У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Мікробіоценоз піхви у жінок із невиношуванням вагітності.

Мікробіоценоз піхви у жінок із не виношуванням вагітності – Визначили мікробіоценоз піхви в жінок із невиношуванням вагітності. Для жінок із не виношуванням вагітності характерне переважання дисбіозу піхви. Якісний і кількісний склад мікрофлори піхви у більшості випадків відповідає стану бактеріального вагінозу.

Микробиоценоз влагалища у женщин с невынашиванием беременности – Определили микробиоценоз влагалища у женщин с невынашиванием беременности. Для женщин с невынашиванием беременности характерно преобладание дисбиоза влагалища. Качественный и количественный состав микрофлоры влагалища в большинстве случаев соответствует состоянию бактериального вагиноза.

Microbiocenosis of Vagina in Women With the Interruption of Pregnancy -Microbiocenosis of vagina in women which have the interruption of pregnanci. The priority of disbiosis of vagina is typical for the women which have the interruption of pregnancy. The quantity and the quality character of microflora of vagina is due to the character of bacterial vaginosis.

Ключові слова: мікробіоценоз піхви, невиношування вагітності.

Ключевые слова: микробиоценоз влагалища, невынашивание

беременности.

Key words: microbiocenosis of vagina, interruption of pregnancy.

На протязі багатьох років вважалося, що мікрофлора піхви є відносно стабільною, однак останнім часом з’явився ряд праць [4,6], які свідчать, що вона певною мірою залежить від віку, фази менструального циклу, наявності вагітності, а також від впливу факторів не фізіологічного характеру (ураження статевих шляхів, хірургічного втручання, антибіотикотерапії і таке інше). Вивчення мікроекології піхви показало, що ця екосистема дуже складна, багатокомпонентна і гормонозалежна. Її динамічна рівновага з імунною системою мікроорганізма визначається такими взаємозв’язаними компонентами, як рівень глікогену в клітинах плоского епітелію слизової оболонки піхви (який в свою чергу пов’язаний з функціональним станом яєчників), концентрація лактофлори, рН вмісту піхви, стан локального імунітету [1,5,6].

В доступній літературі ми дуже мало знайшли даних про мікробіоценоз піхви у вагітних. Знаючи яку важливу роль відіграє генітальна інфекція в етіології невиношування вагітності і її постійне зростання в останні роки, ми вирішили провести дане дослідження. Впровадження анаеробних технологій в клінічну мікробіологію дозволяє з нових позицій вивчити мікробіоценоз піхви [1,2,6].

Мета дослідження – визначити особливості мікробіоценозу піхви у жінок із невиношуванням вагітності.

Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилося 119 пацієнток у віці від 17 до 36 років із терміном вагітності від 6 до 37 тижнів із загрожуючим самовільним викиднем і загрожуючими передчасними пологами та 25 жінок в такому ж віці і з таким же терміном вагітності з нормальним перебігом вагітності, що склали контрольну групу. Діагноз загрожуючого самовільного викидня та загрожуючих передчасних пологів ставили на основі клінічних даних і ультрасонографії. Вивчення мікробіоценозу піхви включало визначення видового і кількісного складу мікрофлори піхви. Антибіотико- або іншої інтенсивної антибактеріальної терапії в останні 6 місяців у всіх обстежених не проводили. Матеріал для дослідження отримували із заднього склепіння піхви. Дослідження проводили з використанням одних і тих же методик бактеріологічного обстеження. Ступінь мікробної колонізації визначали методом секторального посіву на живильні середовища стандартного набору, які дозволяють виявити максимально можливий спектр мікроорганізмів: цукровий агар, агар Сабуро, 5% кров’яний агар, агар МРС, жовтково-сольовий агар, анаеробний гемагар із необхідними для культивування облігатно-анаеробних мікроорганізмів добавками, ендо-, тіогліколеве середовища. Видову ідентифікацію мікроорганізмів проводили загальнопринятими методами.

Результати досліджень та їх обговорення. Оскільки основною складовою мікробіоценозу піхви в нормі у жінок є лактобактерії, то ми визначили частоту виявлення і ступінь колонізації піхви лактобактеріями у жінок із невиношуванням вагітності і в контролі [таблиця 1].

Таблиця 1

Лактобацили піхви в клінічних групах

Досліджувана ознака | Клінічна група

Жінки з невиношуванням вагітності ( n = 119) | Жінки з нормальним перебігом вагітності

/Контрольна група/

( n = 25)

Частота виявлення, % | 38,2* | 100

Ступінь колонізації, КУО /мл | 102 - 105 | 107 - 108

Примітка: * p < 0,01 у порівнянні з контрольною групою.

Лактобактерії – мікроорганізми, які виконують захисну функцію присутні тільки в 38,2% пацієнток і в концентрації значно нижчій чим в контролі (<105 КУО /мл). Власне колонізуюча здатність дозволяє лактобацилам включатися в мікрофлору стінки і стати основною частиною екологічного бар’єру, блокуючого рецептори клітин слизової піхви, які необхідні для адгезії хвороботворних мікроорганізмів і попереджуючих надмірне розмноження умовно-патогенних бактерій складових нормального мікробіоценозу піхви. Виділення Н2О2-продукуючих лактобацил у жінок із невиношуванням вагітності було достовірно нижчим, чим в контролі (р<0,01). Вони, виділяючи перекис водню, який при взаємодії з пероксидазою із цервікального слизу і галоїдними сполуками, припиняють ріст багатьох видів бактерій, зокрема таких, як гарднерели і облігатні анаероби. Так токсичність по відношенню до гарднерел виникає при концентрації Н2О2 - продукуючих лактобактерій 2х106 КУО/мл. Виявлено, що із збільшенням терміну вагітності концентрація лактобацил в піхві зростає в обох групах, але в групі дослідження вона залишається низькою до 105 КУО/мл, не досягнувши величин контролю 107 КУО/мл [1,3,4].

Порівняльна характеристика основних компонентів мікрофлори, визначаючих стан мікроценозу піхви в групах, приведена в таблиці 2.

Таблиця 2

Частота виявлення факультативно-анаеробних і облігатно-анаеробних мікроорганізмів у піхвовому вмісті в клінічних групах

Мікроорганізми | Досліджувана ознака

Частота виявлення, % | Ступінь колонізації,

КУО / мл

Жінки з невино-шуванням вагітності

(n = 119) | Жінки з нормаль-ним перебігом вагітності

/контроль/

(n = 25) | Жінки з невиношуван-ням вагітності

(n = 119) | Жінки з нормаль-ним перебігом вагітності

/контроль/

(n = 25)

Staph. epidermidis | 24,2 | 23,6 | <103 | 103-104

Staph. saprophyticus | 4,6 | 4,8 | <103 | <103

Staph. aureus | 2,2 | 1,8 | <103 | <103

E. coli |


Сторінки: 1 2