У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Використання оральних гормональних контрацептивів та їх вплив на здоров`я жінки

Гормональні оральні контрацептиви (ОК) — це переважно синтетичні аналоги жіночих статевих гормонів — естрогенів, прогестерону та їх похідних. Вони характеризуються високою надійністю, простотою застосування і прийнятною вартістю. Індекс Перла (кількість вагітностей на 100 жінок протягом року) при застосуванні ОК становить теоретично 0,1; практично 3. Підвищення індексу при практичному застосуванні в більшості випадків залежить від недотримання правил використання препаратів.У 1960 році на американському ринку з’явився перший оральний контрацептив — еновід. Він містив досить великі дози гормонів — 0,15 мг местранолу і 15 мг норетинодрелу та мав численні побічні ефекти. Відтоді оральна контрацепція набула широкого розповсюдження у країнах усього світу. В наш час за даними ВООЗ понад 100 мільйонів жінок приймають гормональні протизаплідні засоби. В Європі та США їх використовують від 40 % до 60 % жінок дітородного віку. У нашій країні до недавнього часу їх застосовували лише 1–5 % жінок.

Основні дослідження останніх років були спрямовані на зниження дози етинілестрадіолу у складі контрацептивів. На сьогодні використовують ОК, що містять не більш 50 мкг етинілестрадіолу. За вмістом естрогенного компоненту серед ОК виділяють низькодозовані препарати, що містять 35 мкг та менше етинілестрадіолу. Препарати, що містять більшу дозу даного гормону, використовуються головним чином з лікувальною метою, хоча їм властивий і контрацептивний ефект.

Щодо прогестерону, то метою досліджень було не лише зменшення кількості прогестагенів, а і зміна їх властивостей. Прогестагени в ОК мають різну хімічну структуру, що і забезпечує різноманітність препаратів. У даний час синтезовано понад 500 різновидів оральних контрацептивів.

Класифікація

Сучасні ОК можна поділити на дві групи: комбіновані (КОК) та однокомпонентні (міні-пілі). У свою чергу, серед комбінованих ОК розрізняють однофазні, двофазні, трифазні.

В залежності від виду прогестагену ОК виділяють:

прогестагени І покоління — норетинодрел, етинодіолу діацетат, норетиндрол ацетат;

прогестагени ІІ покоління — левоноргестрел, норетистерон, норгестрел, лінестерол, етинодіол;

прогестагени ІІІ покоління — гестоден, дезогестрел, норгістемат, дієногест.

Моно- або однофазні КОК містять постійну дозу естрогенів і гестагенів у кожній таблетці. Існує багато типів монофазних комбінованих оральних контрацептивів, що відрізняються за дозою, типом естрогенів і прогестагенів (табл. 1).

Двофазні КОК є препаратами, що містять постійну дозу естрогену і перемінну дозу гестагену (левоноргестрелу) у різні фази менструального циклу. Вони підвищують вміст ліпопротеїдів високої щільності на 43 % і тому не мають атерогенного впливу. Ці препарати показані жінкам з підвищеною чутливістю до гестагенів (на підвищену чутливість до гестагенів вказує надмірне оволосіння, вугрі, виражене ожиріння під час попередньої вагітності). Типовим представником є антеовін. Перші 10 таблеток містять 0,05 мг етинілестрадіолу та 0,05 мг левоноргестрелу, наступні 11 таблеток — 0,05 мг етинілестрадіолу та 0,125 мг левоноргестрелу.

Трифазні КОК. Драже, що застосовують у першій фазі (з 1-го по 6-й день циклу), яка відповідає ранній або середній фолікуліновій фазі, містять естроген і гестаген у низьких дозах (табл. 2). Це забезпечує подібний фізіологічному процес побудови ендометрію. Для попередження підвищення концентрації ЛГ і пригнічення овуляції у другій фазі (з 7-го по 12-й день циклу) застосовують драже, що містять обидва гормони у високих дозах. На відміну від першої фази, підвищене надходження цих гормонів у другій фазі сприяє збереженню ендометрію й усуненню можливості появи міжменструальних кровотеч. При прийомі трифазних ОК циклічні зміни слизу шийки матки у другій половині менструального циклу відсутні, а протягом усього циклу прийому препарату слиз шийки матки залишається незначним та в’язким. Доза стероїдів у третій фазі (з 13-го по 21-й день циклу) відповідає підвищеному у фазі утворення жовтого тіла рівню прогестерону і зниженому рівню естрогену.

У такий спосіб трифазні ОК забезпечують більш фізіологічні впливи на параметри менструального циклу, мінімальний вплив на систему гемостазу, ліпідний обмін, чим підвищують прийнятність цих препаратів. Вони особливо показані жінкам віком понад 35–40 років і молодшим за 18 років, а також жінкам, які палять, страждають на ожиріння.

Механізм дії КОК:

пригнічують овуляцію за рахунок зниження синтезу ФСГ та ЛГ;

змінюють ендометрій, зменшуючи вірогідність імплантації;

впливають на перистальтику фалопієвих труб і таким чином уповільнюють рух сперматозоїдів;

змінюють густину цервікального слизу, перешкоджаючи проникненню сперматозоїдів.

Перевагами протизаплідних таблеток є:

надійне запобігання небажаної вагітності;

безпечність для більшості жінок;

метод не пов’язаний зі статевим актом;

можливість контролю власної фертильності;

повна оборотність;

зручність і легкість у застосуванні;

достатня вивченість.

Недоліки протизаплідних таблеток:

відсутність можливості запобігання передачі СНІДу та інших інфекцій, що розповсюджуються статевим шляхом;

розвиток рідкісних, але серйозних серцево-судинних ускладнень;

підвищений ризик розвитку рідкісних форм пухлин печінки;

можливість зміни настрою;

необхідність щоденного прийому таблеток;

можливість розвитку побічних явищ (нудоти, головного болю, міжменструальних кровотеч);

у деяких випадках — зниження статевого почуття;

досить висока вартість.

Застосування ОК

Вибір ОК проводиться тільки лікарем. Детально збирається анамнез та проводиться необхідне обстеження з метою з’ясування наявності захворювань, за яких використання ОК небажане.

Абсолютними протипоказаннями до застосування комбінованих ОК є:· вагітність;

свіжі тромбоемболії;

гормонально залежні пухлини;

вроджені дефекти видільної функції печінки;

прогресуючі захворювання печінки;

серповидно-клітинна анемія;

виражена гіперліпопротеїнемія;

судинні захворювання мозку;

інфаркти міокарда (в анамнезі);

ішемічна хвороба серця.

Враховуючи різний вміст гестагенів в ОК, бажано з’ясувати, які гормони у жінки переважають, та в залежності від цього підбирати конкретний контрацептивний засіб. Орієнтовно жіночий фенотип можна визначити за таблицею, запропонованою Д. Шерегей (табл. 3).

Комбіновані оральні контрацептиви приймають кожен день протягом 3-х тижнів, з перервою на один тиждень, коли відбувається кровотеча. Для досягнення максимального ефекту препарат необхідно приймати в один і той же час (бажано увечері для уникнення нудоти). Якщо напередодні таблетка


Сторінки: 1 2 3