У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Проведення патронажу дітей раннього віку здійснюють лікар і медична сестра протягом 3 днів після виписування матері з новонародженим із пологового будинку

Проведення патронажу дітей раннього віку здійснюють лікар і медична сестра протягом 3 днів після виписування матері з новонародженим із пологового будинку. Якщо в сім'ї народився первісток, то патронаж здійснюють у 1-й день після виписування. Пізніше дільнична медична сестра від-відує дитину щоденно до 2-тижневого віку, а надалі щотижнево до 1 міс. У молодій сім'ї медична сестра навчає матір, як провести гігієнічну ванну, як доглядати за пуп-ковою ранкою, шкірою і слизовою оболонкою, як сповивати дитину. Перше відвідування поліклініки повинно відбуватися у 1-й місяць життя дитини, якщо вона здорова. Протягом 1-го і 2-го року життя дитини дільнична медсестра проводить патронаж щомісячно. На 3-му році життя дитини, яка не відвідує дошкільних закладів, медична сестра при-ходить 1 раз на квартал. Патронаж дітей різного віку має різну мету, у зв'язку з цим він називається ціле-спрямованим. Розроблені схеми патронажу і рекомендацій, які видаються батькам. Медична сестра відмічає проведення патронажу в спеціальному патронажному листі історії розвитку дитини. Її записи періодично перевіряють старша медична сестра і дільничний лікар. Нижче наводяться орієнтовні схеми патронажів. Мета і завдання патронажу новонароджених описані в наступному розділі. Патронаж дитини перших 2 міс життя,

1. Оцінка стану дитини (сон, випорожнення, стан шкіри, пупкова ранка, очі, вуха, поведінка, як тримає голівку, як слідкує за предметами, що рухаються, чи посміхається).

2. Конт-роль за санітарним станом квартири (чи дотримується мати режиму дня і годування, провітрювання, прогулянки на свіжому повітрі та ін.).

3. Допомога матері в організації правильного годування, надання переваги грудному. За-ходи боротьби з гіпогалактією.

4. Навчання батьків по-вертати дитину на живіт і проводити масаж.

5. Допомога в організації щоденної гігієнічної ванни з елементами загартовування.

6. Рекомендації щодо включення до раціону дитини соків і вітаміну D за схемою, яку при-значив лікар.

7. Призначення для відвідування поліклініки для антропометрії та огляду лікарем.

Патронаж дитини 3—5 міс.

1. Оцінка самопочуття дитини та її стану, набутих умінь і навичок (чи тримає голівку, чи сміється, чи має комплекс пожвавлення, чи хапає забавку, чи впізнає близьких і т. ін.).

2. Контроль наявності або відсутності симптомів рахіту у дитини, роз-виток підшкірної жирової клітковини, спостереження за станом здоров'я дитини та її поведінкою.

3. Навчання матері масажу і гімнастики з елементами загартовування.

4. Поради відносно прикорму і докорму, якщо це не-обхідно.

5. Призначення для відвідування поліклініки для профілактичних щеплень.

Патронаж дитини 5—8 міс.

1. Оцінка розвитку дитини за період, який пройшов від попереднього патронажу (як сидить, стоїть, повзає чи ходить з підтримкою, як розвивається мова),

2. Наявність чи відсутність іграшок у дитини. Організація прогулянок.

3. Рекомендації щодо прикорму і відповідного вікового режиму дня і годування.

4. Навчання матері нових елементів масажу і гімнастики.

5. Поради з розвитку мови дитини (читання дитячих книжок, звуконаслідування). 6. Формування умовних ре-флексів сечовипускання і дефекації. 7. Призначення дня відвідування поліклініки для огляду спеціалістами 1 діль-ничним лікарем.

Патронаж дитини 10—12 міс.

1. Оцінка самопочуття і стану здоров'я за період, який пройшов від попереднього патронажу (чи стоїть, ходить самостійно чи з підтримкою, чи проситься на горщик, які слова вимовляє).

2. Визна-чення типів вигодовування (відлучена дитина від грудей чи збережене грудне вигодовування).

3. Оцінка режиму дня і харчування відповідно до віку дитини.

4. Рекомен-дації щодо введення м'ясного прикорму. Правила відлу-чення від грудей.

5. Поради для запобігання дитячому травматизму (тримати в недоступних для дитини місцях дрібні і гострі предмети, хімічні речовини і лікарські засоби).

6. Навчання матері елементів гімнастики і про-цедур загартовування. 7. Призначення дня відвідування поліклініки для огляду дільничним лікарем.