У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дефіцит заліза у вагітних

Непоправна втрата заліза при кожній вагітності складає приблизно 1000 мг, з яких 300 мг використовується плодом і плацентою, 5000 мг втрачається на збільшення маси материнського гемоглобіну, близько 200 мг втрачається через шкіру, сечу і кишечник. Організм може відновити запаси заліза на протязі 4-5 років. Якщо жінка народжує раніше цього терміну, у неї неминуче розвивається анемія. Дефіцит заліза незмінно виникає у жінок, які мають більше чотирьох дітей.

Основною причиною розвитку ЗДА є крововтрати різної природи. Окрім цього, серед етіологічних факторів ЗДА виділяють:

аліментарний;

гастрогенний;

ентерогенний;

порушення процесів транспортування та депонування заліза при захворюваннях печінки.

У вагітних жінок розвитку ЗДА сприяють:

виснаження запасів заліза; недосконалий еритропоез при збільшенні у вагітних інгібуючих еритропоезстероїдів;

незбалансована дієта; мала кількість в раціоні сирих овочів та фруктів, тваринних білків (молока, м’яса, риби); втрата Fе і вітамінів при кулінарній обробці;

порушення всмоктування заліза при хронічних захворюваннях ШКТ та хронічних інфекційних захворюваннях (ревматизм, гепатохолецистит, пієлонефрит);

виражене блювання вагітних;

часті кровотечі (передлежання) плаценти;

багато вагітностей в анамнезі з короткими інтервалами між ними;

довготривала лактація;

багатоплідна вагітність.

Неабияке значення у розвитку ЗДА відіграє і дефіцит вітамінів (аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін, піридоксин), мікроелементів (залізо, кобальт, марганець, мідь, магній) та протеїнів.

Розрізняють 2 групи анемій:

анемію вагітних – захворювання розвивається під час вагітності (частіше після 20 тижнів) і зникає після пологі – “гемогестоз”;

анемію у вагітних – малок рівня існувало ще до гестаційного процесу; перебігає легше, так як, організм встиг адаптуватись до хвороби.

ЗДА – захворювання, при якому знижений вміст заліза у сироватці крові, кістковому мозку та депо, в результаті чого порушується утворення гемоглобіну, розвивається гіпсохромна анемія та трофічні розлади у тканинах.

Анемією вагітних вважають зниження гемоглобіну менше 100 г/л, гемотокриту менше 30%, кількості еритроцитів менше 3,2-1912/л.

У більшості жінок до 28-30 тижня вагітності розвивається. Так звана “фізіологічна анемія”, зумовлена нерівномірним збільшенням об’єму циркулюючої плазми крові та об’єму еритроцитів. При цьому показник гемоглобіну не нижчий 110 г/л, нематокрит 0,32; кількість еритроцитів 3,5-1012/л; стан та самопочуття вагітної не порушені.

Про важкість перебігу захворювання судять по рівню гемоглобіну. Легка ступінь анемії характеризується зниженням гемоглобіну до 110-90 г/л, середня ступінь – від 98 до 70 г/л; важка – 69 г/л і нижче. Клінічна симптоматика з’являється звичайно при середньому ступені тяжкості анемії, при легкому перебігу вагітна може не подавати жодних скарг і об’єктивними ознаками захворювання служать тільки лабораторні показники.

Клінічна картина ЗДА складається з симптомів:

пов’язаних з низьким вмістом гемоглобіну, що обумовлює неповне кисневе забезпечення тканин (неспецифічних для ЗДА):–

загальна слабкість; - задуха;

- головокружіння; - запаморочення;

- головні болі; - зниження працездатності;

- серцебиття; - безсоння;

викликаних дефіцитом залізовмісних ферментів (характерних тільки для ЗДА):

зміни шкіри – вона стає блідою, сухою, з’являються тріщини, може бути легка жовтушність рук і носо-губного трикутника (внаслідок порушення обміну каротину при дефіциті заліза);

тріщини в кутах рота (ангулярний стоматит);

зміни нігтів – вони стають плоскими, увігнутими, легко ламаються;

волосся стає ламким, сухим, тьмяним, надмірно випадає;

почервоніння та болючість язика, атрофія сосочків;

“голубизна” склер – внаслідок дистрофічних змін у рогівці при дефіциті заліза просвідчують судинні сплетення;

м’язева слабкість; може виникати слабкість сфінктерів і внаслідок цього мимовільний сечопуск (при відсутності дизурії та змін в сечі;

зміни смаку та нюху: бажання їсти крейду, глину, пісок, сиру Крупу; нюхати речовини з різким запахом: керосин, нафталін, ацетон, бензин та інші.

Печінка та селезінка не збільшені. Характерні симптоми ураження ССС: серцебиття, задуха, болі в грудях, інколи набряки на ногах. Артеріальний тиск може бути зниженим. На верхівці серця і в продукції легеневої артерії вислуховується систолічний функціональний шум.

Діагностуємо ЗДА на підставі:

клінічної картини;

змін в аналізі крові:

низький кольоровий показник (нижче 0,85);

вміст сироваткового заліза нижчий 12,% мк моль/л 10 мкг/л;

гематокрит нижче 33%;

Нв нижче 100 г/л;

морфологічні зміни еритроцитів: вони різної форми (погікілоцитоз), величини (анізоцитоз), в мазку крові зустрічаються малі клітини (макроцитоз);

вміст ретикулоцитів нормальний (1,2 %) або дещо підвищений;–

гіпопротеїнемія та гіпоальбумінемія.

Ускладнення вагітності та пологів:

гестоз (у4-50%) приєднується;

передчасні пологи (11-42%);

слабкість пологової діяльності (10-15%);

гіпотонічні кровотечі (10%);

гнійно-септичні захворювання у післяпологовому періоду (12%);

гіпогалактія (38%): при анемії лактація продовжується 3,5 міс. (у здорових породіть – 6,8 міс.); у перші 3 міс. об’єм молока при анемії 60 мл/добу ( у здорових 110 мл/добу).

ЗДА неблагоприємно впливає на розвиток скоротливої діяльності матки, можливі або тривалі затяжні пологи, або швидкі та стрімкі. Порушуються коагуляцій ні властивості крові, що є причиною масивних крововтрат.

Вплив ЗДА вагітних на стан плода.

Анемія сприяє розвитку синдрому затримки розвитку плода, хронічної гіпоксії плода, яка може закінчитись його загибеллю в пологах або в післяпологовому періоді. Діти народжуються незрілими з низькою масою тіла. Дефіцит заліза у матері під час вагітності впливає на ріс і розвиток мозку у дитини, викликає серйозні відхилення в розвитку імунної системи, які проявляються зниженням рівня імуноглобулінів основних класів та комплементу, абсолютної та відносної кількості В- і Т-лімфоцитів.

В період новонародженості у дітей спостерігається велика втрата маси тіла і більш повільне її відновлення, запізніле відпадання пуповидного залишку і відстрочена епітелізація пупкової ранки, тривалий перебіг фізіологічної жовтяниці. Гнійно-септичні захворювання у таких дітей розвиваються у 2,2 рази частіше; часто розвивається анемія.

Лікування ЗДА.

1. Харчування повинне бути повноцінним, з достатнім вмістом заліза та білка. Особливо корисні м’ясні продукти. З м’яса всмоктується 6% заліза, з яєць, риби – у 2 рази менше, аз рослинної їжі – тільки 0,2%.

Дієта при ЗДА повинна містити 120-200 г м’яса або 150-250 г риби на


Сторінки: 1 2