У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історія хвороби: набута вправима правобічна коса пахова грижа.

Паспортна частина

П.І.П.

Вік 1938 р.н. (63 роки)

Фах, місце праці пенсіонер

Адреса Козівський р-н, с. Мала Плавуча

Дата поступлення 29.01.2001р.

Дата виписки 06.01.2001р.

Діагноз при поступленні Набута вправима правобічна коса пахова грижа.

Клінічний діагноз Набута вправима правобічна коса пахова грижа.

Скарги

Скарги на наявність пухлиноподібного утвору, неприємні відчуття в правій паховій ділянці, неможливість виконання фізичної роботи.

Анамнез захворювання

Вважає себе хворою з липня 2000 року, коли відмітила появу пухлиноподібного утвору в правй паховій ділянці. За останні 2 тижні утвір збільшився в розмірах, хвора звернулася за медичною допомогою, госпіталізована в хірургічне відділення ТОКЛ.

Анамнез життя

Хвороба Боткіна 1995 рік (!).

Перенесла простудні захворювання. Туберкульоз, вензахворювання заперечує. Травм, операцій, гемотрансфузій не було.

Алергологічний анамнез не обтяжений.

Соцанамнез: пенсіонер, ЛН не потребує.

Об‘єктивний статус

2.1 ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД (INSPECTIO)

Загальний стан хворого задовільний

Свідомість ясна

Положення в ліжку активне

Вираз обличчя спокійний

Тілобудова нормостенічна

Зріст – 165 см

Вага – 65 кг

t тіла – 36.6С

Шкіра:

Блідо-рожева, слабо-еластична. Висипки та новоутворів на шкірі не виявлено. Волосяний покрив розвинутий по жіночому типу. Нігті незмінені.

Слизові оболонки:

Слизова рота – рожева, без висипок та виразок. Ясна – рожево-червоного кольору, тверді, не кровоточать. Язик обкладений.

Підшкірна жирова клітковина: виражена помірно.

Лімфатичні вузли:

пальпуються потиличні, завушні, латерально-шийні, аксілярні - поодинокі, розміром 0,3-0,5 см, нещільні, рухомі, неспаяні з іншими вузлами та оточуючими тканинами. Шкіра над ними незмінена.

М’язи

добре розвинені, тонус в нормі. При пальпації болючості, ущільнень не відмічалось. М’язова сила збережена.

Кістки

кінцівок симетричні. Деформацій хребта не виявлено. Патологічної рухомості і болючості при рухах, пальпації і перкусії кісток – теж. Кісткові основи грудної клітки, черепа, тазу без змін.

Суглоби

звичайної конфігурації. Контрактур та анкілозів суглобів не виявлено. Активні та пасивні рухи в повному об’ємі. Болючості при пальпації та рухах не виявлено.

2.2 ДИХАЛЬНА СИСТЕМА (SISTEMA RESPIRATORIUM)

Грудна клітка відповідає нормостенічному типу тілобудови, лопатки добре прилягають до неї. Змішаний тип дихання, з участю обох половин грудної клітки. Дихання ритмічне, 18 дихальних рухів на хвилину, не глибоке. Задишка не спостерігається. При глибокому вдиху міжреберні проміжки не змінюються. При порівняльній перкусії – ясний легеневий звук, однакової гучності, симетричний в обох легенях. В просторі Траубе тимпанічний звук збережений. Верхівки легень – на рівні остистого відростка VII шийного хребця. Поля Креніга – 3 см.

Дані топографічної перкусії

Нижня межа легень | справа | зліва

по парастернальній лінії | VІ ребро

по середньоключичній лінії | VІІ ребро

по передній аксилярній лінії | VІІІ ребро | VІІІ ребро

по середній аксилярній лінії | ХІ ребро | ХІ ребро

по задній аксилярній лінії | Х ребро | Х ребро

по лопатковій лінії | ХІ ребро | ХІ ребро

по паравертебральній лінії | ХІІ грудний хребець | ХІІ грудний хребець

Рухомість нижніх країв легень – 5 см.

При аускультації в обох легенях жорстке дихання, в нижніх правої легені – слабковиражені вологі дрібнобульбашкові хрипи. Бронхофонія помірно ослаблена. Шуму тертя плеври не вислуховується.

Проба Штанге – 30 сек. Проба Генча – 15 сек.

2.3 СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА (SYSTEMA CARDIOVASCULARIA)

Пульс на симетричних артеріях однаковий, хорошого наповнення, ритмічний, частота – 75 уд/хв, помірного напруження, повного наповнення. Пульсуючих вип’ячувань та інфільтратів артеріальних стовбурів не виявлено.

В межах серця вип’ячувань немає, серцевий поштовх не виражений, верхівковий поштовх помірної сили, величиною 1х1 см, розміщений в V міжребер’ї на лівій середньоключичній лінії. В епігастральній області пульсації не виявлено.

На шиї розширених вен не помітно. На грудній клітці, передній черевній стінці та на верхніх кінцівках поверхневі вени не розширені. Пульсації вен не виявлено.

Перкуторно межі серця відповідають нормі.

Аускультація: тони серця чисті, звучні. Патологічні шуми серця не вислуховувались. ЧСС – 85 за хв. Артеріальний тиск:

Систолічний – 120 мм рт.ст.

Діастолічний – 80 мм рт.ст.

2.4. ОРГАНИ ТРАЛЕННЯ (APPARATUS DIGESTORII)

Язик вологий, не збільшений, не обкладений, рожевого кольору, з слабо вираженими сосочками, без виразок і тріщин. Ясна рожеві, без виразок, некровотвчиві.

Зуби:

8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8

8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Позначення:

7– пломба Х – відсутній

Піднебінні мигдалики – рожево-червоного кольору, не виступають за дужки. Зів та піднебіння рожеві, без висипок та виразок. Запаху з рота не відчувається.

Живіт округлий. Видимої перистальтики не виявляється. Передня черевна стінка бере участь в акті дихання, при цьому не болить. При кашлю біль не виникає. Розширених підшкірних вен не відмічається. Висипань та рубців немає.

При поверхневій орієнтовній пальпації – живіт м’який, болючий в ділянці епігастрію, симптоми подразнення очеревини негативні. Зовнішнє кільце пахового і стегнового каналів не пальпується. Пупок втягнутий, щільний. Розходження прямих м’язів живота і білої лінії не виявлено. Симптом кашльового поштовху негативний.

Дані глибокої ковзної пальпації за Образцовим-Стражеско:

Сигмовидна кишка – у вигляді циліндра, товщиною 1.5 см, не болюча, м’яка, рухома, бурчить при пальпації, знаходиться в лівій здухвинній ділянці. Сліпа кишка і червоподібний відросток не пальпуються Висхідна ободова кишка – не пальпується. Поперечноободова кишка – у вигляді циліндра, товщиною 2 см, не болюча, м’яка, рухома, бурчить при пальпації, знаходиться в епігастральній ділянці. Нисхідна ободова кишка – у вигляді циліндра, товщиною 2 см, не болюча, м’яка, мало рухома, бурчить при пальпації, знаходиться в правій латеральній ділянці.

Наявності інфільтратів та пухлин не виявлено.

Шлунок – нижня межа перкуторно-аускультативно – на 4 см вище пупка. Пропальпувати нижню межу та пілоричний відділ шлунку не вдалось.

Перкусія простору Траубе


Сторінки: 1 2 3 4