У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Не пускайте рак до хати
4



Не пускайте рак до хати

Коли люди чують про діагноз "рак", то, як у нас склалося, часто звинувачують Чорнобиль. Радіація - то першопричина цього лиха, вважає більшість громадян. Та чи насправді це так? А якщо озирнутися довкола? Можливо, хто й не запідозрить, що рак чатує зовсім поруч: на обідньому столі, у повітрі, у відрі для сміття, у звичних електроприладах...

Організм дорослої людини налічує близько 50000 млрд. клітин. Їх узгоджена взаємодія регулюється складними механізмами. Коли клітина отримує неправильну команду - виникає захворювання: трансформація клітини у руйнівну. Це називається канцерогенезом. До канцерогенів відносяться речовини, які потрапляють до організму людини з довкілля і викликають порушення діяльності клітин.

Нітрити та нітрати

Канцерогенні нітрити та нітрати синтезуються у шлунку людини з речовин, що потрапляють в організм як консерванти та харчові продукти. 10-20 % - з м'ясом, інші - переважно з овочами. Нітрозуючі речовини виробляються також у процесі горіння. Під час копчення, смаження, соління деяких продуктів харчування, при згорянні транспортного пального, палінні тютюну. Часто джерелами нітросполук є харчові домішки, зокрема нітрит натрію, який додають до ковбасних виробів, як консервант та фарбник. Лікарські засоби, що здатні нітрозуватися - звичні для нас амідопірин, анальгін, бромгексин, ампіцилін... Джерелами забруднення середовища можна назвати промислові та побутові стічні води, викиди двигунів, мінеральні добрива. Небезпечне хімічне підприємство, ви п'єте воду зі своєї приватної ділянки... Нітросполуки пошкоджують в, першу чергу печінку, адже вона розкладає небезпечного "пришельця", щоб розкласти на молекули і викинути геть. Потерпають також нирки, стравохід, шлунок, легені, шкіра, молочні залози, нервова та кровотворна системи.

Поліциклічні ароматичні вуглеводи

Основне джерело ПАВ - нафтопродукти. Кожен пересічний громадянин на вулиці може "вдихнути" близько 130 видів цієї отрути. Якщо не брати до уваги природних факторів, що виділяють у атмосферу ПАВ, - вулкани, мікроорганізми, лісові пожежі, - то нахапатися їх можна, нанюхавшись диму від спаленого вугілля, деревини, нафтопродуктів. Серед ПАВ найбільш канцерогенний для людини - бензапірен. Він присутній у димі цигарок, міському повітрі (понад 50% загального забруднення повітря), викидах дизельних та турбодвигунів, рафінованих, копчених продуктах. Кількість бензапірену, яку людина вдихає за життя, становить 12-16 мг для індустріальних міст, з їжею 24-85 мг (40% містить картопля).

ПАВ спричиняють злоякісні пухлини шкіри, легенів, м'язової сполучної тканини. Дуже шкідливі хронічні малі дози ПАВ. Тому, наприклад, у побуті вкрай небезпечно використовувати бензин для виведення плям, варто вдихати смачні кухонні аромати, перенасичені димом (необхідно встановити витяжку). А городи обабіч автомобільних доріг - то взагалі самогубство.

Діоксини

Велика група хлорованих вуглеводнів (із 419 подібних речовин 29 сполук надзвичайно токсичні) - екологічний бруд, що утворюється під час виробництва пестицидів, гербіцидів, антисептиків, дезінфектантів, у процесі відбілювання на виробництвах. Під час спалювання одноразового посуду, поліетилену. Є дані, що за певних умов потенційним джерелом діоксинів може бути хлорована вода. З історії відомо, що деякі діоксини застосовувалися як хімічна зброя.

Переважно діоксини осідають у ґрунті, а потім через овочі, фрукти та продукти тваринництва потрапляють до організму. Діоксини нерозчинні у воді, вони осідають у мулі. Тож споживаючи рибу, м'ясо водоплавних птахів, ризикуємо отримати концентрацію отрути, що у десятки тисяч разів перевищує рівень її у довкіллі. 95 % діоксинів людина отримує з їжею! Це впливає на ендокринну систему та гормони, обмін речовин. Може навіть спричинити депресію, безсоння. Діоксини спричиняють онкологічні захворювання.

Радон

Екологи стверджують, що через природні джерела ми отримуємо 5/6 від "загалу". Запобігти дії космічного випромінювання практично неможливо, але вплив земного випромінювання можна певною мірою контролювати. Радон - невидимий інертний газ, без запаху, радіоактивний. Належить саме до земної радіації. "Ховається", в основному, у ґрунті та будматеріалах. Найбільшу радіоактивність мають граніт та пемза. Радон, наприклад, проникає в приміщення з ґрунту через щілини у підлозі. Експерти підрахували, що 80% свого життя людина перебуває у закритому приміщенні. До того ж, на першому поверсі концентрація радону значно вища, але найбільшу безпеку у собі несуть водяна пара. Тому тривале перебування у душі небезпечне для здоров'я. Концентрація випарів радону у ванній кімнаті в 40 разів вища, ніж у житлових кімнатах. За деякими оцінками, радон є другою після паління причиною захворювання на рак легенів.

Електромагнітні поля

Екологи називають це явище електромагнітним смогом. Чутливі до ЕМП (50-60 Гц) нервова, імунна, ендокринна та статева системи. Поряд з природними електромагнітними полями - поле Землі, радіохвилі космічних тіл, ще існують тролейбуси, електроприлади, промислові процеси, трансформатори. Але неконтрольована ситуація опромінення саме у житлових приміщеннях. Найбільш підвищене електромагнітне поле має побутова електроніка, зокрема незаземлений монітор комп'ютера. Епідеміологічні дослідження дозволяють визначити види новоутворень, що спричиняються впливом електромагнітних частот. Це лейкемії, особливо у дітей, пухлини мозку. Проте найчастіше електромагнітні хвилі підсилюють вплив хімічних та радіаційних канцерогенів. Тож фахівці радять уникати близькості високовольтних ліній, не слід перевантажувати житло електричним обладнанням, чи вмикати все одразу.

Отже, факторів, що спричиняють виникнення пухлин багато. Тому екологи радять, насамперед, надавати перевагу сертифікованим продуктам, цікавитися вмістом в них нітратів, фарбників. Встановлено, що вітамін С є найефективнішим антиканцерогеном. У результаті експерименти засвідчили, що цей вітамін знижує виникнення пухлин на 75%. Вітамін А та його природний попередник бетакаротин також ефективні - у 2-3 рази знижують онкологічний ризик. До екологічно чистого виробництва, альтернативних видів енергетики, зміни екологічного мислення людство ще не доросло. Хоча кожна країна має дотримуватися гігієнічних


Сторінки: 1 2