У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Лікарські рослини високогір’я Карпат

Зміст

Вступ

Розділ 1. Методика та об'єкти дослідження

Розділ 2. Огляд літератури

Розділ 3. Фізико-географічна характеристика території дослідження

3.1 Географічне положення

3.2 Геологічна будова

3.3 Геоморфологія

3.4 Водні ресурси

3.5 Ґрунти

3.6 Клімат

3.7 Рослинний покрив

Розділ 4. Лікарські рослини Північних Гриняв

4.1 Флора лікарських рослин

4.2 Хорологія видів лікарських рослин

4.3 Природні запаси лікарських рослин

4.4 Охорона та перспективи використання лікарських рослин

Висновки

Література

Додатки

Вступ

З перших днів свого існування на Землі людина, як і всяка інша істота, терпіла від тяжких хвороб. І полегшення своїх страждань шукала і знаходила в навколишній природі, - флорі і фауні.

Минали віки, тисячоліття, а людина не розлучалася з рослинами, спостерігала за ними, старанно вивчала їх цілющі властивості. Адже лікування рослинами виникло разом з появою на Землі людини. Чимало рослин, які людина зустрічала на своєму шляху, перевірялись на придатність до їжі, на отруйність, наявність лікувальних властивостей. Безупинний плин часу змивав на протязі віків невдале і акумулював тільки справжній скарб народної медицини.

В результаті виявилось, що тепер загальне число рослин, які можна було б зарахувати до лікарський не перевищує п'ятсот.

В народі міцно зберігаються, переходячи з покоління в покоління, відомості про способи лікування різних хвороб, так само як і про рослини, які здобули славу лікувальних.

Відомості про лікарські рослини можна знайти в античних книгах, в книгах княжої доби: у «Повісті минулих літ», в літописах Київської Русі і Галицько-Волинського князівства, в лікарських порадниках, травниках. З літописів відомо: ще в XI столітті при Києво-Печерському монастирі було засновано «больничний монастир» у Переяславі, Чернігові, Галичі, де лікували простий люд. Серед людей поширювалися травники, лікарські порадники. Уся давня медицина обома ногами стояла на рослинному світі, рекомендувала настої, відвари, мазі, оздоровчі бані тощо.

Годиться пам'ятати, що лікарські рослини і в нас час - це комора несподіванок справжніх наукових відкриттів які чекають кожного, хто серйозно і наполегливо ступає на стежину теоретичного вивчення чи практичного застосування їх для лікування та профілактики численних недуг.

Відрадно констатувати, що той спад уваги до лікарських рослин, те ігнорування, науковим світом цілющих властивостей рослинної сировини, які почалися в сорокових роках XX століття минувся. Наукова і практична медицина поряд із використанням новітніх фармацевтичних препаратів дедалі частіше звертається до багатющого світу рослин і знаходити у ньому несподівані й бажані відповіді на проблеми лікувальної справи.

Дія препаратів з багатьох лікарських рослин поступова, м'яка, фізіологічна. Вона не призводить до негативних зрушень в організмі, а навпаки, сприяє вирівнюванню, нормалізації життєво важливих процесів, забезпечує організм вітамінами, мінеральними солями, амінокислотами, підтримує на оптимальному рівні обмін речовин.

У цьому багатоплановому впливі лікарських рослин на організм і полягає їх значення як невичерпного джерела здоров'я і сили людей різного віку.

Розділ 1. Методика та об'єкти дослідження

До флори будь-якої території майже завжди входять лікарські рослини. Для висвітлення теми курсової роботи «Лікарські рослини Північних Гриняв» було опрацьовано літературні дані (перелік використаної літератури додається), гербарні дані та власні спостереження.

Для власних спостережень було використано метод екологічних профілів. Саме цей метод найактуальніший для дослідження флори, а також вивчення лікарських рослин в гористій та горбистій місцевості маршрут було прокладено так, що він охопив кожен зональний пояс рослинності.

Вивчаючи лікарські рослини невеликих об'єктів, було прокладено маршрут по периферії та діагоналях галявин, виявлено видову різноманітність та щільність окремих видів лікарських рослин, а також вдалося ознайомитись з особливостями рельєфу, флорою Верхніх Гриняв. Встановити еколого-фітоценотичну природу лікарських рослин.

Наприклад в реальному флороценотипі ростуть баранець звичайний, чоловіча папороть; в лучному флороценотипі зустрічаються деревій звичайний, арніка гірська, звіробій звичайний, материнка звичайна та інші.

Дослідження видового різноманіття лікарських рослин показало, що більшість з них зустрічається в лучному флороценотипі Верхніх Гриняв, не дивлячись на те, що місцевість гориста і горбиста.

По відношенню до світла переважаюча більшість рослин факультативні геліофіти.

Розділ 2. Огляд літератури

Працюючи над темою курсової роботи «Лікарські рослини Верхніх Гриняв» довелось детально опрацювати таку літературу: «Природа Івано-Франківської області» автор Геренчук К.І., 1973р.

В цих посібниках детально висвітлена фізико-географічна характеристика досліджу вальної території, зокрема, географічне положення села, геологічна будова, ґрунти, клімат, рослинний покрив. В книзі «Рослинність високогір'я Українських Карпат» автор Малиновський К.А., 1980р., описана рослинність гірської місцевості.

Відомості про лікарські рослини гірської частини нашої області, їх лікувальні властивості, в тому числі села Верхні Гриняви, є в книгах «Лікарські рослини» автор Комендар В.І., 1971р. в цій же книзі описані лікарські рослини Закарпатської області.

Про цілющі властивості лікарських рослин, способи приготування, ліків описала Носаль М.А. та Носаль І.М. в книзі «Лікарські рослини і способи їх застосування в народі» (1962р.), «Ліки навколо нас» В.Кархут, 1973р., «Лікарські рослини на присадибній ділянці» автор Ф. Мамчур, Я. Гладун, 1985р., «Лікарські рослини в народній медицині» О. Попов, 1965р.

Є.С. Товстуха в книзі «Фітотерапія» 1991р. поділився багаторічним власним досвідом лікування препаратами, які виготовлялись з лікарської сировини. Цінний матеріал про лікарські рослини міститься в енциклопедичному довіднику «Лікарські рослини» за редакцією академіка A.M. Гро дзінського 1990р.

Ті рослини, які в наслідок невмілого збору, господарської діяльності людини стали рідкісними, описані в «Червоній книзі України».

Про врегулювання взаємовідносин людини з природою записано в «Конституції України», стаття 66.

В Україні видані закони «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та інші.

Розділ 3. Фізико-географічна характеристика території дослідження 3.1 Географічне положення

Село Гринява розташоване у Верховинському районі Івано-Франківської області у південно-східній частині Українських Карпат. Зі сходу села протікає річка Білий Черемош, а з


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7