У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Вірусний гепатит

Вірусний гепатит — гостра інфекційна хвороба з переважним ураженням ретикулоендотеліальної системи травного каналу і пе-чінки; характеризується інтоксикацією, часто супроводиться жов-тяницею.

За рекомендацією ВООЗ, термін «вірусний гепатит» об'єднує два захворювання, які мають істотні епідеміологічні, клінічні та Інші відмінності: гепатит А і гепатит В.

Вірусний гепатит А — гостра циклічна інфекційна хвороба, яка спричинюється вірусом А, передається фекально-оральним (можливо, і повітряно-краплинним) шляхом; характеризується початковими загальнотоксичними та диспепсичними симптомами, переважним ураженням печінки, у деяких хворих з порушенням її пігментної функції (жовтяниця).

Вірусний гепатит В — інфекційна хвороба, яка зумовлюється вірусом В, передається парентеральним шляхом, включаючи ге-мотрансфузійний, характеризується переважним втягненням у па-тологічний процес печінки. Ступінь ураження печінки та наслід-ки вірусного гепатиту В різноманітні і залежать від генетичне зумовлених особливостей імунної відповіді організму, меншою мірою — від інших факторів, які впливають на неї (величина інфікуючої дози, преморбідний фон, супровідні захворювання то-що). Вірусний гепатит В — це хвороба імунної відповіді.

Етіологія. Збудник вірусного гепатиту А — вірус, який містить РНК, стійкий у зовнішньому середовищі. Збудник вірус-ного гепатиту В — вірус, який містить ДНК, характеризується надзвичайною стійкістю, в тому числі до дії високої температури. Тривалий час зберігається у консервованій крові та плазмі. Мар-кером гепатиту В е його поверхневий антиген (HBsAg), відомий під назвою австралійського антигена.

Епідеміологія. Джерело інфекції — хворі з клінічно ви-раженими, субклінічними та безсимптомними формами хвороби. Вірус гепатиту А виділяється з фекаліями в кінці інкубаційного періоду, в початковому періоді, а у деяких хворих— і в перші 1—2 дні жовтяничного періоду хвороби. Найчастіше з появою жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями та циркуля-ція його в крові припиняються.

При вірусному гепатиті В тривалість циркуляції збудника в крові залежить від форми та варіанта перебігу хвороби. При субклінічних та безсимптомних формах, затяжному і хронічному перебігу хвороби циркуляція вірусу гепатиту В в крові е тривалою.

Шляхи передачі. Вірусний гепатит А передається фекально-оральним, можливо, і повітряно-краплинним шляхом; вірусний гепатит В — переважно парентеральним, включаючи гємотрансфузійний. При вірусному гепатиті В є і контактний шлях інфікування як прихований варіант парентерального передавання інфекції. Це буває у разі близького контакту з хворим і при мікротравмах шкіри. Іноді здійснюється вертикальне передавання інфекції, тобто інфікування плода або новонародженого матір'ю, хворою вірусним гепатитом В.

Сприйнятливість. На вірусний гепатит А хворіють переважно діти та люди молодого віку. Імунітет дорослих — це імунітет людей, які перехворіли. На вірусний гепатит А не хворіють діти першого року життя завдяки трансплацентарному імунітету. Вірусний гепатит В спостерігається у людей всіх вікових груп

Патогенез. Вірус гепатиту А через рот потрапляє в травний канал, фіксується та розмножується в епітеліальних клітинах та регіонарних лімфатичних вузлах тонкої кишки. Проникає в русло крові, фіксується клітинами мононуклеарних фагоцитів, зокрема купферовськими клітинами печінки. В міру нагромадження вірус гепатиту А з купферовських клітин потрапляє у гепатоцити, в яких настають дистрофічні і навіть некротичні зміни. Залежно від поширеності і глибини процесу розвиваються різного ступеня вираженості порушення функціонального стану печінки Вірусному гепатиту А властивий гострий циклічний перебіг хвороби з швидким звільненням організму від збудника. Інтенсивна регенерація тканини печінки забезпечує повне видужання.

При вірусному гепатиті В збудник потрапляє в організм парентерально. Фіксується і розмножується в гепатоцитах. Організм звільняється від збудника завдяки імунному цитолізу інфікованих гепатоцитів. Залежно від індивідуальних особливостей імунної відповіді у печінці розвивається різної інтенсивності та тривалості патологічний процес. Крім гострого циклічного перебігу вірусного гепатиту В, спостерігається затяжний і хронічний.

Клініка. Інкубаційний період при вірусному гепатиті А триває від 15 до 50 днів, найчастіше— 15—20 днів, при вірусному гепатиті В—60—180 днів, найчастіше — 70—90 днів.

Перебіг вірусного гепатиту характеризується циклічністю. Розрізняють початковий (переджовтяничний) період, жовтяничний та період видужання.

При вірусному гепатиті А в початковому періоді спостерігаються диспепсичні явища (втрата апетиту, нудота, блювання, біль у надчеревній ділянці та у правому підребер'ї, іноді пронос), підвищення температури тіла, слабкість. Тривалість цього періоду З—5, рідше — 7—10 днів. Сеча стає насичено жовтою (колір пива), випорожнення знебарвлені. При об'єктивному обстеженні спостерігаються збільшення та ущільнення печінки, рідше — і селезінки (переважно у дітей раннього віку). У початковому періоді іноді спостерігаються явища катару дихальних шляхів. У деяких хворих, внаслідок активації стрептококової мікрофлори носоглотки, буває катаральна або фолікулярна ангіна, загострюється хронічний тонзиліт тощо.

При вірусному гепатиті В початковому (переджовтяничному) періоду властивий змішаний тип перебігу хвороби: спостерігаються симтоми загальної інтоксикації (головний біль, слабкість, втрата апетиту, підвищення температури тіла), диспепсичні або незначні катаральні явища. У деяких хворих, найчастіше у дітей Старшого віку, спостерігається також біль у суглобах, м'язах (псевдоревматичний варіант). Крім того, початковому періоду при вірусному гепатиті В може бути властивий астеновегетативний тип перебігу хвороби, а також безсимптомний. При безсимптомному початковому періоді перші ознаки хвороби відображують порушення пігментного обміну — темнішає сеча, знебарвлюються випорожнення, з'являється жовтянічність склер та шкіри. Початковий (переджовтяничний) період при вірусному гепатиті В більш тривалий, ніж при вірусному гепатиті А, і становить звичайно 7—14 днів, іноді більше.

З появою жовтяниці у більшості хворих на вірусний гепатит А загальний стан поліпшується, зменшуються явища інтоксикації, нормалізується або знижується температура тіла (жовтяниця «проганяє» прояви хвороби). При вірусному гепатиті В у більшості хворих одночасно з появою жовтяниці посилюються загальнотоксичні прояви хвороби. Жовтяниця наростає поступово. Спочатку спостерігається жовтяничність склер та слизової оболонки м'якого піднебіння, пізніше — шкіри. Ступінь


Сторінки: 1 2 3