У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Людські клітини прижились у мозку миші

Людські клітини прижились у мозку миші

Американський професор Фред Гейдж і його колеги-генетики з інституту біології Солка ввели по 100 тисяч людських ембріональних стовбурних клітини у мізки 14-денних утробних плодів лабораторних мишей, щоб створити реалістичні моделі неврологічних порушень, типу хвороби Паркінсона.

Ні про яку "гуманізацію" гризунів мова йти не може, оскільки кількість людських клітин у кожної миші не перевищує 0,1% від загального числа, а це означає, що стовбурні клітини не реструктурували мозок тварини.

Попередні дослідження показали, що недиференційовані людські ембріональні стовбурні клітини (hESC) можуть вижити в мозку лабораторного щура з хворобою Паркінсона, але до цих пір було незрозуміло, чи можуть ці клітини стати повністю функціональними у нового господаря, пише «Мембрана».

Тепер же група Гейджа вперше продемонструвала, що hESC визрівають в абсолютно нормальні клітини мозку і успішно інтегруються в нервову систему.

Цей експеримент, за словами вчених, прокладає шлях новому підходу в дослідженнях нейродегенеративних захворювань і потенційно може прискорити випробування терапевтичних препаратів для лікування найнебезпечніших хвороб у людей.

Проте дана робота загострила етичні проблеми, пов'язані із змішуванням клітини людини і тварин. Насамперед тому, що миші і люди — й так на 97,5% генетично ідентичні.

У свою чергу, професор Гейдж говорить, що отримані ним результати дають підстави вважати — людські ембріональні стовбурні клітини, введені людям, можуть визрівати, стаючи клітками, які їх оточують.