У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АНТИТЕРАТОГЕННА ДІЯ ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ ТА ЇЇ РОЛЬ В ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН І СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Реферат

На тему:

Лікування спадкових хвороб людини.

Нестача фолієвої кислоти як причина вроджених вад серця та набутих захворювань серцево-судинної системи

Оскільки головним в механізмі пошкоджень при недостачі фолатів є підвищення рівню гомоцистеїну в плазмі крові, головна увага була приділена дослідженням рівня цієї речовини при різних захворюваннях серцево-судинної системи (ССС) [7].

В І995 р. в Англії було проведене перехресне обстеження 1041 особи похилого віку з атеросклерозом сонних артерій [10]. Дослідження показали, що висока концентрація гомоцистеїну і низькі концентрації фолату в плазмі пов'язані з підвищенням ризику стенозу позачерепного відділу сонних артерій у цих людей.

Встановлено [20], що навіть незначне підвищення рівня загального гомоцистеїну (зГЦС — узагальнена назва гомоцистеїну, гомоцистеїнової частки окислювальних дисульфідів та цистеїн-гомоцистеїну) може провокувати зростання ризику судинних захворювань, в тому числі тромбозу та атеросклерозу. Підвищений рівень зГЦС часто спостерігається у осіб з атеросклеротичними захворюваннями коронарних, мозкових та периферійних судин. Атеросклеротичні прояви пов'язані з гіпергомоциcтинемією і можуть бути зменшені вживанням значних доз синтетичної ФК.

При обстеженні 587 осіб з коронарною хворобою серця вявлено чіткий зв'язок між рівнем зГЦС плазми крові і загальною смертністю. Серед осіб з низьким рівнем зГЦС померло 3,8а серед осіб з високим рівнем — 24,7[47]. Зроблено висновок, що рівень зГЦС в плазмі — основна причина смертності серед осіб з ураженням коронарних артерій.

Вживання 0,8 мг ФК разом з полівітамінами значно знизило кількість вроджених вад серця при обстеженні 2471 жінки, які мали В анамнезі дітей з вадами розвитку [16].

В Китаї при обстеженні 3318 жінок показано, що добавка мультивітамінів з ФК та мінерального комплексу значно знижує смертність від інсульту та високого рівня гіпертензії [35].

В Угорщині обстежено 2741 жінку, які мали в анамнезі дітей з вродженими вадами розвитку (ВВР) і перед повторною вагітністю одержували мультивітамінну добавку з 0,8 мг ФК [16]. Контролем слугували група з 2381 жінки, які одержували інший препарат. Мультивітамінний комплекс значно знизив частоту розвитку вад серця, особливо дефектів міжшлуночкової перегородки, та сечовивідних шляхів: в першій групі їх частота становила 20,6 на 1000 новороджених, в другій — 40,6/1000.

У 79 жінок, молодших 45 років, які перенесли інфаркт міокарду (ІМ), збирали анамнез і проводили аналіз крові на гомоцистеїн та фолати [39]. Як контроль були обстежені 386 жінок з штату Вашінгтон, які не мали ІМ. Одержані дані показали, що високий рівень в плазмі зГЦС і низький рівень фолату є факторами ризику для молодих жінок відносно ІМ. Робиться також висновок, що хоча гомозиготність по гену ЖТГФР пов'язана з підвищенням в плазмі зГЦС і низьким рівнем фолату, ця генетична характеристика не є основним фактором ризику ІМ.

Перевірявся вплив 3-тижневого вживання 1 та 2 мг добавок ФК на рівень зГЦС у хворих на коронарну хворобу серця (КХС), і здорових, які також перевірялись на мутацію С677Т МТГФР [59]. Обидві дози ФК знижували рівень зГДС незалежно від статі, віку, наявності КХС, індексу маси тіла, паління, концентрації креатину плазми крові.

У 207 жінок (181 — прееклампсія, 26 — вади розвитку плода) вивчали ревень гомоцистеїну [22, 46]. 32 жінки з першої групи та 5 з другої, які мали підвищений рівень гомоцистеїну, протягом 10 тижнів вживали ФК в дозі 5 мг/день і вітамін В6 (250 мг/день) Рівень гомоцистеїну знизився з 16,6 мкмоль/л до 6,1 мкмоль/л. На основі цього робиться висновок, що ФК і вітамін В6, знижуючи рівень гомоцистеїну, попереджують судинні хвороби та ДНТ.

Велике за обсягом дослідження надходження ФК і вітаміну В6 80082 жінок без кардіоваскулярних захворювань, раку та діабету було проведено у США [25]. Протягом 14 років зафіксовано 658 несмертельних та 281 смертельних коронарних захворювань серця. Аналіз одержаних даних підтвердив, що вживання ФК і вітаміну В6 може бути дуже важливим для попередження ІМ.

Виявлено тісний зв'язок між накопиченням гомоцистеїну в плазмі і судинними захворюваннями, які вносять значний вклад в розвиток хвороби Альцгеймера (ХА) [29]. В Англії була досліджена кров 164 осіб з ХА, 76 з яких мали тканинний діагноз ХА за висновками аутопсії, 108 осіб становили контрольну групу. Дослідження показали, що рівень гомоцистеїну був значно вищий, а рівень фолату значно нижчий у осіб з діагностованим ХА.

Особливої уваги заслуговує проблема попередження вроджених вад серця.

Проводилось тестування на насичення метіоніном і аналіз рівня фолату у 27 матерів, які мали дітей з вродженими вадами серця (ВВС) і 56 матерів контрольної групи. У основної групи рівень гомоцистеїну значно вищий, ніж у контролі. Гіпергомоцистинемія виявлена у 46,2першої групи і 14,3у контрольній [13].

Протягом двох років обстежували 232 особи з "передчасним" (середній вік 46 років) захворюванням периферійних судин [42]. 70 пацієнтів з високим рівнем гомоцистеїну вживали щоденно 250 мг вітаміну В6 та 5 мг ФК. У цих осіб прогноз появи кардіоваскулярних захворювань був кращий, ніж у груп, які не приймали вітамінні добавки, що вказує на захисний ефект вітаміних добавок з ФК та вітаміном В6.

Таким чином, проведені дослідження чітко демонструють зв'язок високого рівня гомоцистеїну і низького рівня ФК з появою вроджених та набутих захворювань серцево-судинної системи і підтверджують захисну роль синтетичної ФК при хворобах ССС.

Роль фолатів у виникненні злоякісних пухлин

Велику цікавість вчених та практиків-онкологів викликало повідомлення [26], що нестача фолатів, спричиняючи неправильне вбудування урацилу в ДНК клітин людини, а звідси і індукуючи хромосомні пошкодження, є одною з імовірних


Сторінки: 1 2 3