зсувом загального центра ваги, що в дівчаток відбувається у віці 11-12 років, а в хлопчиків 12-13 років. Саме в цей період необхідно бути особливо уважним до дитини, стежити за його поставою.

Люди з гарною поставою рухаються вільно, красиво, їхні внутрішні органи знаходяться в правильному положенні і працюють в оптимальному режимі.

Кожна людина здобуває індивідуальну поставу, що формується протягом усього під життя впливом ряду факторів. Найбільш важливим є розвиток мускулатури, так називаний м'язовий корсет.

Постава залежить від ступеня виразності вигинів хребта і фізичної підготовки людини. Розглянемо основні типи постав.

Нормальна постава. Форми тіла людини з правильною поставою пропорційні, голова розташована прямо, плечі розгорнуті, злегка відведені назад, груди опукла, живіт підібраний.

Нормальна постава характеризується такими ознаками:

Прямим розташуванням голови; симетричністю плечового пояса; однаковою довжиною рук і ніг; симетричним розташуванням таза; симетричністю обох лопаток; однаковою формою трикутників, утворених бічною поверхнею тулуба і внутрішньою поверхнею опущених рук .

У формуванні нормальної постави беруть участь м'язи спини, черевного преса, груди. Для її збереження необхідно не менш трьох разів у тиждень займатися фізичними вправами, що формують м'язовий корсет.

Плоска спина. Це тип постави, при якому природні вигини хребта згладжені, лопатки мають крилоподібну форму. Грудна клітка недостатньо опукла, зміщена вперед, нижня частина живота також видається вперед.

Плоска спина, як правило, є наслідком слабкого розвитку кістякової мускулатури, функціональна неспроможність м'язів, що випрямляють хребет, у процесі розвитку сколіозу не забезпечує достатньої компенсації, тому при плоскій спині сколіоз прогресує дуже швидко. Людина з поставою такого типу тримаються напружено, його рухи кутасті.

Плоско-вигнута спина. Постава цього типу зустрічається досить рідко. У дітей з такою поставою при порівняно плоскій спині сідниці виступають різко назад, таз сильно нахилений уперед, лінія центру ваги тулуба проходить перед суглобів, шийний і грудний вигини хребта сплощені, а поперекова область утягнена.

Сутулість. Це найбільше що часто зустрічається відхилення, при якому спостерігається загальне збільшення шийно-грудної кривизни хребта. У таких людей упалі груди, що виступають (крилоподібну ) лопатки, плечі опущені вперед, голова нахилена, живіт випнутий .

Діти з такою поставою не можуть тривалий час знаходитися у випрямленому положенні, тому що швидко утомлюються. Існують вправи для корекції неправильної постави, спрямовані на розтягання м'язів на увігнутій стороні хребта і скорочення розтягнутих м'язів на вигнутій.

Вправи для корекції плоскої, плоско-увігнутої і сутулої спини.

1 В.П. – лежачи на спині, поклавши під лопатки пружний валик; гантелі знаходяться у випрямлених руках над грудьми. Розвести руки в сторони -і вдих, і.п. -і видихнув. Повторити вправу десять разів .

2 В.П — лежачи на спині, поклавши під лопатки валик; гантелі знаходяться у випрямлених руках у стегон. Підняти прямі руки нагору й опустити їх за голову — вдих, і.п. — видихнув. Повторити вправу шість-вісім разів .

3 В.П — лежачи на спині вигнути шию і груди на глибокому вдиху. Затримавши повітря в легенях, покачатися спиною зі сторони убік два-шість разів. Зробити сильний видих за рахунок скорочення передньої стінки живота, і.п. розслабитися Повторити вправу чотири-шість разів.

4. В.П — лежачи на спині. Упертися п'ятами і плечима в підлогу і, зробивши вдих, прогнутися в попереку. Затримавши повітря на вдиху, покачати спиною зі сторони убік два-шість разів, з кожним рухом намагаючись увібрати в легені ще небагато повітря. Потім зробити сильний видих і енергійно втягти живіт. В.п. — розслабитися. Повторити вправу чотири-шість разів.

Кругла спина. Положення тіла при круглій спині характеризується такими ознаками: кривизна хребта збільшена у верхній його частині; голова звичайно нахилена вперед; грудна клітка сплощена; плечі опущені вперед; лопатки мають крилоподібну форму, спина округла; живіт випнутий чи відвисає; сідниці сплощені, коліна напівзігнуті. М'язи тулуба в такому положенні ослаблені, тому прийняти правильну поставу можна лише на короткий час.

Кругла-кругла-увігнута спина. Постава такого типу характеризується наступними ознаками: надмірно посилені фізіологічні вигини хребта — шийний грудний, поперековий, крижовий у передньо-задньому напрямку; таз зайво нахилений уперед, сідниці різко випнуті назад; живіт сильно видається вперед, і олова, шия і плечі нахилені вперед; грудна клітка збільшена, талія укорочена. Спостерігається недорозвинення м'язів черевного преса, що обумовлює опущення внутрішніх органів.

Вправи для корекції круглої і круглої-круглої-увігнутої спини:

1.


Сторінки: 1 2