У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРИРОДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ

ПРИРОДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ

Із чинників навколишнього середовища, що впливають на розвиток дитини, особливу роль відіграє раціональне харчування.

У дітей 1-го року життя розрізняють три види вигодовування: грудне (природне), змішане (догодовування) і штучне.

Природне вигодовування — це таке вигодовування, коли дитина протягом перших 5 міс життя одержує тільки молоко матері, а у віці 5 міс — 1 рік з грудним молоком одержує і прикорм.

Лактація. 3 2—3 міс вагітності під впливом гормонів плаценти, гіпофіза, загрудинної залози, жовтого тіла яєчників паренхіма молочних залоз вагітної жінки починає гіперплазуватися, досягаючи максимуму до моменту народження дитини. 3 цього часу гормони, що стимулюють ріст молочних залоз під час вагітності, зумовлюють швидке нагромадження поживних речовин у грудних залозах і відкладання секрету.

У перші 3—4 дні після пологів залоза виділяє молозиво, потім — перехідне молоко, до кінця 12—14-го дня — зріле молоко.

Молозиво — густа, жовтого кольору і дещо клейка рідина, що має високу відносну густину (1050—1060), містить велику кількість білка, який за своїм складом близький до тканин новонародженого, а тому легко засвоюється. Солонуватий смак моло-зива пояснюється значним вмістом у ньому мінеральних солей. Кількість глюкози (лактози) і жиру коливається в різних межах. Жир молозива багатий на олежову кислоту. Поряд з жировими краплинами під мікроскопом можна побачити молозивні тільця, що є лейкоцитами в стадії жирового переродження. Молозиво — цінний продукт для новонародженої дитини перших днів життя. 3 молозивом вона одержує антигени, які відіграють роль активаторів обміну, а також ферменти та імунні тіла.

Жир грудного молока містить значно більше ненасичених кис-лот. У складі коров'ячого молока переважають насичені жирні кислоти. Ненасичені жирні кислоти є носіями жиророзчинних вітамінів (ретинолу, токоферолу, холекальциферолу). Вони легко засвоюються і справляють цілющий вплив на обмінні процеси. Мінеральних солей та мікроелементів (залізо, мідь, кобальт) як у грудному, так і в коров'ячому молоці досить, але їх співвідношення у грудному молоці таке, що сприяє повному всмоктуванню у кишках дитини.

Дитина, яка перебуває на природному вигодовуванні, одер-жує молоко матері завжди в стерильному вигляді, коров'яче ж молоко меншою або більшою мірою бактеріальне забруднене.

Звідси можна зробити висновок, що материнське молоко — це незамінна їжа для дитини 1-го року життя. Для його перетрав-лення потрібна менша кількість травних соків і ферментів. Году-вання груддю економить час і сили матері, сприяє відновленню здоров'я після пологів. Коли дитина ссе, м'язи стінок матки енергійно скорочуються, що допомагає їй повернутися до нор-мальних розмірів і положення. Грудне вигодовування є основою психологічного зв'язку між матір'ю та дитиною.

Техніка прикладання дитини до грудь Успіх грудного ви-годовування значною мірою залежить від дотримання наведених нижче технічних прийомів, з якими слід ознайомити кожну матір.

1. Вперше дитина повинна бути прикладена до груді у поло-говому залі у перші 0,5—2 год. після народження.

2. Перед кожним годуванням мати повинна вимити руки з милом і обережно протерти сосок тканиною, змоченою у перева-реній воді.

3. Зцідити кілька крапель молока, бо з ними видаляються ви-падкові бактерії, які легко попадають у периферичні відділи вивідних залозистих проток. -

4. Мати повинна зручно вмоститися вона сідає у крісло чи на стілець і, поставивши, наприклад, під час годування твою груд-дю на низьку лавочку ліву ногу, підтримує лівою рукою голову і спину дитини, злегка нахилившись над нею. Захопивши ліву грудь середнім і вказівним пальцями правої руки, мати вкладає дитині сосок у рот.

У разі неправильного положення мати швидко втомлюється, у неї з’являється біль у спині, попереку.

Годування лежачи допускається тільки у перші дні після по-логів або якщо мати хвора і їй протипоказано вставати. У таких випадках дитину кладуть паралельно матері, яка злегка повертає-ться на бік тій груді, яку ссатиме дитина Підтримуючи дитину рукою з того самого боку, а грудь другою рукою, мати вкладає сосок їй у рот.

5. Стежити, щоб під час ссання дитина захоплювала ротом не тільки сосок, а й грудне кружальце Щоб ніс дитини залишався вільним, грудь дещо відтягують догори другим та третім пальцями руки, що її підгримують. Тільки таке положення забезпечує повне випорожнення грудей і запобігає захопленню дитиною повітря.

6. Після годування грудь необхідно протерти сухою м'якою тканиною, змазати сосок і навколо нього вазеліном, прикрити марлевою серветкою. Мета цього — оберігаючи сосок від тертя білизни і одягу, запобігти тріщинам.

ПРАВИЛА ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

І. Дитину з перших днів життя слід привчати до додержання режиму годування. Найдоцільнішою кількістю годувань вважа-ють: для дітей з перших днів життя до 2 міс — 6—7 разів на до-бу; від 2 до 4 міс — б разів; від 4 міс до кінця першого року — 5 разів на добу з обов'язковою 6—7—8-годинною перервою, потрібною для відпочинку матері і дитини. Пропонують такі го-дини годування.

У разі 7 годувань: 6-та, 9-та, 12-та, 15-та, 18-та, 21-ша, 24-та години.

У разі 6 годувань: 6-та, 9-та, 13-та, 16-та год. ЗО хв., 20-та, 23-тя год 30хв.

У разі 5 годувань: 6-та, 10-та, 14-та, 18-та, 22-га година.

Час годування може змінюватися залежно від характеру ро-боти матері та її побуту. Можна погодувати дитину раніше на 15—20 хв. або пізніше. Якщо дитина проспить свій час годування на кілька хвилин, бажано її не будити, оскільки діти після пробу-дження капризують і погано ссуть. Навпаки, якщо здорова дити-на виявить почуття голоду раніше, ніж за графіком, її можна погодувати, шкоди це не завдасть.

Однак нині є рекомендації замінити суворо дозоване


Сторінки: 1 2 3