У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Боятися раку - не жити на Землі
6



БОЯТИСЯ РАКУ - НЕ ЖИТИ НА ЗЕМЛІ

Люди вже знають, що потрібно боятися нових машин, що виділяють небезпечні канцерогенні пари, і червоного вина, що спричинює рак сечового міхура в пацюків. Невже потрібно боятися всього? Ні, стверджують вчені. Достатньо кинути курити, налагодити роботу кишечнику, ховатися від сонця та користуватися презервативами. Цій темі присвятив Роберт Букман свою книгу “Що вам потрібно знати про рак?”.

Авіаперельоти, броколі, секс і консерви - все сприяє раку. Здається, далі зростати списку винуватців хвороби нікуди. Проте вчені доповнили його ще одним пунктом: ладан, який горить. Тайванські дослідники виявили, що бензпірену, що загрожує раком легенів, у буддистських храмах у 40 разів більше, ніж у будинку курця.

Люди вже знають, що потрібно боятися нових машин, що виділяють небезпечні канцерогенні пари, і червоного вина, що спричинює рак сечового міхура в пацюків. Невже потрібно боятися всього? Ні, стверджують вчені. Достатньо кинути курити, налагодити роботу кишечнику, ховатися від сонця та користуватися презервативами. Цій темі присвятив Роберт Букман свою книгу “Що вам потрібно знати про рак?”.

Ми живемо в доленосну епоху. В такій ситуації навіть незначна ймовірність того, що певна хімічна речовина може ушкодити ДНК, загрожує розвалом величезних компаній і навіть галузей. Засоби масової інформації - лише деталь механізму. Вони тільки повідомляють про те, що виявили вчені. На жаль, подібні повідомлення дуже рідко роблять солідні дослідники з мільярдними грантами. Переважно - це експериментатори-початківці, що намагаються одержати перший фант на 20 або 30 тисяч доларів. Найкоротший шлях - показати людям значущість дослідження, що зазвичай недуже велика. Інтернет лише збільшив паніку та невизначеність відносно канцерогенів. Колись ходили чутки, що бюстгальтери сприяють раку. Багато людей одержали повідомлення про це по електронній пошті, хоча теорія була помилковою.

Правильно оцінити ризик раку експертам іноді заважають неоднозначні цифри й дані. Так, наприклад, жінки, що вживають заплідні пігулки підвищують ризик виникнення раку грудей на 30%. Звучить загрозливо. Адже будь-який жінці протягом життя загрожує 12% ризику раку грудей. Отже, пігулки підвищують його приблизно на 15%. Ще один приклад: тривалий вплив промислових хімікатів може вдвічі підвищити небезпеку виникнення раку печінки. Така новина налякає кого завгодно, але в середньому на рак печінки хворіють 4 особи на 1000. Це дуже рідкісна форма. Для порівняння: рак простати виявляють у 170 із 1000 чоловіків.

Усі ми щодня маємо справу з канцерогенами: вихлопні гази починають діяти, тільки-но ми виходимо з будинку. Але в організмі є захисні механізми, що оберігають нас від багатьох небезпечних впливів. Головний чинник ризику - тривалість дії канцерогенів. Деякі прославлені канцерогени виявилися менш небезпечними, ніж уявлялося. Так, у випадку з гідролініями, хвороби викликав передусім стрес, і зовсім не рак, а серцеві порушення.

На відміну від важких металів, що накопичуються в організмі та пошкоджують нервову систему, більшість канцерогенів виводяться за лічені години. Серед нечисленних винятків -віруси: папілома-вірус і вірус гепатиту С. Перший сприяє раку шийки матки, другий - раку печінки. Однак не вони викликали всенародну паніку. Випади та звинувачення набагато частіше адресуються виробникам мобільних телефонів і працівникам ядерної промисловості. Чотири роки тому по радіо повідомляли про чоловіка, який панічно боявся електромагнітних полів: включаючи мікрохвильову піч, він завжди ховався за кухонний комод.

Повернімося до ладану, що горить у храмах індусів і буддистів. Проаналізувавши зразки повітря храмів, тайванські вчені жахнулися: він виявився гіршим за вихлопні гази. В ньому міститься значна кількість поліциклічних ароматних вуглеводнів - прославлене сімейство канцерогенів.

Найсильнішим чинником ризику раку вчені без вагань назвуть старіння. Чим старшою стає людина, тим гірше працюють її захисні системи й тим більше шансів у неї занедужати на рак. Якщо впадати в крайнощі, то боятися можна всього: сонця, овочів і навіть природного менструального циклу. Але є перелік чинників, які цілком обґрунтовано вважаються небезпечними.

СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ

Сонячне випромінювання включає більшу частину електромагнітного спектра. З цієї групи найнебезпечніші ультрафіолетові промені: вони мають величезну енергію і шкідливий вплив. Багато хто вибирають солярії, хоча вони теж загрожують розвитком злоякісної меланоми.

МЕНСТРУАЦІЯ

Естроген - статевий гормон, який викидається у величезній кількості під час місячних. Він спричиняє поділ епітеліальних клітин молочних залоз, що пов'язане з ризиком мутацій. Нині дівчата дозрівають раніше ніж їхні бабусі, а народжують, значно пізніше. В результаті за життя вони переживають на сотні більше місячних і наражаються на більший ризик раку грудей.

БРОКОЛІ

Ацетальдегід - людський канцероген, утворюється при окислюванні вуглеводнів і є нормальним проміжним продуктом дихання більшості вищих рослин. Він незмінно міститься в яблуках, броколі, каві, грейпфрутах, винограді, лимонах, грибах, цибулі, апельсинах, персиках, грушах, ананасах, малині та суниці.

НОВІ МАШИНИ

Хлористий вініл - безбарвний займистий газ із солодкуватим запахом, який виділяє пластик. Більшість людей з ним не мають справ і не вдихають. Виняток - власники нових автомобілів: до їхнього організму проникають порівняно високі дози хлористого вінілу, що випаровується з поверхні пластикових деталей інтер'єра авто.

ЧЕРВОНІ ТАРІЛКИ

Компоненти глазурі, що червоніють над вогнем, містять радіоактивний уран. Кисла їжа, наприклад, томатний соус або оцет, розчиняється та з'єднується з ураном із глазурі. 1981 року Американська адміністрація контролю за ліками та продуктами оголосила рівень урану в подібних тарілках низьким і таким, що не загрожує здоров'ю. Це непогано, але 1994 року з'ясувалося, що через тріщини з глазурі виділяється родон у кількості, що у 7 разів перевищує норму.

СЕКС

Людський


Сторінки: 1 2